Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πληρώσαμε δικηγόρο να τους… δασκαλέψει για Συνεργατισμό
Πληρώσαμε δικηγόρο να τους… δασκαλέψει για Συνεργατισμό

Πληρώσαμε δικηγόρο να τους… δασκαλέψει για Συνεργατισμό

Έγγραφα και πρακτικά που στάλθηκαν προχθές στη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ως απάντηση σχετικών ερωτημάτων της, από τη Διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή την εταιρεία που διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Συνεργατισμού, επιβεβαιώνουν την παροχή νομικής αρωγής προς τους αξιωματούχους της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν σχετικά με τα έργα και τις ημέρες τους ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

Η Διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ επιβεβαίωσε, επίσης, στην κ. Χαραλαμπίδου ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για να πληρωθούν από τη Συνεργατική Τράπεζα και τα δικηγορικά έξοδα ύψους €25.000 των ιδιωτικών αγωγών που καταχώρησαν τα τρία μέλη της Επιτροπείας της Τράπεζας και, συγκεκριμένα, οι Γιώργος Χατζηνικόλας, Γιώργος Κίττου και Νικόλας Χατζηγιάννης εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, με τις οποίες υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος ο διορισμός του Γιώργου Γεωργίου στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Όπως συνάγεται από τα στοιχεία που απέστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έστω με τρεις μήνες καθυστέρηση, ο Συνεργατισμός χρεώθηκε με το ποσό των €215.000 για νομικές συμβουλές που έλαβαν αξιωματούχοι της Συνεργατικής Τράπεζας. Κοντολογίς, οι εν λόγω αξιωματούχοι, οι οποίοι σήμερα ελέγχονται για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, χρέωσαν τη Συνεργατική Τράπεζα, δηλαδή το κράτος, για να δώσουν κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε το κράτος! Έγνοια τους, όπως φαίνεται, ήταν να μην εκτεθούν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, εξού και αποτάθηκαν για νομικές συμβουλές, όχι στο Νομικό Τμήμα της Συνεργατικής Τράπεζας, αλλά στο γνωστό δικηγορικό γραφείο Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης, για να τους προετοιμάσει κατάλληλα με τις καταθέσεις που θα έδιναν στην Ερευνητική Επιτροπή.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΚΕΔΙΠΕΣ, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία των προσφορών για την επιλογή του δικηγορικού γραφείου Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης και αυτό διότι «κατά τη συνήθη πρακτική, για τέτοιου είδους υπηρεσίες η Συνεργατική Τράπεζα απευθυνόταν σε υφιστάμενους συνεργάτες που είχαν πολύ καλή γνώση του οργανισμού». Συνήθης ήταν και η πρακτική, σύμφωνα πάντα με την ΚΕΔΙΠΕΣ, για νομικές εργασίες η τιμολόγηση να γίνεται στο τέλος του έργου χωρίς την εκ των προτέρων συμφωνία του ποσού.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά που απέστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, το θέμα της νομικής αρωγής προς τους αξιωματούχους της Συνεργατικής Τράπεζας που θα κατέθεταν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής συζητήθηκε σε συνεδρία της Επιτροπείας στις 13 Ιουλίου 2018: «Η Επιτροπεία αποφάσισε ότι όλοι οι αξιωματούχοι της τράπεζας που θα κληθούν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα μπορούν να τύχουν νομικής και άλλης τεχνοκρατικής αρωγής από εξειδικευμένους συμβούλους, καθώς επίσης και τα γραπτά κείμενα που τυχόν θα υποβληθούν. Ο γενικός διευθυντής (σ.σ. Νικόλας Χατζηγιάννης) να προχωρήσει σε διακρίβωση των εξόδων με τους νομικούς και άλλους συμβούλους της τράπεζας, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΚΤ: Πρόσωπα στα οποία επιρρίπτει ευθύνες το πόρισμα

Εν ολίγοις, τα μέλη της Επιτροπείας αποφάσισαν για τους εαυτούς τους, καθώς αυτοί ήταν οι αξιωματούχοι που κλήθηκαν από την Ερευνητική Επιτροπή να καταθέσουν ενώπιόν της. Μάλιστα, η Επιτροπεία ζήτησε από τον κ. Χατζηγιάννη να προχωρήσει άμεσα. Από τα τρία δικηγορικά γραφεία που ήταν οι νομικοί σύμβουλοι της Συνεργατικής Τράπεζας επιλέγηκε ο Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης. Τα άλλα δύο δικηγορικά γραφεία ήταν τα Τάσσος Παπαδοπούλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ και Γεώργιος Ζ. Γεωργίου και Συνεργάτες. Ωστόσο, όπως συνάγεται από τα πρακτικά, δεν κατατέθηκε οτιδήποτε σε σχέση με το κόστος αυτών των νομικών συμβουλών.

Ποιους συμβούλευσε ο Κρις Τριανταφυλλίδης

Σύμφωνα με την ΚΕΔΙΠΕΣ, από τους αξιωματούχους της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας που έλαβαν νομική αρωγή προτού καταθέσουν στην Ερευνητική Επιτροπή παρέμειναν στην ΚΕΔΙΠΕΣ μόνο οι Σταύρος Ιακώβου και Μάριος Παπαδόπουλος. Στην περίπτωση του κ. Ιακώβου, η νομική αρωγή περιελάμβανε οδηγίες που δόθηκαν προς όλα τα μέλη της Επιτροπείας στα πλαίσια συνεδρίας της. Επιπρόσθετα, ο κ. Ιακώβου έλαβε συμβουλές για τον τρόπο υποβολής εγγράφου προς την Ερευνητική Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κ. Παπαδόπουλου, συμμετείχε σε συνάντηση μαζί με άλλα πρώην στελέχη της Συνεργατικής Τράπεζας κατά την οποία επεξηγήθηκαν οι αρμοδιότητες της Ερευνητικής Επιτροπής και ο τρόπος επικοινωνίας με την Επιτροπή κατά τη διάρκεια κατάθεσης ενώπιόν της. Με την ΚΕΔΙΠΕΣ να τονίζει στην απάντηση της προς την Ειρήνη Χαραλαμπίδου τα εξής: «Εκτιμάται ότι ουσιαστική νομική αρωγή θα πρέπει να είχε δοθεί και προς τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας (σ.σ. Γιώργος Χατζηνικόλας και Νικόλας Χατζηγιάννης, αντίστοιχα), παρότι δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε καθότι έχουν αποχωρήσει από τον οργανισμό».

«ΑΦΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ, ΑΣ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ»

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλώντας χθες στον «Φ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υπάρχουν κενά στις διεργασίες που ακολουθήθηκαν και οι απαντήσεις τους εγείρουν ουσιώδη ερωτήματα. Κατ’ αρχάς, η Επιτροπεία της Συνεργατικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτικά, ζήτησε από τον γενικό διευθυντή διακρίβωση των εξόδων του δικηγορικού γραφείου που θα αναλάμβανε. Αυτό ουδέποτε έγινε και βρέθηκε να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης τιμολόγια πέραν των €200.000. Δεν είναι παράλογο να ερευνά το κράτος την κατάσταση στον Συνεργατισμό και να έχουν την ανάγκη ακριβοπληρωμένων και εξειδικευμένων νομικών συμβούλων για να απαντήσουν; Την αλήθεια δεν είχαν πρόθεση να καταθέσουν και μόνο;

Οι φορολογούμενοι σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να φορτωθούν ένα τέτοιο κόστος. Όποιος ένιωθε ότι είχε την ανάγκη δικηγόρου, ας τον πλήρωνε από την τσέπη του. Ουδέποτε εγκρίθηκε το συγκεκριμένο υψηλό κόστος υπηρεσιών. Και ορθώς, η πρόθεση να χρεωθούν και οι προσωπικές αγωγές των τριών μελών της Επιτροπείας εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα αφαιρέθηκαν από το τιμολόγιο μετά από απόφαση της ΚΕΔΙΠΕΣ».

Το τιμολόγιο που απερρίφθη

Για την προετοιμασία όσων θα κατέθεταν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, το δικηγορικό γραφείο Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης έστειλε στη διεύθυνση της Συνεργατικής Τράπεζας τρία τιμολόγια προς εξόφληση.

Το πρώτο τιμολόγιο, ύψους €110.000, στάλθηκε στις 23/8/2018 «για εργασία αναφορικά με την Ερευνητική Επιτροπή». Στο τιμολόγιο αναγράφονται η σύσταση για έγκριση από την επικεφαλής του Νομικού Τμήματος και η έγκριση του γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Τράπεζας (μετέπειτα ΣΕΔΙΠΕΣ) Νικόλα Χατζηγιάννη.

Το δεύτερο τιμολόγιο, ύψους €50.000, στάλθηκε στις 11/9/2018 για παροχή νομικών υπηρεσιών που αφορούσαν «τη διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό». Στο τιμολόγιο αναγράφονται η σύσταση για έγκριση από την επικεφαλής του Νομικού Τμήματος και η έγκριση του γενικού διευθυντή της ΣΕΔΙΠΕΣ Νικόλα Χατζηγιάννη.

Το τρίτο τιμολόγιο, ύψους €80.000, στάλθηκε στις 23/10/2018 για παροχή νομικών υπηρεσιών «για τη διαδικασία που διεξήχθη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό συμπεριλαμβανομένης και της συναφούς δικαστικής διαδικασίας (αγωγής 2882/2018) και τον χειρισμό της ενώπιον του δικαστηρίου». Και σ’ αυτή την περίπτωση, η επικεφαλής του Νομικού Τμήματος εισηγήθηκε την έγκριση της πληρωμής, η οποία όμως δεν έγινε για όλο το ποσό. Σε σχέση με το εν λόγω τιμολόγιο, υποβλήθηκε υπόμνημα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔΙΠΕΣ, Σταύρο Ιακώβου, προς το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Μετά την αξιολόγηση του υπομνήματος, αποφασίστηκε η απόρριψη της πληρωμής του τιμολογίου, καθότι σε αυτό είχαν περιληφθεί έξοδα ύψους €25.000 της νομικής διαδικασίας που αφορούσε έγερση ιδιωτικών αγωγών τριών μελών της Επιτροπείας (σ.σ. Γιώργου Χατζηνικόλα, Γιώργου Κίττου και Νικόλα Χατζηγιάννη). Αγωγές που καμία σχέση δεν έχουν με τις υποθέσεις της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας. Προς αντικατάσταση του πιο πάνω τιμολογίου, το δικηγορικό γραφείο εξέδωσε νέο τιμολόγιο στις 5/11/2018 για το ποσό των €55.000.

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend