Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο άνεμος διώχνει τις μέδουσες-Ο κίνδυνος από τα «αόρατα» πλoκάμια
Ο άνεμος διώχνει τις μέδουσες-Ο κίνδυνος από τα «αόρατα» πλoκάμια

Ο άνεμος διώχνει τις μέδουσες-Ο κίνδυνος από τα «αόρατα» πλoκάμια

Η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων φαίνεται να απομακρύνει τις μέδουσες από τα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου, παρασέρνοντας τις στα ανοιχτά της Κύπρου.

Μιλώντας στο SigmaLive o Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας Σάββας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι οι μέδουσες έχουν εκλείψει από την του Πρωταρά, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση που έγινε.

Από πληροφορίες ωστόσο που έφθασαν στο Τμήμα χθες το πρωί, μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στα νότια νοτιοανατολικά του νησιού, δηλαδή στη Λάρνακα και λιγότερο στην Αγία Νάπα.

Σημειώθηκαν, όπως είπε, κρούσματα στην Λάρνακα.

Οι μέδουσες εμφανίστηκαν εκεί καθώς τις «ευνοούσε» η κατεύθυνση των ανέμων.

Από χθες απόγευμα, όμως, η κατεύθυνση των ανέμων άλλαξε και πλέον πνέουν νοτιοδυτικοί και αναμένεται να παρασύρουν τις μέδουσες ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, ελλοχεύει κινδύνους για τον άνθρωπο καθώς η επαφή με αυτήν, προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα.

Κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό καθώς μπορεί να νομίζει ότι βρίσκεται μακριά από μια μέδουσα, ωστόσο υπάρχουν πλοκάμια της που είναι σχεδόν αόρατα και ίσως έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας χωρίς να το αντιληφθούμε.

Τόνισε πως πρέπει να αποφεύγεται εντελώς το κολύμπι σε περιοχές όπου υπάρχουν μέδουσες, ενώ σε περίπτωση που έρθει το δέρμα μας σε επαφή μαζί τους, ξεπλένουμε άμεσα με θαλασσινό νερό χωρίς να τρίβουμε την περιοχή, ενώ με μια πλαστική κάρτα πρέπει να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα πλοκαμιών.

Ο πόνος, σημείωσε, είναι οξύς και διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά, ωστόσο σε περίπτωση που επιμένει πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα γιατρό. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε περίπτωση αλλεργικού σοκ.

Send this to a friend