Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συμπληρωματικός προϋπολογισμός €314 εκατ.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός €314 εκατ.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός €314 εκατ.

Στην έγκριση πληρωμής από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους 314 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών για τους οποίους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόνοια ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό για το έτος 2019 είναι ανεπαρκής, προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 28 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και 15 αποχές.

Σημειώνεται ότι το αρχικό ποσό για το οποίο ζητούνταν συμπληρωματικές πιστώσεις ανερχόταν σε €232 εκατομ. περίπου, αλλά αυτό αυξήθηκε από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας κατά €90 εκατομ., ώστε να περιληφθεί στο σύνολο των ζητηθέντων συμπληρωματικών πιστώσεων, για σκοπούς λογιστικής διευθέτησης, η συνεισφορά του κράτους στο ΓΕΣΥ.

Επιπρόσθετα, το κονδύλι που αφορά το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας μειώθηκε έπειτα από αναθεωρημένο κείμενο που υποβλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο κατά €8 εκατομ. Συνεπώς, οι συνολικές συμπληρωματικές πιστώσεις για τις οποίες ζητείτο έγκριση ανέρχονται σε €314 εκατομ.

Το αρμόδιο υπουργείο με επιστολή, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2019, απέστειλε τη σχετική ενημέρωση η οποία αφορά μεταξύ άλλων τα ακόλουθα κονδύλια:

1. Συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα/δράσεις για έρευνα και καινοτομία στην άμυνα (€1.180.000).
2. Υλοποίηση του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας (€8.750.000).
3. Διαγραφή ποσών που αφορούν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ο οποίος οφείλεται στο κράτος (€2.160.000).
4. Ανέγερση νέου γηπέδου αντισφαίρισης του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας (€600.000).
5. Ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο (€8.000.000).
6. Κοστολόγηση ίδρυσης/κατάργησης θέσεων, καθώς και πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου.

Για τα θέματα 1 έως 3 εγκρίθηκαν τροπολογίες, που αναφέρουν ότι πριν αποδεσμευτεί οποιοδήποτε κονδύλι θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Απορρίφθηκε τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων, ώστε να γίνει το ίδιο και για την ανέγερση νέου γηπέδου αντισφαίρισης στη Λάρνακα.

Send this to a friend