Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Petrolina
Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Petrolina

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Petrolina

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019, η 19η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Petrolina (Holdings) Public Ltd, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018.

Ομιλία του Εκτελεστικού Προέδρου κ. Κωστάκη Λευκαρίτη:

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη εκτίμηση σας καλωσορίζω στη φετινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της Petrolina (Holdings) Public Ltd.

Το 2018 ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας, ωστόσο αρκετοί τομείς της οικονομίας άρχισαν εδώ και λίγους μήνες να παρουσιάζουν σημαντικά σημεία βελτίωσης με αποτέλεσμα σταδιακά να δημιουργείται περισσότερη αισιοδοξία στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές για ανάπτυξη και ευημερία.
Ο τόπος μας διαθέτει κατάλληλες υποδομές όπως και προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό που μπορούν να προσδώσουν τέτοια δυναμική και όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Πετρολίνα, η οποία διαχρονικά αποτελεί σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας, με το δικό της εκτόπισμα στηρίζει έμπρακτα με ποικίλους τρόπους την κυπριακή οικονομία και τον κύπριο πολίτη. Παράλληλα, η Εταιρεία μας επενδύει συνεχώς στην κατάλληλη υποδομή που στόχο έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη της μέσω της διαφύλαξης των οικονομικών της πόρων, της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της καθώς και της διασφάλιση των προοπτικών ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018, ο συνολικός κύκλος εργασιών μέσω πρατηρίων, σε εμπορικούς πελάτες καθώς και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών ανήλθε στα €394,2εκ. έναντι €391,5εκ. το 2017.

Το κέρδος πριν τη φορολογία ανήλθε στα €4,9εκ. έναντι €4,8εκ. το 2017. Το κέρδος μετά την αφαίρεση της φορολογίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στα €4,3εκ. έναντι €4,2εκ. το προηγούμενο έτος, ενώ το κέρδος έτους περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στα €14,3εκ. έναντι €4,2εκ.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το κέρδος ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υπολογίζεται στα 4,90 σεντ έναντι 4,80 σεντ το 2017 και με τη συμπερίληψη των μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων στα 16,33 σεντ έναντι 4,72 το προηγούμενο έτος .

Η μερισματική πολιτική της Εταιρείας μας παραμένει σταθερή, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει τους μετόχους μας τα τελευταία χρόνια. Το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε καταβολή πρώτου προμερίσματος ύψους 1,7 σεντ τον Ιούνιο του 2018, δεύτερου προμερίσματος επίσης προς 1,7 σεντ τον Νοέμβριο του 2018 και σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της Εταιρείας, προτείνει την καταβολή τελικού μερίσματος ύψους 2,5 σεντ, έτσι ώστε το συνολικό μέρισμα για τη χρήση του έτους 2018 να ανέλθει στα 5,9 σεντ ανά μετοχή ή 17,35% επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Η Πετρολίνα έχει διαχρονικά επενδύσει σημαντικούς πόρους σε έργα υποδομής τα οποία εκτιμούμε ότι προσδίδουν στην Εταιρεία μας συγκριτικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα. Σήμερα βρίσκεται στα τελικά στάδια η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του ιδιόκτητου τερματικού υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, η πλήρης λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει καθορίσει η Κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, προχωρούν όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή τερματικού υγραερίου, επίσης στο Βασιλικό, μέσω κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η Εταιρεία μας και το οποίο στοχεύεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τέλος του ερχόμενου έτους όπως καθορίζει και το Κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα.

Με την πλήρη μεταφορά των εργασιών αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου στο Βασιλικό, η Εταιρεία μας θα προχωρήσει στην αποξήλωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας με την κατεδάφιση όλων των δεξαμενών και τον καθαρισμό της γης. Στόχος μας είναι όπως τα ιδιόκτητα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται τα τερματικά της Εταιρείας στη Λάρνακα ενταχθούν σε νέες πολεοδομικές ζώνες ώστε να τύχουν κατάλληλης ανάπτυξης και προς τούτο προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκριση εκ μέρους της πολιτείας. Βεβαίως, η έδρα της Εταιρείας μας θα εξακολουθήσει να είναι η Λάρνακα.

Παράλληλα, το δίκτυο πρατηρίων βρίσκεται πάντοτε σε συνεχή αναβάθμιση στα πρότυπα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε θέματα ασφάλειας, λειτουργικότητας και εμφάνισης, έτσι που να προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον στον καταναλωτή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Διεύθυνση, τους πρατηριούχους, το προσωπικό, τους ελεγκτές, τους νομικούς μας συμβούλους καθώς και όλους τους μετόχους της Εταιρείας μας για την εμπιστοσύνη τους. Ως Διοικητικό Συμβούλιο νιώθουμε μεγάλο το βάρος της ευθύνης του έργου που έχουμε αναλάβει για την επιτυχή επίτευξη όλων των εταιρικών στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει. Προς τούτο, η εμπιστοσύνη που μας περιβάλλετε μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με συνέπεια τις προσπάθειές μας προς όφελος όλων των μετόχων.

Κωστάκης Λευκαρίτης

Εκτελεστικός Πρόεδρος

Send this to a friend