Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Πέντε λεπτά με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Seven Properties κ. Βασίλη Αρτεμίου
Πέντε λεπτά με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Seven Properties κ. Βασίλη Αρτεμίου

Πέντε λεπτά με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Seven Properties κ. Βασίλη Αρτεμίου

Της Ειρήνης Αντωνίου

Η Λάρνακα είναι η πιο ιδανική πόλη για να ζει κανείς. Προσφέρει πάρα πολλά, αλλά την χαρακτηρίζει αυτή η ηρεμία και η απλότητα της μικρής πόλης. Επίσης αυτή τη στιγμή η Λάρνακα βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό.

Σε συνέντευξη του στο LarnakaOnline o Βασίλης Αρτεμίου, Διευθύνων Σύμβουλος  της Seven Properties, μιλά για την εταιρεία του και τις υπηρεσίες που προσφέρει, για τις τιμές των ακινήτων στη Λάρνακα, αλλά και για τις προοπτικές για το 2019.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία σας;

«Η εταιρία μας δραστηριοποιείτε στον τομέα παροχής υπηρεσιών ακινήτων από το 2006. Προσφέρει κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (αγορές, πωλήσεις, ενοικιάσεις), καθώς είναι εγγεγραμμένη κτηματομεσιτική εταιρία, παρέχει εκτιμήσεις ακινήτων, για όλων των τύπων ακινήτων, υπηρεσίες Διαχείρισης Κιτριών και Πολυκατοικιών (είσπραξη κοινόχρηστων, πληρωμές λογαριασμών, επίλυση προβλημάτων, τεχνική υποστήριξη), διαχείριση ιδιωτικών περιουσιών  (είσπραξη ενοικίου, πληρωμή λογαριασμών, καθαριότητα, συντήρηση), καθώς επίσης και ενοικίαση με την μέρα για τουριστικούς σκοπούς (airbnb). Επίσης παρέχουμε υπηρεσίες θυρωρών, καθαριότητας και συντήρησης ακινήτων».

Είναι αλήθεια ότι η Λαρνακείς πλέον στρέφονται στο ενοίκιο για να αποφύγουν το δάνειο;

«Δεν είναι μόνο οι Λαρνακείς, οι οποίοι στρέφονται στο ενοίκιο, αλλά η γενικά αυτή είναι η νέα τάση. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Πρώτος και σημαντικός λόγος είναι η δυσκολία στην εξασφάλιση δανειοδότησης, κυρίως στα νεαρά ζευγάρια. Τα κριτήρια δανειοδότησης έχουν αλλάξει και οι τράπεζες πλέον με πολύ αυστηρούς αλγόριθμους εξετάζουν, κυρίως την δυνατότητα αποπληρωμής και όχι τις εξασφαλίσεις όπως γινόταν στο παρελθόν.

Επίσης υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι επιλέγουν το ενοίκιο λόγο φόβου γνωρίζοντας και βλέποντας τις συνέπειες της αλόγιστης δανειοδότησης του παρελθόντος. Έτσι προσφεύγουν στο ενοίκιο μέχρι να  είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν στην αγορά κάποιου ακινήτου».

Οι τιμές των ακινήτων στη Λάρνακα που κυμαίνονται;

«Οι τιμές των ακινήτων διαφέρουν και ο κύριος παράγοντας είναι ο τοποθεσία. Βλέπουμε ότι οι τιμές στο κέντρο της πόλης και τα παράλια έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό οφείλεται κυρίως στην ζήτηση από πελάτες από ξένες χώρες. Υπάρχει όμως μια αύξηση στις τιμές η οποία όμως σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε λογικά πλαίσια οι οποίες είναι πιο κάτω από τις τιμές του 2008».

Για τα εμπορικά ακίνητα που κυμαίνονται οι τιμές στη Λάρνακα;

«Αναφορικά με τα εμπορικά ακίνητα οι τιμές δεν έχουν την ίδια αύξηση με τα οικιστικά ακίνητα. Η κρίση του παρελθόντος είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα εμπορικά ακίνητα λόγω του ότι αρκετές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των ενοικίων σε αρκετές περιπτώσεις και σε άλλες ο τερματισμός της ενοικίασης. Τα τελευταία 2 χρόνια και με την ανάπτυξη η οποία παρατηρείται άρχισε και πάλι η ζήτηση για εμπορικά ακίνητα. Εδώ να πούμε ότι η Λάρνακα υστερούσε κατά πολύ σε εμπορικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Θετικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε τέτοιου είδους αναπτύξεις όπου θα προσελκύσουν ποιοτικές εταιρίες κυρίως του εξωτερικού».

Ποιες οι προοπτικές για το 2019;

«Οι προοπτικές για το 2019 είναι θετικές. Ήδη από τα επίσημα στοιχεία του Κτηματολογίου τα Πωλητήρια Έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε παγκύπρια βάση η αύξηση βρίσκεται στο 34% σε σχέση με την αντίστοιχή περσινή περίοδο. Θετικό είναι το γεγονός επίσης ότι η αύξηση αφορά όλες τις επαρχίες. Η Κύπρος παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για διάφορους λόγους».

Τα ζευγάρια των Κυπρίων σε ποιες περιοχές επιλέγουν να αγοράσουν ή να κτίσουν σπίτι;

«Οι Κύπριοι προτιμούν τις περιοχές κυρίως γύρω από την Λάρνακα. Περιοχές όπως Κρασά, Βεργίνα, Αραδίππου, Λιβάδια είναι σε πρώτη ζήτηση ενώ μετά υπάρχει και το ενδιαφέρον για περιοχές όπως Κίτι, Δρομολαξιά, Μενεού. Τα νεαρά ζευγάρια ψάχνουν συνήθως περιοχές, όπου θα τους προσφέρονται διαφορές υπηρεσίες όπως σχολεία, φροντιστήρια, υπεραγορές και διαφορά μικροκαταστήματα, όπου θα διευκολύνουν την καθημερινή τους ζωή. Εννοείτε ότι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή τους, είναι το κόστος του ακινήτου, όπου διαφέρει ανάλογα με την περιοχή».

Ποιά η άποψη σας για τη πόλη της Λάρνακας, τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;

«Προσωπικά αγαπώ την Λάρνακα. Την θεωρώ την πιο ιδανική πόλη για να ζεις. Προσφέρει πάρα πολλά, αλλά την χαρακτηρίζει αυτή η ηρεμία και η απλότητα της μικρής πόλης.

Η πόλη μας βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Και όταν λέω να το εκμεταλλευτούμε όχι με την κακή έννοια όπως κάναμε πάντα. Έχουμε δει τα ποσοστά  τουρισμού, για την Λάρνακα να ανεβαίνουν. Βλέπουμε αναπτύξεις και ιδιαίτερη ζήτηση στον τομέα των ακινήτων από ξένους επενδυτές. Οφείλουμε να δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό, τόσο στους τουρίστες, όσο και στους επενδύτες, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, όπως αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση.

Σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της πόλης μας, αποτελεί ο Δήμαρχος μας και το Δημοτικό Συμβούλιο στην ολότητα του, όπου στα δυόμιση χρόνια της θητείας τους, έχουν αποδείξει την αγάπη και τις έντονες και επίμονες προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουν για το καλό της πόλης μας.

Την πόλη μας δεν θα την αλλάξει κανείς, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι. Ας φροντίσουμε ο καθένας μας από το πόστο, το οποίο κατέχουμε, να κάνουμε όλα όσα πρέπει, για να αναδείξουμε και να προωθήσουμε την πόλη μας. Εννοείτε ότι πρέπει να έχουμε την βοήθεια και την στήριξη του κράτους, αλλά εάν ο καθένας από εμάς, κάνει έστω και κάτι μικρό, τότε η πόλη μας θα αλλάξει».

 

 

Send this to a friend