Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Μια όμορφη γιορτή στη μνήμη του Συμπολίτη μας Άγγελου Θεοφάνους που “έφυγε” παλεύοντας σαν μαχητής
Μια όμορφη γιορτή στη μνήμη του Συμπολίτη μας Άγγελου Θεοφάνους που “έφυγε” παλεύοντας σαν μαχητής

Μια όμορφη γιορτή στη μνήμη του Συμπολίτη μας Άγγελου Θεοφάνους που “έφυγε” παλεύοντας σαν μαχητής

Τη Δεύτερα 1 και την Τρίτη 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή γιορτή στην μνήμη του μικρού Άγγελου Θεοφάνους στο χωριό Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας.

Η οικογένεια του μικρού Άγγελου…

Θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους 150 πραγματικά σπουδαίους εθελοντές! Ακούραστοι, χαμογελαστοί και πρόθυμοι δίνουν κάθε χρόνο το καλύτερο εαυτό τους βοηθώντας στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η συγκλονιστική ιστορία του μικρού Άγγελου…

Ο Άγγελος γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1988 στην Ξυλοφάγου. Στην ηλικία των 2 ετών, άρχισε να παρουσιάζει αστάθεια στο περπάτημα και υπέφερε από συχνές λοιμώξεις. Όταν έγινε 4 ετών, ένας γιατρός από το Μακάρειο Νοσοκομείο, διέγνωσε ότι ο Άγγελος έπασχε από μια πολύ σπάνια εκφυλιστική ασθένεια, το σύνδρομο Ataxia-Telangiectasia. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει το νευρολογικό σύστημα δημιουργώντας αστάθεια στο περπάτημα τόσο στο αρχικό στάδιο όσο και μετέπειτα. Οι ασθενείς, έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα, να υποφέρουν από συχνές χρόνιες λοιμώξεις – κυρίως των πνευμόνων- και μεγάλη πιθανότητα για όλες τις σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επίσης, αντιμετωπίζουν δυσκολία με το συντονισμό του κεφαλιού και την κίνηση των ματιών.Ο μικρός Άγγελος τις περισσότερες μέρες της ζωής του ήταν σε κάποιο νοσοκομείο και μέχρι να ολοκληρωθεί μια θεραπεία, άρχιζε η άλλη.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν διαγνώστηκε με καρκίνο…

Οι χημειοθεραπείες του προκάλεσαν πολλές παρενέργειες και προβλήματα. Μετά όμως από μεγάλους αγώνες και ένα εντελώς αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα, ο Άγγελος κατάφερε να ξεπεράσει τον καρκίνο και ήταν πραγματικά από θαύμα! Σε ηλικία 10 ετών, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουροποιητικού έγιναν πιο συχνές με αποτέλεσμα να υποφέρει αλλά και να αδυνατίσει ακόμα περισσότερο. Σε ηλικία 14 ετών, άρχισαν και οι αιματουρίες με αποτέλεσμα να χάνει συχνά αρκετό αίμα. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και χρειάστηκε να μεταβεί στο εξωτερικό λόγω της σπάνιας επιπλοκής της νόσου. Μετά από αρκετά χειρουργεία και θεραπείες έγινε καλά. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, πάλι από θαύμα, ο Άγγελος θεραπεύτηκε. Οι γιατροί είχαν πει τότε στους γονείς του ότι ήταν παγκόσμια το δεύτερο παιδάκι που του συνέβαινε κάτι τέτοιο και μάλιστα το πρώτο σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Οι τελευταίες στιγμές…

Η χαρά τους κράτησε μόνο μέχρι τις 26 Μαΐου του 2004 που χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά λόγω σοβαρής λοίμωξης των πνευμόνων. Μπήκε στην εντατική μονάδα και για 8 μέρες ήταν σε καταστολή. Του είπε ο πατέρας του: «Γιε μου θέλεις να πάμε στο σπίτι μας;» ο Άγγελος για πρώτη φορά του είπε: «όχι». Ήθελε μόνο να του κρατάνε το χέρι και να του διαβάζουν παραμύθια. Το βράδυ της ίδιας μέρας και συγκεκριμένα στις 7.35, ο μικρός Άγγελος έκλεισε για πάντα τα μάτια. Η οικογένεια του Άγγελου δεν σταμάτησε να γιορτάζει τα γενέθλια του, βέβαια, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τώρα πια…

Οι γονείς του, Αντώνης και Γιώτα Θεοφάνους, αναφέρουν στο ant1.com.cy:

«Ο γιος μας ήταν το πρώτο παιδί στη Κύπρο που διαγνώστηκε με αυτή την ασθένεια. Πιθανόν να υπήρχαν στο παρελθόν και άλλα παιδιά αλλά κανείς δεν γνώριζε γι΄αυτό το σύνδρομο. Επρόκειτο για τη χειρότερη ασθένεια που είχαμε ακούσει ποτέ στη ζωή μας…

Ο Άγγελος μας βασανίστηκε πάρα πολύ στη ζωή του. Από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και από θεραπεία σε θεραπεία. Δεν πρόλαβε και δεν χάρηκε τίποτα στη ζωή του…

Εμείς, επειδή όλα αυτά τα χρόνια στα νοσοκομεία, είδαμε πολλά παιδιά να υποφέρουν και να χρειάζονται άμεσα θεραπεία, θέλαμε να βρούμε ένα τρόπο ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Θέλουμε όλα τα παιδιά αυτού του τόπου που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να θεραπευτούν. Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει!

Έτσι, κάθε 1η Ιουλίου που ο Άγγελος γιορτάζει τα γενέθλια του στον ουρανό, εμείς αποφασίσαμε να διοργανώνουμε μια γιορτή αγάπης. Γεμάτη διασκέδαση, φαγητό και ποτό. Θέλουμε να προσφέρουμε γέλιο και χαρά σε άλλους μικρούς Αγγέλους της ζωής που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τα έσοδα της γιορτής δίνονται στον σύνδεσμο «Ηλιαχτίδα Ζωής» στη Λάρνακα. Επίσης, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους 150 εθελοντές που κάθε χρόνο είναι δίπλα μας και μας βοηθάνε τόσο πολύ. Χωρίς τους εθελοντές μας δε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Κοπιάστε στην όμορφη γιορτή μας την Δευτέρα 1 Ιουλίου και την Τρίτη 2 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ξυλοφάγου, στο χώρο της υπεραγοράς «mas». Είστε όλοι καλεσμένοι!!!»

Μια από τις νεαρές εθελόντριες, Χριστιάνα Κκονέ, αναφέρει:

«Κάθε χρόνο στο χωριό μου διοργανώνεται η γιορτή «Ζήσε, αγαπά, χαμογελά» προς τιμή του Αγγέλου Θεοφάνους.
Ο λόγος που με ώθησε να συμμετέχω και εγώ σε αυτήν την οργάνωση είναι γιατί ήθελα με το δικό μου τρόπο να βοηθήσω και να συνεισφέρω για αυτό τον ιερό σκοπό. Ένας επιπλέον λόγος που με ώθησε να συμμετέχω, είναι γιατί και οι γονείς μου είναι εθελοντές.

Όταν βρίσκομαι εκεί…

Νιώθω απέραντη χαρά. Νιώθω το αίσθημα της ευχαρίστησης γιατί βοηθάω. Επιπλέον, συμμετέχοντας σε αυτή την εθελοντική οργάνωση, νιώθω ότι προσφέρω σε άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη και δίνεται έτσι το παράδειγμα για να συνεχιστεί και στις επόμενες γενιές. Τέλος, με αυτή τη συνεισφορά μου ελπίζω με το τρόπο μου να βάζω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν ότι τους αξίζει».

Πηγή : ANT1 (Χριστιάνα Διονυσίου)

Send this to a friend