Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανάδειξη σπάνιου ψηφιδωτού στη Λάρνακα
Ανάδειξη σπάνιου ψηφιδωτού στη Λάρνακα

Ανάδειξη σπάνιου ψηφιδωτού στη Λάρνακα

Μετά από προσπάθειες περίπου τριών χρόνων, γίνεται επιτέλους κατορθωτή η απαλλοτρίωση της ακατοίκητης οικίας στην οδό Αγίου Νεοφύτου, στη Λάρνακα (ενορία Χρυσοπολίτισσας), προκειμένου το Τμήμα Αρχαιοτήτων να προχωρήσει στην ανάδειξη του σπάνιου ψηφιδωτού που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή.

Το ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στο υπέδαφος της περιοχής κατά τις εκσκαφές για τα έργα του αποχετευτικού το καλοκαίρι του 2016.

Η απαλλοτρίωση και η κατεδάφιση της κατοικίας είναι απολύτως αναγκαία, καθότι, σύμφωνα με τους αρμόδιους, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα για την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου που επεκτείνεται στο υπέδαφός της συγκεκριμένης κατοικίας.

Απαντώντας σ’ επιστολή του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος είχε τονίσει την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών απαλλοτρίωσης του ακατοίκητου σπιτιού, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου μ’ επιστολή της, ημερομηνίας 28 Μαΐου 2019, τονίζει ότι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ενημέρωσε πρόσφατα το Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι οι ιδιοκτήτες του υπό αναφορά τεμαχίου έχουν αποδεχθεί το ποσό αποζημίωσης, μ’ επιφύλαξη των δικαιωμάτων τους, το οποίο τους καταβλήθηκε την ίδια μέρα.

Ως εκ τούτου, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κ. Αναστασιάδου προσθέτει ότι με τη λήψη του τίτλου ιδιοκτησίας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για κατεδάφιση της οικίας και στην ανασκαφή και ανάδειξη του ψηφιδωτού.

Να σημειωθεί, ότι για τον ίδιο θέμα είχαν προβεί σε έντονα διαβήματα τα τελευταία χρόνια τόσο ο Δήμος Λάρνακας, όσο και η τοπική εταιρεία τουρισμού, αλλά και βουλευτές της επαρχίας.

 

Μάλλον δεν μετακινείται

Μετά την απαλλοτρίωση της ακατοίκητης οικίας και αφού ολοκληρωθεί η ανάδειξη του ψηφιδωτού, το ζήτημα που εκκρεμεί είναι κατά πόσο το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα θα μετακινηθεί σε κάποιο μουσείο ή εάν θα παραμείνει στον χώρο.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η μεταφορά του ψηφιδωτού είναι δύσκολο εγχείρημα που προϋποθέτει μεγάλο κόστος. Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό ενδεχόμενο, με τα υφιστάμενα δεδομένα, είναι να παραμείνει στην περιοχή, με την δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο από ξένους και ντόπιους ενδιαφερόμενους.

 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

Send this to a friend