Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανάχωμα για σκάγια στη Λίμνη Παραλιμνίου
Ανάχωμα για σκάγια στη Λίμνη Παραλιμνίου

Ανάχωμα για σκάγια στη Λίμνη Παραλιμνίου

«Γιατί επιτρέπεται η λειτουργία σκοπευτηρίων πλησίον ή μέσα σε υδροβιότοπους π.χ. Λίμνη Παραλιμνίου;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μέσω ερώτησης που υπέβαλε στη Βουλή, για να λάβει απάντηση από τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή ότι, «αναφορικά με το σκοπευτήριο στη Λίμνη Παραλιμνίου, σημειώνεται πως σε αυτό έχει δημιουργηθεί ανάχωμα για την αποτροπή μεταφοράς σκαγιών».

Στα είδη καθορισμού της περιοχής περιλαμβάνονται η Πελλοκατερίνα, ο Καλαμοκαννάς και το Νανοπλουμίδι, ενώ στη Λίμνη Παραλιμνίου απαντώνται Φλαμίνγκο, αλλά και το Νερόφιδο της Κύπρου, το οποίο αποτελεί είδος προτεραιότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται ότι το σκοπευτήριο δεν υποβλήθηκε ποτέ σε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ή/και Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Επιπλέον, δεν έχει χορηγηθεί ποτέ πολεοδομική ή/και οικοδομική άδεια, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 πριν από 10 χρόνια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων υπέβαλε τη σχετική ερώτηση μετά και από τη διαπίστωση ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς τουλάχιστον ένα Φλαμίνγκο πέθανε μετά από δηλητηρίαση από σφαιρίδια μολύβδου (σκάγια) τα οποία εντοπίστηκαν στο στομάχι και τον οργανισμό του.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σκοπευτήριο που βρισκόταν κοντά στην Αλυκή Λάρνακας έκλεισε το 2007, μετά από διαμαρτυρίες λόγω πολλαπλών και συνεχόμενων θανάτων πουλιών.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση ο κ. Καδής ανέφερε ότι το 2003-2004, μετά την απόφαση τερματισμού της λειτουργίας του σκοπευτηρίου στις Αλυκές Λάρνακας, έγιναν εργασίες αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης. Οι εν λόγω εργασίες περιλάμβαναν αφαίρεση φυσιγγίων και ιζήματος που περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, καθώς και κατεδάφιση κτηρίων και μετακίνηση μπάζων και άλλων υποδομών του σκοπευτηρίου.

Πρόσθεσε ότι η δηλητηρίαση του Φλαμίνγκο φαίνεται να ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο πιθανώς προκλήθηκε λόγω της πολυομβρίας με συνέπεια τη μεταφορά σκαγιών από περιοχές όπου επιτρέπεται το κυνήγι.

 Πηγή: Φιλελεύθερος / Άγγελος Νικολάου    

Send this to a friend