Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΓεΣΥ: Από την 1/6 Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
ΓεΣΥ: Από την 1/6 Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

ΓεΣΥ: Από την 1/6 Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Σειρά προτάσεων που αφορούν στον τομέα της Υγείας, που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία.

Μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις εν λόγω αποφάσεις, είπε: «Σήμερα στο Υπουργικό εγκρίναμε μια σειρά προτάσεων. Η πρώτη αφορά στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης για όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Μέχρι στιγμής, δικαιούχοι για Κάρτα Νοσηλείας στο εξωτερικό ήταν με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Τώρα δικαιούχοι για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας είναι όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Άρα από 1η Ιουνίου, όσοι είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ, θα δικαιούνται να έχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας, που αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ θα λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα αντίστοιχα εθνικά Συστήματα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των ενδονοσοκομειακών, παρόλο που στην Κύπρο θα εφαρμοστεί (σ.σ. η 2η φάση του ΓεΣΥ που αφορά στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη) σε έναν χρόνο».

Ακολούθως, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην έγκριση της πρότασης που αφορά στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, επισημαίνοντας πως σε αυτόν περιλαμβάνονται πρόνοιες για πρόσληψη επιπλέον υποστηρικτικού προσωπικού. «Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες για επιπλέον υποστηρικτικό προσωπικό, έχουμε εγκρίνει Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για 25 νέες θέσεις γραφέων και 8 νέων θέσεων λειτουργών Λογιστηρίου. Να αναφέρω ότι αυτές είναι επιπλέον των 300 θέσεων που έχουν ήδη εγκριθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και 40 θέσεις γραφέων», σημείωσε, και συνέχισε λέγοντας πως αυξάνονται οι θέσεις των γραφέων κατά 25 με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο του κοινού όσο και του ιατρικού προσωπικού στα αυτόνομα νοσηλευτήρια. Σημείωσε πως η απόφαση θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του Σχεδίου Παροχής Επιδότησης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Στόχος, δήλωσε ο κ. Υπουργός, είναι «η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων». Υπογράμμισε δε πως «θα επιχορηγούνται επιλέξιμες δαπάνες για διαπίστευση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων μέχρι και €60,000 ανά νοσηλευτήριο. Το συνολικό κόστος του Σχεδίου είναι €3 εκ. για την επόμενη πενταετία».

Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως η διαπίστευση αποτελούσε πάγιο αίτημα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και αυτό θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ποιοτικά. «Με αυτό το Σχέδιο θα επιδοτείται το 50% των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες και το 70% για την εφαρμογή της διαπίστευσης, με ανώτατο ποσό τις €60,000», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι το ποσό θα δοθεί για μια φορά μόνο, και ανέφερε πως η διαπίστευση γίνεται από διεθνή Οίκο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, «έχει εγκριθεί πρόταση για επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης, δηλαδή της λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων στα αυτόνομα νοσηλευτήρια μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020 και την επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών τα απογεύματα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στα ΤΑΕΠ. Αυτό το μέτρο θα συνεχίσει μέχρι 30 Ιανουαρίου 2020. Αναμένω ότι μετά και τις συναντήσεις που θα έχει ο ΟΚΥπΥ με τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ, να εξεύρου ν κι άλλους τρόπους αντιμετώπισης των υπαρκτών προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Ο Υπουργός είπε επιπρόσθετα ότι στη συγκεκριμένη πρόταση θα τερματίζονται πλέον οι παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ και μέχρι τώρα παραπέμπονταν από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτά αφορούν και επεμβάσεις και εξετάσεις όπως μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, κολονοσκοπήσεις, κοκ. Οι παραπομπές αυτές τερματίζονται από 1 Ιουνίου 2019.

Σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εξελίξεις και σημείωσε πως για νεότερα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Send this to a friend