Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Σήμερα η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Σήμερα η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥΗ Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ' ένα σύνολο 750.000 περίπου.(ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)Οι Πόντιοι που διασκορπίστησαν στην Ελλάδα, πέρασαν τα πάνδεινα, πλην όμως κατάφεραν να ξανακτίσουν το μέλλον γι’αυτούς και τα παιδιά τους. Στη Χαλκιδική ακούσαμε απίθανες ιστορίες για το πώς κατάφεραν οι πρόσφυγες Πόντιοι να επαναδημιουργήσουν χωριά και πόλεις, σχολεία, εκκλησίες. Οι πρώτες γενιές έφυγαν με την πίκρα της προσφυγιάς, οι επόμενες γενιές συνεχίζουν τις παραδόσεις.ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Geplaatst door Louis Perentos op Zaterdag 18 mei 2019

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.(ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)
Οι Πόντιοι που διασκορπίστησαν στην Ελλάδα, πέρασαν τα πάνδεινα, πλην όμως κατάφεραν να ξανακτίσουν το μέλλον γι’αυτούς και τα παιδιά τους. Στη Χαλκιδική ακούσαμε απίθανες ιστορίες για το πώς κατάφεραν οι πρόσφυγες Πόντιοι να επαναδημιουργήσουν χωριά και πόλεις, σχολεία, εκκλησίες. Οι πρώτες γενιές έφυγαν με την πίκρα της προσφυγιάς, οι επόμενες γενιές συνεχίζουν τις παραδόσεις.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend