Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι πλουσιότεροι Κύπριοι στη Μ.Βρετανία- Ανατροπή στην 1η θέση
Οι πλουσιότεροι Κύπριοι στη Μ.Βρετανία- Ανατροπή στην 1η θέση

Οι πλουσιότεροι Κύπριοι στη Μ.Βρετανία- Ανατροπή στην 1η θέση

Η λίστα Sunday Times Rich περιλαμβάνει τους 1,000 πιο πλούσιους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου και ανανεώνεται κάθε Απρίλιο, ενώ δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα The Sunday Times από το 1989.

Από αυτήν δεν λείπουν οι Κύπριοι, κάποιοι από τους οποίους φιγουράρουν σε πολύ υψηλές θέσεις στην κατάταξη.

Μάλιστα φέτος υπήρξε μια ανακατάταξη, στις θέσεις, με τον Alki David να βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση στην κατάταξη των Κυπρίων.

Δείτε τους πιο πλούσιους Κύπριους:

Ο πιο πλούσιος Κύπριος είναι ο επιχειρηματίας Alki David, ο οποίος κατατάσσεται στη θέση 58 με περιουσία £2.6 δισ. Γεννήθηκε στη Νιγηρία από Κύπριους γονείς ενώ ζει στη Βρετανία και στο Λος Άντζελες. Ο Alki David κατέχει την εταιρεία FilmOn, μια επιχείρηση ζωντανής ροής στο διαδίκτυο, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε ζωντανή μετάδοση HDTV μέσω Η / Υ, τηλεοράσεων και κινητών τηλεφώνων αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων λιρών. Κατέχει πάνω από το 80% του μεριδίου. Ο Alki David είναι μέλος της οικογένειας Leventis, η οποία συγχώνευσε την εταιρεία εμφιάλωσης της με την Coca Cola για να δημιουργήσει τη διεθνή εταιρεία εμφιάλωσης ποτών Coca Cola HBC στο Λονδίνο. Η αξία της επιχείρησης φτάνει στα 8,2 δισεκατομμύρια λίρες.

Να θυμίσουμε ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας, Άλκης Δαυίδ, τις τελευταίες ώρες, βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς ο συνελήφθη μαζί με τον δισεκατομμυριούχο συνεργάτη του μετά την προσγείωσή τους στον Άγιο Χριστόφορο (Saint Kitts) της Καραϊβικής με ιδιωτικό τζετ επειδή μετέφεραν κάνναβη αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δεύτερος πιο πλούσιος Κύπριος στη λίστα είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Easy Jet, Sir Stelios Haji –Ioannou, που βρίσκεται στη θέση 62 και η περιουσία του φτάνει στις 2,29 δισ. αγγλικές λίρες. Λίγοι άνθρωποι έχουν χάσει περισσότερα από το Brexit από τον Haji –Ioannou, αφού την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος οι μετοχές του σημείωσαν κατακόρυφη πτώση και ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τις ζημιές.

Ο Stelios και η οικογένειά του έχουν μερίδιο 34% της Easy Jet ενώ το περασμένο έτος αυξήθηκε η αξία του κατά £927 εκατομμύρια αυξάνοντας παράλληλα την περιουσία της οικογένειας σε 2,95 δισ. αγγλικές λίρες.

Τρίτη πιο πλούσια είναι η οικογένεια Lazari στην 67η θέση με περιουσία £2.054 δισ. Ο θάνατος του of Chris Lazari πριν από δύο χρόνια άφησε ένα μεγάλο κενό στον χώρο της αγοράς ακινήτων. Ο Chris καταγόταν από την Κύπρο, ξεκίνησε από τον χώρο της μόδας ενώ στη συνέχεια ίδρυσε την Lazari Investments, που ακμάζει στο κεντρικό και βόρειο Λονδίνο και τώρα διοικείται από τα τρία παιδιά του.

Ο τέταρτος πιο πλούσιος Κύπριος είναι ο 53χρονος John Christodoulou με περιουσία £1.6 δισ. και βρίσκεται στην 96η θέση στην κατάταξη. Γεννήθηκε στη Λευκωσία αλλά μετανάστευσε στη Βρετανία μετά την τουρκική εισβολή. Ο John Christodoulou είναι ιδιοκτήτης των πεντάστερων ξενοδοχείων Marriot και Four Seasons, κατέχει 2.000 οικιστικές και εμπορικές μονάδες στο κεντρικό Λονδίνο, γη στη Βραζιλίας, διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη, το Hilton Tower του Μάντσεστερ και το Radisson Blu του Λίβερπουλ.

Ο πέμπτος είναι ο Theo Paphitis, γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1959 και μετανάστευσε στη Βρετανία σε ηλικία έξι ετών. Πήγε σχολείο στο βόρειο Λονδίνο αλλά εκεί δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν τη δυσλεξία και η πρώτη του δουλειά στα 16 του ήταν να βοηθάει στην Παρασκευή τσαγιού στην Lloyd’s.

Το 2015 ο Theo δημιούργησε τον όμιλο Τheo Paphitis Retail Group ο οποίος αποτελείται από τις εταιρείες Ryman Stationery, Robert Dyas και Boux Avenue. Ο Όμιλος έχει υπό την ιδιοκτησία του 350 καταστήματα και εξυπηρετεί περισσότερους από 28 εκατομμύρια καταναλωτές ετησίως. Η περιουσία του φτάνει στις £301 εκατομμύρια και βρίσκεται στην 409η θέση.

Send this to a friend