Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑ : Απόφαση-καταπέλτης Δικαστηρίου για εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά
ΛΑΡΝΑΚΑ : Απόφαση-καταπέλτης Δικαστηρίου για εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά

ΛΑΡΝΑΚΑ : Απόφαση-καταπέλτης Δικαστηρίου για εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά

Βαριές συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου σε τρία πρόσωπα, ηλικίας 29, 24 και 19 χρόνων από τη Λεμεσό, τα οποία κρίθηκαν ένοχα ύστερα από ακροαματική διαδικασία σε κατηγορίες που αφορούν προμήθεια και κατοχή 2,3 κιλών ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης.

Συγκεκριμένα το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 29χρονο ποινή φυλάκισης 8 χρόνων στην κατηγορία της προμήθειας ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β σε άλλο πρόσωπο και έξι μηνών στην κατηγορία της αλόγιστης ή επικίνδυνης οδήγησης.

Στον 24χρονο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων στην κατηγορία της προμήθειας ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β σε άλλο πρόσωπο και έξι μηνών στην κατηγορία της επίθεσης κατά οργάνου τήρησης της τάξης.

Στον 19χρονο επέβαλε ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων στην κατηγορίας της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα και τριών χρόνων στην κατηγορία της προμήθειας ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β από άλλο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης στις 21 Φεβρουαρίου 2016, ύστερα από πληροφορία ότι σε περιοχή στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού παρά τη Σκαρίνου, θα γινόταν διακίνηση ναρκωτικών, η Αστυνομία έθεσε υπό παρακολούθηση το συγκεκριμένο χώρο.

Υπό παρακολούθηση τέθηκε επίσης αυτοκίνητο που οδηγείτο από 24χρονο, με συνοδηγό κοπέλα ηλικίας 20 χρόνων που διαμένουν στην επαρχία Λεμεσού.

Τα δύο πρόσωπα συναντήθηκαν με 28χρονο που οδηγούσε μοτοποδήλατο και άλλο 18χρονο, που έφτασε στη περιοχή με αυτοκίνητο. Τα μέλη της ΥΚΑΝ αντιλήφθηκαν τον 18χρονο να παραλαμβάνει ένα νάιλον σακούλι από τον 28χρονο.

Το αυτοκίνητο του 24χρονου και της 20χρονης θεάθηκε στη συνέχεια από την Αστυνομία να ακολουθεί το αυτοκίνητο του 28χρονου στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού προς Λευκωσία.

Παρά την έξοδο Χοιροκοιτίας τα δύο αυτοκίνητα βγήκαν από τον αυτοκινητόδρομο και κατευθύνθηκαν στον παλαιό δρόμο παρά την έξοδο Σκαρίνου. Στη συνέχεια τα δύο οχήματα εισήλθαν σε χωματόδρομο όπου ο 18χρονος θεάθηκε να βγαίνει από το αυτοκίνητο του και να τοποθετεί το νάιλον σακούλι κάτω από ένα δέντρο.

Αμέσως τα μέλη της ΥΚΑΝ ανέκοψαν τον νεαρό ο οποίος συνελήφθη και παρέλαβαν το σακούλι εντός του οποίου υπήρχαν 2 κιλά και 284 γραμμάρια ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης.

Ο 24χρονος μόλις αντιλήφθηκε τα μέλη της ΥΚΑΝ προσπάθησε με το αυτοκίνητο του να διαφύγει από το χώρο, οδηγώντας αλόγιστα και επικίνδυνα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με υπηρεσιακό όχημα της Αστυνομίας προκαλώντας του υλικές ζημιές. Ο νεαρός ανακόπηκε από την Αστυνομία και συνελήφθηκε για το αδίκημα της αμελούς και επικίνδυνης πράξης.

Εξάλλου στη προσπάθεια του να διαφύγει ο 28χρονος επιτέθηκε σε μέλος της ΥΚΑΝ και συνελήφθηκε για το αυτόφωρο αδίκημα της επίθεσης κατά αστυνομικού.

Σημειώνεται ότι σε απόφαση του της 19ης Απριλίου 2019 το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχους τους τρεις νεαρούς για κατοχή και διακίνηση 2,3 κιλών κάνναβης, ενώ αθώωσε την 20χρονη, λόγω έλλειψης επαρκούς μαρτυρίας.

Στην σημερινή απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες κατηγορίες, δοθέντος ότι όλοι τους κρίθηκαν ένοχοι σε κατηγορία κατοχής ναρκωτικής ουσίας τάξεως Β΄ με σκοπό την προμήθεια, αδίκημα που επισύρει την πλέον ανώτατη ποινή, δηλαδή ισόβια κάθειρξη».

Οσον αφορά τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, το Σώμα αναφέρει πως «από όποια σκοπιά και αν εξετάσει κανείς τα περιβάλλοντα στοιχεία, γεγονός παραμένει ότι οι τρεις κατηγορούμενοι απαρτίζουν εγκληματική ομάδα και αυτό είναι στοιχείο επιβαρυντικό. Επιπλέον, ως τέτοια ομάδα έδρασαν με συντονισμό και προγραμματισμό εις αντιδιαστολή προχειρότητας και επιπολαιότητας, γεγονός που αναδεικνύει την αποφασιστικότητα τους για διακίνηση των ναρκωτικών. Αυτή η προετοιμασία και οργάνωση, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιβαρυντική»

Για τον 29χρονο το Δικαστήριο σημειώνει πως «ήταν διοργανωτής, επόπτης και αρχηγός της όλης επιχείρησης, πως κατά τη διάπραξη των αδικημάτων ο ρόλος του «ήταν αρχηγικός και συνεπώς σημαίνων, έναντι των άλλων δύο κατηγορουμένων» λήφθηκαν υπόψη άλλες δυο υποθέσεις με πολύ επιβαρυντικά γεγονότα, ενώ έχει και μια προηγούμενη καταδίκη.

Για το ρόλο των άλλων δύο κατηγορουμένων το Κακουργιοδικείο αναφέρει στην απόφαση του πως «είναι ουσιωδώς ταυτόσημος», ότι ο 24χρονος, έχει μια προηγούμενη καταδίκη, επιβαρύνεται με χρήση βίας κατά τη διάπραξη των αδικημάτων και αντιμετωπίζει σοβαρότατα ψυχικά προβλήματα.

Για τον τελευταίο κατηγορούμενο αναφέρει πως κατά τη διάπραξη των αδικημάτων ήταν 19 χρόνων, είναι λευκού ποινικού μητρώου και δεν έχει άλλα επιβαρυντικά στοιχεία.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του επανέλαβε ότι «αδικήματα που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία, πλήττουν βάναυσα την ανθρώπινη φύση και συνακόλουθα διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό αλλοιώνοντας βασικούς θεσμούς και αξίες, όπως είναι η οικογένεια. Ανησυχεί το γεγονός ότι αυστηρές όσο και αν είναι οι ποινές που τα Δικαστήρια επιβάλλουν, η έξαρση δεν λέει να κοπάσει, ενώ πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί εκ των αδικοπραγούντων είναι νεαρής ηλικίας».

Προστίθεται ακόμα ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να διαφυλάξουμε το μέλλον του τόπου και των αξιών της κοινωνίας μας και στην έκταση που αυτό αφορά το Δικαστήριο, μοναδικό μέσο είναι αυτό της ποινής, για πάταξη της μάστιγας ώστε να αποτραπούν τυχόν επίδοξοι παραβάτες από διάπραξη ομοειδών αδικημάτων. Οφείλουμε να διατυμπανίσουμε την ανησυχία και βδελυγμία της κοινωνίας έναντι των ναρκωτικών σε όλο της το εύρος, εκπέμποντας έτσι σαφή μήνυμα σε κάθε επίδοξο παραβάτη, ότι η κοινωνία μας δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Send this to a friend