Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Περί το τέλος του τρέχοντος έτους, αρχές του 2020, αναμένεται να επαναλειτουργήσει, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας. Το θέμα με τις εργασίες αναβάθμισης του μουσείου, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2017, συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής εταιρείας τουρισμού με την διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η Μαρίνα Ιερωνυμίδου ενημέρωσε ότι οι εργασίες στο μουσείο προχωρούν κανονικά και πως αναμένεται να ολοκληρωθούν περί το τέλος του τρέχοντος έτους. Με τη νέα του μορφή, το μουσείο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια αξιόλογη αίθουσα σαρκοφάγων. Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα της ανάδειξης του μοναδικού ψηφιδωτού με τους άθλους του Ηρακλή, το οποίο ανακαλύφθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου κατά τις ανασκαφές για το αποχετευτικό, η διευθύντρια του Τμ. Αρχαιοτήτων εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης της εγκαταλελειμμένης κατοικίας που σκεπάζει ένα μεγάλο μέρος του ψηφιδωτού (και αυτό το ζήτημα αποδείχθηκε χρονοβόρο), ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και ακολούθως οι ανασκαφές για ανάδειξη του ψηφιδωτού.

Πάντως, δεν έχει παρθεί ακόμα τελεσίδικη απόφαση κατά πόσο το σπάνιο αυτό ψηφιδωτό, μετά την ανάδειξή του, θα παραμείνει στην περιοχή ή εάν θα μεταφερθεί στο μουσείο.

Το αρχαίο λιμάνι

Στη συνάντηση με την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, συζητήθηκε και το θέμα ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να μετακινηθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του τοπικού ομίλου αντισφαίρισης από την οδό Κιλκίς, κάτω από τις οποίες είναι θαμμένο ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου λιμανιού.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι τα νέα γήπεδα τένις που κατασκευάζονται σε χώρο δίπλα από το κοινοτικό κέντρο αναμένεται να παραδοθούν τέλη ερχόμενου Οκτωβρίου.

Η κ. Ιερωνυμίδου διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η γαλλική αρχαιολογική αποστολή θα ξεκινήσουν αμέσως ανασκαφές για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού μόλις ολοκληρωθεί η μετακίνηση των γηπέδων από την οδό Κιλκίς.

 

Στην ενότητα «Στρατηγική και Καινοτομία» βραβεύτηκε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) στα φετινά βραβεία Cyprus Tourism Awards.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία βραβεύτηκε στην κατηγορία «Πρωτοβουλίες για επέκταση της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος».

Ο πρόεδρος της εταιρείας  Ντίνος Λευκαρίτης δήλωσε ότι από την ημέρα ίδρυσής της, η εταιρεία τουρισμού, μαζί με όλους τους φορείς που την απαρτίζουν, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε η περιφέρεια Λάρνακας να καταστεί ένας εξαίρετος τουριστικός προορισμός. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και των προσφερομένων υπηρεσιών και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν γίνει αρκετές ενέργειες. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σκληρή δουλειά έχει αναγνωριστεί και συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας, ώστε να βάλουμε την τουριστική Λάρνακα ακόμη πιο ψηλά», συμπλήρωσε ο κ.Λευκαρίτης.

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας συγχαίρει τις επιχειρήσεις που έλαβαν το Σύμφωνο Ανάδειξης της Κυπριακής Γαστρονομίας «Taste Cyprus – Delightful Journeys», η πιλοτική εφαρμογή του οποίου έγινε αποκλειστικά στην επαρχία Λάρνακας. Στο υπό αναφορά πρόγραμμα του Υφυπουργείου Τουρισμού κατάφεραν να συμμορφωθούν απόλυτα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του συμφώνου οι ταβέρνες «Παλιομούχταρος», «Ευτυχία», «Το Βάσανο» (Άγιος Θεόδωρος), «Βαβατσινιά», «Αυλοτόπι» (Αγγλισίδες), το οικογενειακό κέντρο «Χαρούλλας» (Αθηένου), το μεζεδοπωλείο «Ζήνων» (Λάρνακα), η ταβέρνα «Βλάχος» (Πύλα), η ταβέρνα «Το Πατρικόν» (Τερσεφάνου), το γαλακτοκομείο «Ελένη Μίμη» στη Σκαρίνου, τα παραδοσιακά γλυκά «Ερμή» στους Αγίους Βαβατσινιάς, το κτήμα «Ερωτόκριτος» στη Χοιροκοιτία, το Golden Donkeys Farm στη Σκαρίνου, τα παραδοσιακά εδέσματα «Το μαδράτζι της γιαγιάς» στον Κάτω Δρυ, το παραδοσιακό κατάστημα «Τσίμπι Τσίμπι» στην Σκαρίνου και το «Λευκό» στα Πάνω Λεύκαρα.

Όσον αφορά την Αγ. Νάπα, πήρε τρία βραβεία στο Cyprus Tourism Awards. Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Corporate Identity/Branding, αργυρό στην κατηγορία Sports & Adventure και χάλκινο στην κατηγορία θεματικά πάρκα με το πάρκο γλυπτικής.

 

Το Δημοτικό σχολείο Τρούλλων, σε συνεργασία με το Αθλητικό σχολείο Λάρνακας (Γυμνάσιο και Λύκειο), διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αθλητική ημερίδα. Η ημερίδα αυτή εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης του σχολείου με θέμα: «Τρέφομαι σωστά, ζω υγιεινά και ασκούμαι καθημερινά»

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Τρούλλων, με την καθοδήγηση των μαθητών-αθλητών του Αθλητικού σχολείου Λάρνακας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ολυμπιακά αθλήματα του ταεκβοντό, του ποδοσφαίρου, του στίβου, της αντισφαίρισης, της καλαθόσφαιρας και της πετόσφαιρας. Επιπλέον μπόρεσαν για πρώτη φορά να έρθουν σε επαφή με λιγότερα γνωστά αθλήματα όπως αυτά της ελευθέρας πάλης, της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής.

Από την άλλη οι μαθητές-αθλητές είχαν τη σημαντική εμπειρία να παρουσιάσουν το άθλημά τους και να λειτουργήσουν για λίγο ως προπονητές περνώντας από το στάδιο του εκπαιδευομένου σε αυτό του εκπαιδευτή. Μέσα από την παρουσίαση των κανονισμών και της τεχνικής του αγωνίσματός τους  συνειδητοποίησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τη σπουδαιότητα του αθλήματος ως πυρήνα της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Υποστηρικτής της όλης προσπάθειας ήταν για άλλη μια φορά ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού σχολείου που συνεργαζόμενος με το σχολείο προσέφερε υγιεινό πρόγευμα σε όλους τους μαθητές. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη. Μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συναντήθηκαν έχοντας κοινό στόχο την ανάπτυξη υγιών στάσεων ζωής.

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend