Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Παναγία των Παρισίων: Τα 700 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει οι δωρεές
Παναγία των Παρισίων: Τα 700 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει οι δωρεές

Παναγία των Παρισίων: Τα 700 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει οι δωρεές

Τα 700 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι δωρεές για την αναστήλωση της καταστραμμένης από τη φωτιά Παναγίας των Παρισίων. Οι χορηγίες έρχονται από όλο τον κόσμο

Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, αυτού του κοσμήματος της γοτθικής αρχιτεκτονικής και συμβόλου του Παρισιού, έχει προκαλέσει πρωτοφανή δυναμική αλληλεγγύης.

Ήδη, οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων φτάνουν  τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε τη συνεισφορά της πόλης που ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Η περιφερειάρχης της Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές υποσχέθηκε να ξεμπλοκάρει μέσα στις επόμενες ημέρες 10 εκατ.

Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος της Louis Vuitton (LVMH) προσφέρουν 200 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Μπετανκούρ, οι κληρονόμοι της αυτοκρατορίας της L’ O réal , δίδουν επίσης 200 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Η οικογένεια Πινό, ανακοίνωσε διά του προέδρου της Φρανσουά Ανρί Πινό τη δωρεά 100 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσό δίνει και ο κολοσσός Total. Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Bouygues (Μπουίγκ) που κατέχει, μεταξύ άλλων και το TF1, προσφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο ποσό ανακοίνωσε πως προσφέρει ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ. Από την πλευρά τους ο Αμερικανός συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας KKR Henry Kravis και η σύζυγός του Marie-Josée Kravis διαθέτουν 10 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι 8,8 εκατ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ναταλί Μπόι ντε λα Τουρ δεσμεύτηκε πως το γαλλικό ποδόσφαιρο θα κινητοποιηθεί, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες αναστήλωσης, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να γνωρίζει το ακριβές ποσό.

Ο τραπεζικός όμιλος Société Générale δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Crédit Agricole που αφορά μόνο στην περιφέρεια της Ιλ ντε Φρανς 1 εκατ. ευρώ. Ολόκληρος ο όμιλος της Crédit Agricole θα χορηγήσει τις εργασίες αναστήλωσης με 4 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι συνολικά 5 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος πληροφορικής CapGemini ανακοίνωσε τη χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την περιφέρεια στην οποία υπάγεται το Παρίσι και τον δήμο του Παρισιού, για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων κινητοποιήθηκαν επίσης η Περιφέρεια της Αλπ-Μαριτίμ με τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, η πόλη των Καννών με 10.000 ευρώ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και την έναρξη επιχείρησης ευαισθητοποίησης του κόσμου του κινηματογράφου στο προσεχές Φεστιβάλ των Καννών. Η πόλη Σαλον-συρ-Σαόν (Σαόν ε Λουάρ) δεσμεύεται για τη χορηγία επίσης 10 χιλιάδων ευρώ. Η Νίκαια και η Μαντελιέ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους, αλλά όχι ακόμα το ποσό της δωρεάς, καθώς αυτό θα αποφασιστεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πλούσιος σε δασική βλάστηση δήμος Φέιμοντ στη Φρανς-Κομτέ ανακοίνωσε πως θα δωρίσει την απαιτούμενη για την αναστήλωση ξυλεία. Στην Αμιάν, η «σοκολατούπολη» Τρονιέ ανακοίνωσε πως θα προσωρήσει στην παραγωγή σοκολατένιων μινιατούρων της Νοτρ Νταμ, τις οποίες θα πωλεί προς 5 ευρώ τη μία και πως εξολοκλήρου τα έσοδα θα δοθούν για την αναστήλωση του κατεστραμμένου καθεδρικού ναού.

Ευαισθητοποίηση και από το εξωτερικό. Η ουγγρική πόλη Szeged, που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα μακριά από τη Βουδαπέστη, ανακοίνωσε τη δωρεά 10.000 ευρώ. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ο βασιλιάς Krindjabo, επικεφαλής της οικογένειας των Sanwi στα νοτιοανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε πως προτίθεται να χρηματοδοτήσει κι αυτός τις εργασίες αναστήλωσης χωρίς ωστόσο, να αναφέρει το ακριβές ύψος της δωρεάς.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για τη διάσωση της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς ανακοίνωσε τη δωρεά 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έσπευσαν να δεσμευτούν για τη δωρεά ποσών, χωρίς όμως να τα προκαθορίσουν, όπως η Vinci, η τράπεζα BNP Paribas,η τράπεζα Crédit Mutuel, η CIC, η εταιρεία ελαστικών Michelin, η Tim Cook, η πετρελαϊκή εταιρεία  Ethic, η Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχα Λιλί Σαφρά κ.α.

Πηγή:athensvoice.gr

Send this to a friend