Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γολγοθάς το νερό στο Ξυλοφάγου
Γολγοθάς το νερό στο Ξυλοφάγου

Γολγοθάς το νερό στο Ξυλοφάγου

Μένεα κατά του Τμήματος Υδάτων και του Υπουργείου Γεωργίας, κατηγορώντας τους για ανευθύνοτητα που ξεπερνά τα όρια του εμπαιγμού,  πνέουν δέκα χιλιάδες άνθρωποι, Ε/κ και ξένοι υπήκοοι στο Ξυλοφάγου.

Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, η κοινότητα ταλαιπωρείται εξαιτίας της ανικανότητας του Τμήματος Υδάτων να της εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες πόσιμου νερού που χρειάζεται καθημερινά, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να ταλαιπωρούνται καθημερινά, ενώ το Κοινοτικό Συμβούλιο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσει πόσιμο νερό σε οικογένειες του χωριού, ώστε να μην κινδυνέψει η υγεία τους! Θέμα για το οποίο όχι μόνο θα αφήσει να περάσει απαρατήρητο το Συμβούλιο, αλλά -σύμφωνα με μέλη του- προτίθενται να διεκδικήσει αποζημιώσεις για όλα τα έξοδα και ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Ο Γολγοθάς χωρίς τέλος για τις δέκα χιλιάδες κατοίκους του Ξυλοφάγου ξεκίνησε πριν από πέντε-έξι βδομάδες, όταν η Μονάδα Αφαλάτωσης  Δεκέλειας ανέστειλε τη λειτουργία της για σκοπούς προγραμματισμένης συντήρησης. Με αποτέλεσμα, το Τμήμα Υδάτων να προσαρμόσει την τροφοδοσία με νερό των ντεποζίτων του χωριού, με τον Κεντρικό Αγωγό Τερσεφάνου. Ωστόσο, για λόγους τους οποίους μόνο το Τμήμα Υδάτων οφείλει να εξηγήσει, παρέχονται στην κοινότητα πολύ λιγότεροι τόνοι νερού από αυτούς που χρειάζεται. Δηλαδή, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, 60 τόνοι ανά ώρα, ποσότητα η οποία ενδέχεται να αυξήθηκε κάπως πρόσφατα σε 100. Ωστόσο, το Ξυλοφάγου με δέκα χιλιάδες κόσμο, φούρνους, εστιατόρια, διαμερίσματα και οικείες που ενοικιάζουν αλλοδαποί και άλλες αναπτύξεις που εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και κατοίκους γειτονικών χωριών, δεν ικανοποιείται με αυτές τις ποσότητες νερού.

Τις τελευταίες βδομάδες, υπάλληλοι του Συμβουλίου υποχρεούνται να κλείνουν και να ανοίγουν περιοδικά την υδροδότηση της κοινότητας, χωρίζοντάς την σε τομείς. Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση στο νερό και να μπορέσει να φθάσει στα ντεπόζιτα  στις στέγες των σπιτιών. Κάτι, που όπως ανέφεραν αρκετοί κάτοικοι και επιβεβαιώνει και ο κοινοτάρχης Γεώργιος Τάσου, δεν γίνεται κατορθωτό σε όλες τις περιπτώσεις. Με αποτέλεσμα, το Κοινοτικό Συμβούλιο, μη έχοντας άλλη επιλογή και για να μην αφήσει αυτές τις οικογένειες σε συνθήκες μεσαίωνα, επιστρατεύει βυτιοφόρο και τους μεταφέρει νερό. Και δεν φτάνει αυτό, η όλη κατάσταση έχει αυξήσει την αμφιβολία των κατοίκων για την ποιότητα του νερού της βρύσης -όταν φτάνει κάποιες ώρες και χωρίς πίεση στα σπίτια τους- με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν οι κάτοικοι να αγοράζουν, γιατί δεν το εμπιστεύονται.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με κάποιες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, η κανονική υδροδότηση του χωριού θα επανερχόταν τη  βδομάδα που πέρασε. Και με μόνη ουσιαστική εξέλιξη τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τους αρμοδίους, ότι αυτό θα συμβεί αυτή τη βδομάδα. Χθες Κυριακή, ο «Φ» συνάντησε στο Ξυλοφάγου κατοίκους να τελούν υπό αγανάκτηση. Όσοι διαθέτουν ντεπόζιτα νερού στο έδαφος ή ακόμα πιο τυχεροί και έχουν μοτέρ με τα οποία ανεβάζουν το νερό στα ηλιακά συστήματα, αισθάνονται πιο τυχεροί αυτές τις μέρες. Οι υπόλοιποι «παρακαλούν τον Θεό να φτάσει νερό στα ντεπόζιτα», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Αγανακτισμένοι 

«Εάν το Ξυλοφάγου δεν ήταν στα Κοκκινοχώρια αλλά ήταν προάστιο της Λευκωσίας ήταν δυνατό να συμβεί αυτό που μας συμβαίνει;», διερωτήθηκε με αγανάκτηση κάτοικος του χωριού στον «Φ». Ενώ μια κοπέλα χαριτολογώντας μας είπε με νόημα: «Τον Μάιο που θα έχει Ευρωοεκλογές θα θυμούμαστε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που ήμασταν άπλυτοι να τους πείτε».

* Ο «Φ» προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του Τμήματος Υδάτων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: Φιλελεύθερος/  Πάμπος Βάσιλας    

Send this to a friend