Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η 17χρονη Γεωργία, ο παραγκωνισμός, η επιβράβευση και το μάθημα κατά του ρατσισμού
Η 17χρονη Γεωργία, ο παραγκωνισμός, η επιβράβευση και το μάθημα κατά του ρατσισμού

Η 17χρονη Γεωργία, ο παραγκωνισμός, η επιβράβευση και το μάθημα κατά του ρατσισμού

Τιμή για την Κύπρο αποτελεί η βράβευση της μαθήτριας της Γ΄ Λυκείου του Εθνομάρτυρα Κυπριανού στον Στρόβολο, Γεωργίας Χειμαρίδη, από την Κομισιόν, η οποία κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλους Κύπριους μαθητές, κερδίζοντας το διαγωνισμό, JuvenesTranslatores(σ.σ. διαγωνισμός μετάφρασης κειμένου).

Η Γεωργία γεννήθηκε στην Κύπρο, από Κύπριο πατέρα και μητέρα από την Μοζαμβίκη. Από τα πρώτα της βήματα μέχρι και την ηλικία των δέκα ετών, έζησε σε χώρες της Μέσης Ανατολής, μιας και ο πατέρας της λόγω δουλειάς μετανάστευσε οικογενειακώς αρχικά στο Ντουμπάι και στη συνέχεια στο Κατάρ και άλλες χώρες. Οι συχνές μετακινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα η Γεωργία να μην καταφέρει να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα, παρά μόνο όσες εκφράσεις και λέξεις μάθαινε από τη γιαγιά της κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών διακοπών της οικογένειας στο νησί.

Η ζωή όλων άλλαξε με την απόφασή τους να επαναπατριστούν. Η δεκάχρονη, τότε, Γεωργία, άφησε πίσω της την Αγγλική Σχολή όπου φοιτούσε και συνέχισε την εκπαίδευσή της σε δημόσιο σχολείο στην Κύπρο, από την Ε΄τάξη του δημοτικού, γνωρίζοντας μόνο αγγλικά. Οι δυσκολίες, αλλά και ο τρόπος ζωής της νεαρής, έμοιαζε διαφορετικός. Ωστόσο, το πάλεψε και προχωρώντας με πείσμα, κατάφερε να μάθει και να μιλήσει την ελληνική γλώσσα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κερδίσει, λόγω των επιδόσεων της, αρκετά αριστεία.

Οι δυσκολίες και τα αριστεία
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, η Γεωργία είχε να αντιμετωπίσει την περιθωριοποίηση από τα υπόλοιπα παιδιά λόγω του χρώματος και της γλώσσας της, ωστόσο, στη συνέχεια αυτό ανατράπηκε, αφού μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να μάθει άριστα την ελληνική γλώσσα, να κάνει φίλους και να κερδίσει διάφορες διακρίσεις.

«Θυμάμαι πως δεν μπορούσα να γράψω έκθεση. Με δυσκόλευε η γλώσσα γιατί δεν μπορούσα να σκεφτώ το ίδιο από τα αγγλικά στα ελληνικά. Όμως κατάλαβα πως μάθαινα γρήγορα γλώσσες. Δυσκολεύτηκα μόνο την πρώτη χρονιά, μετά έγινα πολύ καλή στα ελληνικά», περιγράφει μιλώντας στον REPORTER η 17χρονη σήμερα Γεωργία Χειμαρίδη

Η Γεωργία, αναφέρει μάλιστα πως ένιωσε περιθωριοποιημένη τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Κύπρο, κάτι που όμως δεν συμβαίνει τώρα.

«Στις αρχές δυσκολεύτηκα να κάνω φίλους και αυτό οφειλόταν όχι μόνο στη γλώσσα, αλλά και στο γεγονός ότι είμαι πολύ ντροπαλή σαν άνθρωπος. Τώρα έχω τους φίλους μου και δεν νιώθω καθόλου μόνη».

Όνειρο της Γεωργίας είναι να φοιτήσει σε νομική σχολή στην Ουαλία, όπου βρίσκεται και σπουδάζει η μεγαλύτερή της αδελφή.

Η βράβευση και η περηφάνια

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η Γεωργία μας εκμυστηρεύτηκε πως είχε ξεχάσει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, στον οποίο διακρίθηκε έχοντας την καλύτερη μετάφραση κειμένου από τα αγγλικά στα ελληνικά. Η χαρά της όμως για το επίτευγμά της, υπήρξε μεγάλη, φτάνοντας στο αποκορύφωμα της με την παρουσία της στις Βρυξέλλες.
«Είχα ξεχάσει ότι έλαβα μέρος στο διαγωνισμό και είναι αλήθεια πως δεν περίμενα να κερδίσω. Ένιωσα όμορφα με την αντίδραση των καθηγητών μου, των φίλων μου αλλά και των συμμαθητών μου που δεν κάναμε παρέα, αλλά με συνεχάρηκαν και ένιωσαν και οι ίδιοι περήφανοι για εμένα.

Για την τελετή, χάρηκα περισσότερο όταν άκουσα πως θα ερχόταν ένας γονιός μαζί μας, ως συνοδός, κατά τη διάρκεια της βράβευσης. Ήμουν αγχωμένη στην αρχή αλλά χαλάρωσα στη συνέχεια. Μας μίλησαν για την αξία της μητρικής γλώσσας και άκουσα ενδιαφέρον τοποθετήσεις».

Την συγκίνησή της μοιράστηκε στον REPORTER και η μητέρα της Γεωργίας, η κυρία Σαράια Χειμαρίδη, η οποία νιώθει περήφανη για την κόρη της.

«Νιώθω περήφανη για όλα μου τα παιδιά. Η βράβευση της Γεωργίας με έκανε να συγκινηθώ. Η Γεωργία όταν επέστρεψε στην Κύπρο γνώριζε μόνο αγγλικά. Ήταν επίτευγμα για την ίδια και για εμάς η βράβευσή της. Είναι παιδί που εργάζεται σκληρά».

Η 17χρονη Γεωργία, στέλλει και το δικό της ηχηρό μήνυμα ,μέσα από την προσωπική της εμπειρία.

«Μπορεί πλέον να μην νιώθω ότι το χρώμα μου παίζει ρόλο. Οι συμμαθητές μου πλέον είναι δεκτικοί με όλα  τα παιδιά που έχουν διαφορετικό χρώμα ή δεν είναι Κύπριοι. Αυτό που συμβαίνει μαζί μου μερικές φορές από άγνωστους είναι πως συχνά μου μιλούν στα Αγγλικά νομίζοντας πως είμαι ξένη. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πλέον νιώθω ασφάλεια στην Κύπρο και ότι ανήκω εδώ αλλά το όνειρό μου θα το ακολουθήσω στο εξωτερικό».

Μάθημα για πολλούς η βράβευση της Γεωργίας
Για τη Γεωργία μίλησε στον REPORTER και η καθηγήτρια Ελληνικών της, Μαρία Παντελή, η οποία πέραν της περηφάνιας που ένιωσε για τη διάκρισή της θεωρεί πως το επίτευγμά της πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την ένταξη μαθητών από άλλες χώρες στα δημόσια σχολεία.
«Η Γεωργία είναι σπουδαίο παράδειγμα και πρότυπο όχι μόνο ως μαθήτρια αλλά και ως άνθρωπος. Η βράβευσή της ήταν αναμενόμενη για εμάς, γιατί η Γεωργία καταφέρνει και διακρίνεται συνεχώς σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, σχεδόν κάθε χρόνο», σχολίασε η κ. Παντελή.
«Η διεύθυνση του σχολείου και οι συμμαθητές της αναγνώρισαν την πρωτιά της και είναι χαρούμενοι. Διαπίστωσα πως τα παιδιά αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό ήταν το επίτευγμά της. Δεν ζήλεψαν την επιτυχία της, ούτε θεώρησαν ότι τους πήρε κάτι που τους ανήκει αλλά ότι το άξιζε γιατί εργάστηκε πολύ για αυτό μιας και τα ελληνικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα».
Τόνισε συγκινημένη πως, «αυτό που θα ήθελα να αναδείξω είναι πως η Γεωργία είναι ένα παιδί που δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες όπως τα περισσότερα παιδιά. Εργάστηκε σκληρά για να καταφέρει με τις γνώσεις να κερδίσει πράγματα στη ζωή της. Είναι σύνηθε παιδιά με τον χαρακτήρα της Γεωργίας να διακρίνονται συχνά».
Τέλος, θα ήθελα να σας πω πως η βράβευση αυτή πρέπει να γίνει φάρος και παράδειγμα για όλους μας για όσα παιδιά έρχονται είτε από τρίτες χώρες, είτε από τη Συρία και εντάσσονται σε δημόσια σχολεία γιατί μπορούν και χρειάζονται τη βοήθειά μας για να ενταχθούν».
Εκτός από την κ. Παντελή, για τη βράβευση της Γεωργίας μίλησε στον REPORTER, η Βοηθός Διευθύντρια του σχολείου, όπου φοιτά, Άννα Γάβρη, σημειώνοντας πως το παράδειγμα της Γεωργίας είναι μάθημα για την κοινωνία του ρατσισμού.
«Η Γεωργία είναι ένα παιδί με απίστευτη σεμνότητα και επάρκεια γνωσιολογική και μέτρο σ΄όλα της. Είναι ήρεμη δύναμη η Γεωργία. Αυτό είναι το κύριο της χαρακτηριστικό. Δεν αποκαλύπτει από την αρχή τη δύναμή της. Την αποκαλύπτει όχι φωναχτά αλλά μέσα από τον γραπτό της λόγο. Έχει απίστευτη εργατικότητα και μεθοδικότητα.
Άμα σκεφτούμε ότι το πρώτο βραβείο το κέρδισε ένα παιδί που η μητρική του γλώσσα δεν είναι η ελληνική, αυτό είναι μάθημα για πολλούς από εμάς. Κυρίως για την κοινωνία του ρατσισμού», είπε η κ. Γάβρη.
Πηγή: reporter.com.cy

Send this to a friend