Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 6 γνωστά-άγνωστα κυπριακά πιάτα, σε 6 ταβέρνες της Κύπρου
6 γνωστά-άγνωστα κυπριακά πιάτα, σε 6 ταβέρνες της Κύπρου

6 γνωστά-άγνωστα κυπριακά πιάτα, σε 6 ταβέρνες της Κύπρου

Η κυπριακή κουζίνα δεν είναι μόνο όλα αυτά που γνωρίζουμε σήμερα αλλά κρύβει στο βάθος των αιώνων πολλές νόστιμες και άγνωστες συνταγές. Οι Κύπριοι της αρχαιότητας δεν έτρωγαν σίγουρα όλα αυτά που ξέρουμε σήμερα ούτε κατανάλωναν τόσο κρέας. Πολλά από τα σημερινά πιάτα της κυπριακής γαστρονομίας, ίσως και τα περισσότερα, αποτελούν αναπόφευκτα κομμάτι της κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους οι εκάστοτε κατακτητές του νησιού. Από τους Άραβες, τους Φράγκους και τους Ενετούς, μέχρι τους Άγγλους και του Τούρκους κρατήσαμε πολλά γαστρονομικά στοιχεία τα οποία σήμερα συμπληρώνουν το παζλ της κυπριακής κουζίνας.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε ταβερνάκια της Κύπρου αναζητάμε εκείνο το πιάτο που θα μας πει κάτι νέο, θα μας φέρει μία καινούργια πληροφορία και φυσικά γεύση. Πρόσφατα συναντήσαμε έξι τέτοια πιάτα, όχι τόσο γνωστά και συνηθισμένα, που δεν σερβίρονται συχνά, που έχουν να προσφέρουν κάτι πρωτότυπο, διαφορετικό που δεν το συναντάμε στα περισσότερα εστιατόρια της Κύπρου. Όλα αυτά το δοκιμάσαμε, τα γνωρίσαμε και σου μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Στον βραβευμένο Τταππή (23821959) στην ελ. επ. Αμμοχώστου, ο μεζές είναι αρχοντικός, αυθεντικός και καλοφτιαγμένος. Για όλους τους μεζετζίδες εκεί έξω, μια μερίδα καραόλους περασμένους στη σμίλα με λαδόξιδο επιβάλλεται.

Στην ταβέρνα Στου Ρουσιά (70088848), σε Λάρνακα και Λευκωσία, αν πετύχεις μια μερίδα καλοηρκά με κιμά ενετικό κατάλοιπό, πασπαλισμένα με χαλλούμι, ή τις νοστιμότατες ραβιόλες επίσης ενετικό-φράγκικο κατάλοιπο με την μπόλικη γέμιση, τότε… γέμισες!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 εκλεκτά delicatessen με θησαυρούς γεύσης από Κύπρο και Ελλάδα

Στον Γιάννη (26633353),  την πιο διάσημη ταβέρνα του Κάθηκα, ο μεζές είναι παραδοσιακός και μερακλίδικος. Για… πόπαστο, σου έρχονται τα κουλουράκια με έψιμα (τα γνωστά κιρκιλλούθκια) και σίγουρα φεύγεις ολοκληρωμένος.

Οι φημισμένες Μαγείρισσες (22381822) φτιάχνουν το δημοφιλές τους ‘πομπάρι’, ένα παραδοσιακό μαγειρευτό που στην όψη μοιάζει με λουκάνικο και είναι γεμιστό με χοιρινό κιμά, ρύζι και μυρωδικά που είναι ίσως ένα αραβικό κατάλοιπο. Πάντως να ξέρεις, ότι δεν είναι καθόλου βαρύ ούτε φλύαρο σε γεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φάγαμε στέικ στο νέο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Λεμεσού

Το φημισμένο κουνελλούι το λεμονάτο επιβάλλεται να το παραγγείλεις στην ταβέρνα Ζήνων (70002450) στη Λάρνακα. Αν προλαβαίνεις και μια μερίδα συκώτι κοτόπουλου τσιγαρισμένο με κουμανταρία προϊόν μοναδικό στον κόσμο που μας πάει πίσω στο φράγκικο παρελθόν της Κύπρου, τότε πέτυχες τζακπότ.

Είτε κάτσεις έξω στην πανέμορφη αυλή του, είτε μέσα στις κάμαρες του πέτρινου αρχοντικού, στον Μουσικό (23828833) θα πρέπει να αφήσεις χώρο για το φρέσκο χαλλούμι κατευθείαν από τον νορό, βραστό-βραστό και πασπαλισμένο με αλάτι και ξηρό δυόσμο.

Send this to a friend