Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το μπαλάκι στον πρώην κοινοτάρχη ρίχνει η νέα πρόεδρος του Κ.Σ. Ζυγίου
Το μπαλάκι στον πρώην κοινοτάρχη ρίχνει η νέα πρόεδρος του Κ.Σ. Ζυγίου

Το μπαλάκι στον πρώην κοινοτάρχη ρίχνει η νέα πρόεδρος του Κ.Σ. Ζυγίου

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Εισαγγελέα και της Αστυνομίας Λάρνακας, τέθηκε το Ταμείο Χορηγιών Ζυγίου που ιδρύθηκε πριν 17 χρόνια.

Ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης κατάγγειλε στο ΥΠΕΣ ενέργειες που δεν δικαιολογούν τα έσοδα κι έξοδα του ταμείου κατά την 14ετή λειτουργία του, ζητώντας σχετική κοινοβουλευτική ενημέρωση.

Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2019, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι Ταμείο Χορηγιών Ζυγίου δημιουργήθηκε αυθαίρετα την περίοδο 2002-2016.

Τα ευρήματα που αφορούν την ίδρυση και διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού του ταμείου καταγράφονται σ’ έκθεση ιδιώτη ελεγκτή που στάλθηκε από το Γενικό Ελεγκτή στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση και λήψη μέτρων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο διερεύνησης, για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από το Κ.Σ. Ζυγίου, για τα έτη 2002 – 2016, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λ/κας ενημέρωσε γραπτώς, τον Απρίλιο του 2018, την επαρχιακή διοίκηση ότι τα μόνα ευρήματα αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του περί Κοινοτήτων Νόμου 1999 και ότι η υπόθεση τέθηκε για μελέτη ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Με τη σειρά της, η επαρχιακή διοίκηση, ενημέρωσε τον Αστυνομικό Διευθυντή Λ/κας, ότι σε ότι αφορά τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, έχουν ήδη ληφθεί και λαμβάνονται τα δέοντα διορθωτικά μέτρα, ενώ το κοινοτικό συμβούλιο προχώρησε στις δέουσες ενέργειες σε σχέση με το ταμείο που τηρείτο ανεξάρτητα, χωρίς να παρουσιάζεται στους λογαριασμούς του.

Περαιτέρω, ο ΥΠΕΣ παρατηρεί ότι δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενημέρωση από το Κ.Σ. Ζυγίου στην επαρχιακή διοίκηση σ’ ότι αφορά τα ερωτήματα, που εγείρονται στην επιστολή-καταγγελία του Χρ. Ορφανίδη, τα οποία αφορούν την προέλευση των εισπράξεων, το ύψος των εισφορών και τα κριτήρια παραχώρησης των χορηγιών.

Η νέα πρόεδρος του Κ.Σ. Ζυγίου σ’ επιστολή της τον Μάρτιο του 2017 στον Γενικό Ελεγκτή, παραθέτει τα σχόλια του συμβουλίου για τις παρατηρήσεις από τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων 2010-2013, υποστηρίζει ότι το υπό αναφορά ταμείο χειριζόταν αποκλειστικά ο πρώην κοινοτάρχης και ότι το κοινοτικό συμβούλιο δεν έχει οποιαδήποτε έγγραφα ή στοιχεία στην κατοχή του.

Ο Κ. Πετρίδης σημειώνει, πάντως, πως η λειτουργία του Κ.Σ. Ζυγίου ως προς την διαχείριση των οικονομικών του δεδομένων παρακολουθείται συστηματικά στο πλαίσιο ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται κατά τις συνεδρίες του συμβουλίου και διαβιβάζονται στον έπαρχο για έγκριση.

Γίνονται, δε, συνεχείς παρεμβάσεις και συστάσεις όταν εντοπίζονται παράτυπες αποφάσεις και διαδικασίες.

Οι καταγγελίες Ορφανίδη

————————————

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, που έκανε στο ΥΠΕΣ ο Χρίστος Ορφανίδης, μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Κ.Σ. Ζυγίου διαφάνηκε πως είχε ιδρύσει το Ταμείο Χορηγιών το 2002, η λειτουργία του οποίου τερματίστηκε το 2016. Εκτός του ότι ο περί Κοινοτήτων Νόμος δεν επιτρέπει στα κοινοτικά συμβούλια να δημιουργούν χωριστά ταμεία, ο βουλευτής κατάγγειλε ότι το κοινοτικό συμβούλιο έχει προβεί σ’ ενέργειες που δεν δικαιολογούν τα έσοδα κι έξοδα του ταμείου. Κατάγγειλε, επίσης, ότι τη διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού του ταμείου και όλες τις ενέργειες για έκδοση και υπογραφή επιταγών την είχε μόνο ο κοινοτάρχης κατά τα έτη 2002 – 2016. Στο ταμείο δεν έγινε κανένας οικονομικός έλεγχος, οι αποφάσεις του συμβουλίου σχετικά με το ταμείο δεν εντοπίστηκαν πουθενά, ενώ για τα 14 χρόνια λειτουργίας του υπάρχουν μόνο δύο πρακτικά που αφορούν συγκεκριμένες πληρωμές.

Περαιτέρω, ο Χρ. Ορφανίδης ανέφερε πως δεν εκδόθηκαν ποτέ αποδείξεις για τις εισπράξεις που έγιναν από το ταμείο, ενώ υπάρχουν ορισμένες εισπράξεις που δε φέρουν καμία πληροφορία από που προήλθαν.

Επίσης, δεν εκδόθηκαν ποτέ εντάλματα πληρωμής, ούτε έγιναν διάφορες πληρωμές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Να σημειωθεί, πως οι πληρωμές αυτές δεν ήταν εξουσιοδοτημένες από το συμβούλιο, ούτε εγκεκριμένες από τον Έπαρχο Λάρνακας. Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι πληρωμές δεν εμπίπτουν στον σκοπό της ίδρυσης του ταμείου, αλλά ούτε και στις αρμοδιότητες του κοινοτικού συμβουλίου. Ο κ.Ορφανίδης σημειώνει ότι μεταξύ 2002-2012, το ταμείο παραχωρούσε χορηγίες σε φοιτητές του Ζυγίου, ωστόσο από το 2003 και μετά δεν υπάρχουν πρακτικά του συμβουλίου που να καθορίζουν τα κριτήρια και το ποσό της κάθε χορηγίας. Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν ονόματα φοιτητών που έλαβαν χορηγίες, ούτε πιστοποιητικά φοίτησής τους.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend