Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μαρί: Ασυλία σε Χριστόφια και μετά τη λήξη της θητείας του
Μαρί: Ασυλία σε Χριστόφια και μετά τη λήξη της θητείας του

Μαρί: Ασυλία σε Χριστόφια και μετά τη λήξη της θητείας του

Το Δικαστήριο απέρριψε χθες την αγωγή των συγγενών του πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη που σκοτώθηκε στην τραγωδία του Μαρί, με την οποία αξίωναν αποζημιώσεις από τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος», αποφάνθηκε ότι η προεδρική ασυλία με βάση το Άρθρο 45(6) του Συντάγματος, ισχύει και μετά τη λήξη της θητείας του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.
 «Ο περιορισμός της προεδρικής ασυλίας στο χρονικό διάστημα της προεδρικής θητείας θα εξουδετέρωνε τον λόγο ύπαρξής της. Με άλλα λόγια, αν υπήρχε αυτός ο περιορισμός, ο εκάστοτε Πρόεδρος θα ήταν εκτεθειμένος στον κίνδυνο, μετά τη λήξη της θητείας του, να αντιμετωπίσει αστικές αγωγές εναντίον του. Ο κίνδυνος, λοιπόν, να αντιμετωπίσει στο μέλλον και όταν δεν θα ήταν πλέον Πρόεδρος αστικές αξιώσεις θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει κατά τη διάρκεια της θητείας του τις αποφάσεις του στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Προέδρου», αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από αναφορά σε πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου για το θέμα, αλλά και σε αποφάσεις  στις ΗΠΑ.
Το δικαστήριο, αναφέρει η εφημερίδα, έκρινε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως Πολιτείας επιβάλλεται να θωρακίζεται από απόλυτη ασυλία για θέματα αστικής ευθύνης που προκύπτουν κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός του, ούτως ώστε να μπορεί να ασκεί απερίσπαστος τα καθήκοντά του.

Send this to a friend