Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ €300 το κινητό, €400 η ζώνη-Πέρασαν από Υπουργικό οι νέες ποινές
€300 το κινητό, €400 η ζώνη-Πέρασαν από Υπουργικό οι νέες ποινές

€300 το κινητό, €400 η ζώνη-Πέρασαν από Υπουργικό οι νέες ποινές

“Καίνε” τα νέα πρόστιμα – Πάνε Βουλή για το τελικό ΟΚ

Την αύξηση των ποινών για τροχαία αδικήματα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδια που αφορούν στη σημαντική αύξηση των ποινών και προστίμων για τροχαία αδικήματα.

Από ένα ευρώ, στα πέντε ευρώ το χιλιόμετρο το πρόστιμο

Όπως είπε, για παράδειγμα, για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας που είναι από τα σημαντικότερα αδικήματα που διαπράττονται, η τιμή για την εξώδικη ρύθμιση αυξάνεται από το ένα ευρώ το χιλιόμετρο, σε πέντε ευρώ το χιλιόμετρο.

300 ευρώ το κινητό, 400 ευρώ η ζώνη

Για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από 85 ευρώ το εξώδικο αυξάνεται σε 300 ευρώ ή στην περίπτωση οδήγησης χωρίς ζώνη ασφαλείας από 85 ευρώ σε 400 ευρώ.

Χωρίς κράνος και παράνομη στάθμευση

Το ίδιο συμβαίνει και για την οδήγηση δίκυκλου χωρίς κράνος, το ίδιο και στην περίπτωση που κάποιος παραβιάζει φωτεινό σηματοδότη, όπως και για στάθμευση σε διάβαση πεζών ή σε χώρο αναπήρων, όπου το πρόστιμο από 85 ευρώ αυξάνεται σε 200 ευρώ.

«Πρέπει να δεχθούμε ότι η αύξηση των ποινών έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα», είπε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι «έχουμε εισαγάγει στη νομοθεσία κάποιο συνδυασμό αδικημάτων, όπως το να οδηγεί κανείς με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρέπει αυτοί να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότητα του νόμου.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποινές των δύο-τριών χρόνων»

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε περιπτώσεις που εγκατέλειψαν τη σκηνή δυστυχήματος. Αν προκληθεί θάνατος λόγω της εγκατάλειψης, σε αυτή την περίπτωση είναι ποινή για ανθρωποκτονία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποινές των δύο-τριών χρόνων όπως ισχύει σήμερα».

Άμεσα στο δικαστήριο

Πρόσθεσε ότι για κάποια σοβαρά αδικήματα προβλέπεται και η δυνατότητα κάποιος να οδηγείται άμεσα στο δικαστήριο μέσα σε 24 ώρες και να ζητείται να εκδοθεί διάταγμα απαγόρευσης οδήγησης, ενώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών θα κατακρατείται το όχημα.

Πάνε Βουλή για έγκριση

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε εξαντλήσει και εφαρμόσει διάφορες στρατηγικές και πολιτικές. Έχουμε προβεί σε μια προσπάθεια επιμόρφωσης των νέων με αλλαγές στα σχολικά προγράμματα, σε εκστρατεία στοχευμένη με μηνύματα στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και άλλα για να στείλουμε κάποια μηνύματα, προχωρούμε με τη λειτουργία της σχολής επιμόρφωσης για ενίσχυση με ψυχολογικές παρεμβάσεις σε όσους διέπραξαν τέτοια αδικήματα. Όμως υπάρχει ανάγκη για πιο δραστικά μέτρα όπως η αύξηση των ποινών. Με αυτό τον τρόπο θα μεταφερθεί το σωστό μήνυμα».

Πρόσθεσε ότι τα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία διαμορφώθηκαν κατόπιν διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένης και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, θα σταλούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό «είναι θέμα που αφορά όλους και οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Send this to a friend