Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Χάνονται» οι παραλίες
«Χάνονται» οι παραλίες

«Χάνονται» οι παραλίες

Εξαιρετικά σοβαρό εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα διάβρωσης των παραλιών στην επαρχία Λάρνακας, με τη μεγαλύτερη ζημιά να παρατηρείται στις περιοχές Ορόκλινης και Περβολιών.

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει τις παράλιες τουριστικές κοινότητες της Λάρνακας εδώ και πάρα πολύ καιρό και το οποίο χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμα πιο οξύ λόγω της έλλειψης έργων υποδομής για την αντιμετώπισή του.

Το θέμα τέθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία της τοπικής εταιρείας τουρισμού, ενώπιον της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλικής Αναστασιάδου (τόσο με την αποστολή επιστολών, όσο και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις), καθότι πρόκειται για ένα ζήτημα του οποίου η επίλυση επείγει.

Πέραν των προφανών προβλημάτων που δημιουργούνται σε παρακείμενα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κατοικίες και περιουσίες, η διάβρωση καταστρέφει και τον πρώτο παράγοντα προσέλκυσης τουρισμού στο νησί μας, δηλαδή τις αμμώδεις παραλίες. Σύμφωνα μ’ επίσημα στοιχεία από την ΕΤΑΠ Λάρνακας, η Ορόκλινη, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές στην περιφέρεια της Λάρνακας, έχει απολέσει μέχρι σήμερα πέραν των 23 μέτρων παραλίας.

Όσον αφορά τα Περβόλια, το παραλιακό μέτωπο της κοινότητας έχει μειωθεί περίπου κατά 20 μέτρα λόγω της διάβρωσης, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί έξι κυματοθραύστες. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και τα κοινοτικά συμβούλια Ορόκλινης και Περβολιών ζήτησαν από την αρμόδια υπουργό όπως το κράτος προχωρήσει τάχιστα στη δημιουργία νέων κυματοθραυστών στις υπό αναφορά θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα και με τη σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ανακοίνωση της ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφέρει ότι στην ακτή Ορόκλινης υπολείπεται η κατασκευή επτά ακόμα κυματοθραυστών καθώς και η ανακατασκευή ακόμη τριών, ενώ στα Περβόλια υπολείπεται η κατασκευή άλλων εννέα κυματοθραυστών. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ποσοστιαίας συνεισφοράς από τα κοινοτικά συμβούλια για την υλοποίηση του έργου κι έχοντας υπόψη ότι η προστασία των ακτών αποτελεί εθνικό καθήκον του κράτους, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη συμπερίληψη του υπό αναφορά έργου στους κρατικούς προϋπολογισμούς», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΤΑΠ Λάρνακας.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend