Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανησυχία για λιμάνι
Ανησυχία για λιμάνι

Ανησυχία για λιμάνι

Ανησυχίες εκφράζει ο Δήμος Λάρνακας, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι σήμερα (15/3) η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για επιπρόσθετη δίμηνη παράταση, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προσφοράς που υπέβαλε κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

«Ως Δήμος Λάρνακας θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας τόσο για την καθυστέρηση, όσο και για τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται σε σχέση με την τελική αξιολόγηση των προσφορών για ένα τόσο σημαντικό και μεγάλης σημασίας έργο για την πόλη κι επαρχία Λάρνακας», αναφέρει ανακοίνωση του δήμου. Παράλληλα, οι αρχές της Λάρνακας καλούν τους αρμόδιους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντομότερη αξιολόγηση των προφορών, ώστε να γνωρίζουν και οι δημότες της πόλης για το τι μέλλει γενέσθαι για μια τόσο σημαντική ανάπτυξη, όπως είναι το λιμάνι και η μαρίνα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βασιλική Αναστασιάδου θα υποβάλει σήμερα πρόταση ενώπιον του Υπουργικού για επιπρόσθετη παράταση της διαδικασίας αξιολόγησης κατά ένα με δύο μήνες και η έγκριση της παράτασης θεωρείται τυπική διαδικασία. Είναι η δεύτερη παράταση που λαμβάνει η κυβέρνηση μετά την υποβολή της τελικής οικονομικής προσφοράς τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που επεκτείνει την περίοδο αξιολόγησης της προσφοράς πέραν των έξι μηνών.

Θυμίζουμε, ότι η αρχική διαδικασία προέβλεπε κατάληξη της αξιολόγησης της μοναδικής προσφοράς που έχει υποβληθεί κι ενδεχομένως και υπογραφή συμφωνίας περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019… Φαίνεται, όμως, πως η πολυπλοκότητα του φακέλου και η εμπλοκή πολλών κρατικών υπηρεσιών απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρόνο για αξιολόγηση.

Η τελική οικονομική προσφορά της ισραηλινής κοινοπραξίας «Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd» υποβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018. Αφορά λιμενικές αναπτύξεις στο λιμάνι και στη μαρίνα καθώς και χερσαίες εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις στη ξηρά, συνολικής έκτασης περίπου 220 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.  Σύμφωνα με τα σχέδια των Ισραηλινών, εφόσον υπάρξει οριστική συμφωνία με το κράτος η επένδυσή τους θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι μακράν η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Κύπρο.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend