Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Μετά απο 10 χρόνια και δεύτερος ασθενής που θεραπεύτηκε από AIDS
Μετά απο 10 χρόνια και δεύτερος ασθενής που θεραπεύτηκε από AIDS

Μετά απο 10 χρόνια και δεύτερος ασθενής που θεραπεύτηκε από AIDS

Δέκα χρόνια μετά τον «ασθενή του Βερολίνου», η αναπάντεχη επιτυχία με τον «ασθενή του Λονδίνου» επιβεβαιώνει ότι μια θεραπεία για τον HIV είναι πιθανή.

Αντρας με AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος ασθενής – απ’ όσο γνωρίζουμε – που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό, έπειτα από μεταμόσχευση, προ τριετίας, βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV. Ερχεται μια δεκαετία αφότου θεραπεύθηκε ο πρώτος ασθενής – κάτι που οι επιστήμονες προσπαθούσαν, αλλά αποτύγχαναν μέχρι τώρα, να επαναλάβουν. Η αναπάντεχη επιτυχία τώρα επιβεβαιώνει ότι μια θεραπεία για τον ιό HIV είναι πιθανή, λένε οι επιστήμονες.

Και τα δύο περιστατικά προέκυψαν έπειτα από μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε ασθενείς με AIDS. Ομως οι μεταμοσχεύσεις αυτές είχαν στόχο να θεραπεύσουν τον καρκίνο από τον οποίο υπέφεραν οι δύο άνδρες, όχι τον ιό HIV. Βέβαια η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν είναι μια ρεαλιστική λύση για το κοντινό μέλλον. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ισχυρά φάρμακα ελέγχου του ιού HIV, ενώ οι μεταμοσχεύσεις είναι επικίνδυνες και συχνά έχουν έντονες παρενέργειες. Ομως η ενίσχυση του σώματος με υγιή κύτταρα προσαρμοσμένα να αντισταθούν στον HIV ίσως επιτύχει ως πειραματική θεραπεία, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: in.gr

Send this to a friend