Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ψήφισε η Βουλή
Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ψήφισε η Βουλή

Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ψήφισε η Βουλή

Τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, εισαγωγής, κατοχής και χρήσης της φαρμακευτικής-ιατρικής κάνναβης αποφάσισε σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Το πλαίσιο των νομοθετημάτων προβλέπει επίσης διοικητικές ποινές για τους παραβάτες.
Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η τροποποίηση του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν πρόνοιες που να επιτρέπουν τη ρύθμιση με κανονισμούς της εισαγωγής στη Δημοκρατία σπόρων κάνναβης και φυτών κάνναβης, καθώς και την επιβολή τελών αδειοδότησης και διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση παραβίασης προνοιών των κανονισμών που θα εκδοθούν δυνάμει αυτού.
Επιπρόσθετα, όπως αποφασίστηκε, θα δικαιούνται να δίνει συνταγή για ιατρική κάνναβη ο οποιοσδήποτε γιατρός, όχι μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, αλλά όταν ο εκάστοτε ιατρός το κρίνει σκόπιμο για την υγεία του ασθενούς του.
Σημειώνεται ότι οι ιατροί οι οποίοι θα χορηγούν τη φαρμακευτική κάνναβη θα έχουν πρώτα εκπαιδευτεί από την αρμόδια αρχή.
Όσον αφορά την ποσότητα ιατρικής κάνναβης που θα παραχωρείται στον κάθε ασθενή, αυτό ανέρχεται στα 30 γραμμάρια.
Σχετικά με την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης, η Βουλή ψήφισε υπέρ με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.
Τροπολογίες του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκαν αύξησαν το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση άδειας παραγωγού κάνναβης από τις 15.000, που προέβλεπε ο κατατεθείς κανονισμός, στο μισό εκατομμύριο και του ετήσιου τέλους για την άδεια παραγωγού από τις 2.000 που προέβλεπε ο κανονισμός στις 30.000 ευρώ.
Επίσης με τροπολογία του ΔΗΚΟ αυξήθηκε και ο αριθμός των αδειών από 2 που προέβλεπε ο κανονισμός σε 3. Αποφασίστηκε επίσης η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων Συμβουλευτικής Επιτροπής, ούτως ώστε να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα θα ετοιμάζεται τριμηνιαία έκθεση για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει ο κάθε αδειοδοτημένος παραγωγός.
Ικανοποίηση εκφράζει το Υπ. Υγείας 
Την ικανοποίηση του για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας.

«Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Η υλοποίηση του νομοσχεδίου θα ρυθμίσει τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Παράλληλα, θα ενισχύσει τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα», σημειώνει.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προνοιών του νόμου για την αδειοδότηση για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης που αναμένεται να θέσει την Κύπρο στον περιφερειακό και παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την φαρμακοβιομηχανία της χώρας, προσελκύοντας σημαντικές ξένες επενδύσεις με νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Send this to a friend