Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Ιωσήφ Μουτήρης – Ο γιατρός που δεν πήρε ποτέ χρήματα για τους εγκλωβισμένους
Ιωσήφ Μουτήρης – Ο γιατρός που δεν πήρε ποτέ χρήματα για τους εγκλωβισμένους

Ιωσήφ Μουτήρης – Ο γιατρός που δεν πήρε ποτέ χρήματα για τους εγκλωβισμένους

Ο καρδιολόγος Ιωσήφ Μουτήρης, Βοηθός Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αποτέλεσε για χρόνια τον γιατρό των εγκλωβισμένων μας.

Μετά τον διωγμό το 1975 του γιατρού Ξάνθου Χαραλαμπίδη, οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της Καρπασίας και των Μαρωνίτικων Χωριών της περιοχής του Κορμακίτη έμειναν χωρίς ιατρική περίθαλψη και έτσι αναγκάζονταν να πηγαινοέρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεπε την διακίνηση Ελλήνων ιατρών στις κατεχόμενες περιοχές μέχρι και το 1994 όταν με ειδική διευθέτηση των Ηνωμένων Εθνών ο γιατρός Ιωσήφ Μουτήρης θα μπορούσε να επισκέπτεται δυο φορές το μήνα τα Μαρωνίτικα Χωριά της Επαρχίας Κερύνειας για να παρακολουθεί τους ασθενείς.

Η σύλληψη και τα τερτίπια των κατεχομένων

Ο Ιωσήφ Μουτήρης είχε ανοίξει το ιατρείο του στο Κορμακίτη, όπου δεχόταν ασθενείς μέχρι το 1996 που η τουρκοκυπριακή αρχή αποφάσισε να το κλείσει. Ο γιατρός ωστόσο δεν τα έβαλε κάτω και συνέχιζε να εξετάζει ασθενείς στα σπίτια τους.

Οι προκλήσεις όμως των κατοχικών αρχών δεν σταμάτησαν και τον Φεβρουάριο του 1997 και ενώ ο γιατρός Μουτήρης εξέταζε ασθενή, η «αστυνομία» του ψευδοκράτους συνέλαβε και εκδίωξε τον γιατρό, με το πρόσχημα ότι ασκούσε « παράνομη ιατρική» στην υπό έλεγχο τους περιοχή.

Παρά τα τερτίπια των κατοχικών αρχών ο γιατρός δεν τα έβαλε κάτω, μάλιστα έφθασε μέχρι το Στρασβούργο και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκεί έθεσε το θέμα της ιατρικής φροντίδας στους εγκλωβισμένους με αποτέλεσμα το 1998 να του επιτραπεί εκ νέου να εξετάζει ασθενείς, μέχρι και το 2003 όπου με το πρόσχημα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων οι αρχές των κατεχομένων ανέστειλαν τις επισκέψεις του γιατρού.

Μάλιστα όπως ο ίδιος ο γιατρός ανέφερε στο συγγραφέα του βιβλίου «Κυπρίων Ιατρών Έργα» κ. Λάκη Κ. Αναστασιάδη, για τις υπηρεσίες του στους εγκλωβισμένους δεν δέχτηκε ποτέ αμοιβή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, λέγοντας ότι ήταν προσφορά προς τους εγκλωβισμένους.

Πηγή: ΚΥΠΡΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΕΡΓΑ -Η ιατρική στην Κύπρο 1950 – 2015

Send this to a friend