Home ΛΑΡΝΑΚΑ Με την κατεδάφιση του Κτήματος Μακένζι στο χέρι ο ΥΠΕΣ
Με την κατεδάφιση του Κτήματος Μακένζι στο χέρι ο ΥΠΕΣ

Με την κατεδάφιση του Κτήματος Μακένζι στο χέρι ο ΥΠΕΣ

Αύριο εκδίδεται από τον Δήμο Λάρνακας η πολυσυζητημένη άδεια κατεδάφισης του Κτήματος Μακένζι, την οποία θα πάρει «υπό μάλης» ο υπουργός Εσωτερικών για να εμφανιστεί μεθαύριο Παρασκευή ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. 
Ο υπουργός Εσωτερικών θα εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου κατόπιν απόφασης της Δικαστού κ. Λένας Δημητριάδου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ότι δεν μερίμνησε προκειμένου να υλοποιηθεί διάταγμα κατεδάφισης του Δικαστηρίου που είχε εκδοθεί παλαιότερα.
Εκτός απροόπτου, η κατεδάφιση αναμένεται να υλοποιηθεί τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Περί τις 25-27 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατακυρωθεί η προσφορά.
Ήδη όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, «ξεπερνώντας τον εαυτό τους» έδωσαν τις απόψεις τους σχετικά με την αιτούμενη κατεδάφιση, ενώ εκπονήθηκε και η μελέτη που αφορά τις επιπτώσεις στους περιοίκους από την κατεδάφιση του υποστατικού.
Λόγω του γεγονότος πως το εστιατόριο έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί προ καιρού, το υπουργείο κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια κατεδάφισης «χθες» αλλά όπως ήδη γράφτηκε, πιο πάνω, στην καλύτερη περίπτωση θα εκδοθεί αύριο. Αξίζει να σημειωθεί πως αν οι διαδικασίες «έτρεχαν» με τους κανονικούς ρυθμούς, η άδεια ίσως εκδιδόταν ύστερα από μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες. Όμως τα έγγραφα διακινήθηκαν «από χέρι σε χέρι» ώστε ο υπουργός να έχει κάτι χειροπιαστό όταν θα εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου.
Το υπουργείο θεωρεί πάντως πως η καθυστέρηση δεν ήταν εσκεμμένη, αφού συνειδητά δόθηκε χρόνος, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα στο πλαίσιο συνεννόησης του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη του χώρου με τους διαχειριστές του εστιατορίου, αλλά οι προσπάθειες αποδείχτηκαν ατελέσφορες. Όπως μας ελέχθη, μέχρι και την τελευταία στιγμή κατεβλήθη προσπάθεια να αγοραστεί μέρος του τουρκοκυπριακού τεμαχίου αλλά από έρευνα στο Κτηματολόγιο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κατατεθεί οποιοδήποτε πωλητήριο έγγραφο.
Τη θέση του υπουργείου και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν αναμένεται να εξηγήσει ο ίδιος ο υπουργός ενώπιον του Δικαστηρίου. Το υπουργείο έστειλε επιστολή στους διαχειριστές του «Κτήματος Μακένζι» από τον περασμένο Ιούλιο καλώντας τους να παραδώσουν το υποστατικό, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Λειτουργός του υπουργείου ανέφερε στον «Φ» ότι, για να υλοποιηθεί η κατεδάφιση, θα πρέπει να κατακυρωθούν οι προσφορές ως προς το ποιος θα αναλάβει το ξήλωμα του εστιατορίου.
Σημειώνεται πως το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για παρακοή διατάγματος στις 25/10/2017 και την τελευταία φορά που συνεδρίασε αποφάσισε όπως γίνει εκ νέου επίδοση της αίτησης για παρακοή του διατάγματος του Δικαστηρίου στον Υπουργό Εσωτερικών για να παρουσιασθεί ενώπιόν του στις 15/2/2019 και να δώσει λόγο γιατί δεν συμμορφώνεται με το διάταγμα για παράδοση κενής κατοχής του ακινήτου.
Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει, ανάμεσα σε άλλα, να διατάξει τους εμπλεκόμενους (Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του υπουργού Εσωτερικών) όπως: 
 Εκκενώσουν και παραδώσουν στον Ενάγοντα (τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη) κενή και ελεύθερη κατοχή του ½ μεριδίου της ακίνητης ιδιοκτησίας του ενάγοντα/Αιτητή που αποτελείται από ½ εξ αδιαιρέτου μερίδιο στο τεμάχιο γης στην Ενορία Σκάλα, Επαρχία Λάρνακας με στοιχεία.
 Όπως εμποδίζονται οι εναγόμενοι είτε οι ίδιοι μέσω οποιωνδήποτε τρίτων από του να κατέχουν, εισέρχονται, χρησιμοποιούν ή επεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο επί του ½ μεριδίου της πιο πάνω ακίνητης ιδιοκτησίας, και  όπως οι Εναγόμενοι απομακρύνουν από την ακίνητη ιδιοκτησία οποιεσδήποτε κατασκευές υφίστανται σε αυτή.
Η συνήγορος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει το Δικαστήριο πως έχει επιτευχθεί, εν τέλει, η ανάκτηση κατοχής του επίδικου ακινήτου. Η δικηγόρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης το Δικαστήριο ότι απέμενε προς υλοποίηση η συμμόρφωση και με το Διάταγμα κατεδάφισης ή απομάκρυνσης από το επίδικο ακίνητο οποιωνδήποτε κατασκευών υφίστανται σε αυτό.
  
Πηγή: Φιλελεύθερος/Βάσος Βασιλείου    

Send this to a friend