Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ “Να μπορείς να ανοίγεις τα μάτια σου, όταν έχεις έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο”
“Να μπορείς να ανοίγεις τα μάτια σου, όταν έχεις έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο”

“Να μπορείς να ανοίγεις τα μάτια σου, όταν έχεις έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο”

Δύο και πλέον χρόνια διαρκεί ο καθημερινός αγώνας που δίνει η Αγγελική Σάββα για ζωή, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Φιλοξενούμενη στην εκπομπή Αlpha Ενημέρωση, με αφρομή της εκστρατεία του ΠΑΣΥΚΑΦ για διαφώτιση του πληθυσμού και ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, εξομολογήθηκε ότι εντόπισε τον όγκο κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης και την επόμενη ημέρα απευθύνθηκε σε γιατρό.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσεις, οταν εντοπίσεις κάτι αμέσως πας στους ειδικούς.”

Η κυρία Σαββα, μητέρα δύο παιδιών, περιέγραψε τα συναισθήματα της όταν ο γιατρός της ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο και τόνισε ότι επέλεξε να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας με αισιοδοξία. Τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του καρκίνου, διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή.

“Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν πως το λέω στα παιδιά μου; Πως το λέω στην οικογένεια μου; Πήρα μια απόφαση η οποία μετά μου φάνηκε ότι ήταν πολύ σωστή και μακάρι να μην παιρνουν άνθρωποι αυτό, αλλά δυστυχώς και είναι μια μικρή συμβουλή χωρίς να είμαι ειδικός. Είπα στα παιδιά μου: Θα σας πω κάτι, συμβαίνει αυτό το πράγμα, θέλω να στεναχωρηθήτε τώρα, σήμερα, όσο θέλετε, όσο σας πάρει και δεν θα το ξανασυζητήσουμε. Μας πήρε λίγο χρόνο να κλάψουμε, να στεναχωρηθούμε και είπα μετά είμαστε δυνατοί, το ξεπερνούμε και δεν θα είναι το κέντρο των συζητήσεων μας καθημερινά ο καρκίνος. Το είπα μια φορά και δεν το ξανασυζητήσαμε. Δεν θα τον αφήσεις να σε νικήσει και αυτό εξαρτάται από εσένα, πως θα το αντιμετωπίσεις.”

Η Αγγελική απηύθυνε ευχαριστίες στους διάφορους συνδέσμους ασθενών με καρκίνο που στηρίζουν τους πάσχοντες και τους βοηθούν στην κοινωνική τους δραστηριοποίηση, καθώς και στο σύζυγο, στα παιδιά και στους γονείς της για τη συμπαράσταση.

“Δεν θέλω να με λυπούνται οι άλλοι. Αυτό που με ενοχλεί είναι οτι με την ορμονοθεραπεία και τα άλλα που κάνουμε, δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου πολλές φορές και εγώ άλλαξα πολύ σαν άνθρωπος. Μπορεί να μιλήσω απότομα και μετά ζητώ συγνώμη ότι δεν το ήθελα. Και μετά έρχεται μια φάση που ζητάς να σε δικαιολογήσουν γιατί έχω αυτό. Χαμογελούν και με αγκαλιάζουν, προτρέχω στους γύρω μου που είναι στην καθημερινότητα μου αν πω κάτι για αυτό που λες, δεν είμαι εγώ, δεν φταίω εγώ”

Σε σχέση με την ψυχολογία του ασθενή για να ξεπεράσει τον καρκίνο, η κυρία Σάββα είπε:

“Αν δεν νιώσεις εσύ μέσα σου δυνατός και εάν δεν πιστέψεις μέσα σου ότι θα το ξεπεράσεις, θα σε ρίξει. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα μπορώ να το κερδίσω.”

Η μητέρα δύο παιδιών έστειλε το δικό της, αισιόδοξο μήνυμα για όσους πάσχουν από καρκίνο και βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας.

“Θέλω να πω σε όσους βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα να χαίρονται τη ζωή, να απολαμβάνουν τις στιγμές, να δοξάζουμε το Θεό γιατί ξυπνάμε κάθε πρωί, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ανοίγεις τα μάτια σου όταν έχεις έρθει αντιμέτωπος με τον θάνατο. Γράφω τα συναισθήματα μου σε μια σελίδα στα social media στο “Χορεύω Ενάντια στον Καρκίνο”, γιατί νιώθω ότι πρέπει να χορεύει κάποιος απέναντι του και να του δείχνουμε πόσο δυνατοί είμαστε κάθε μέρα.”

Για όλες εκείνες τις στιγμές που την “έπνιξε” η απελπισία μιας υποτροπής στην θεραπεία κατά του καρκίνου, η κυρία Σάββα εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε.

“Υπάρχουν στιγμές που σε ρίχνει, να μην λέμε ψέματα. Αλλά προσπαθώ να απομακρύνομαι και να μένω μόνη μου σε αυτές τις στιγμές, δεν είναι ανάγκη να με βλέπουν όλοι, να σε βλέπουν τα παιδιά σου όταν ουρλιάζεις, το καταλαβαίνουν, το αντιλαμβάνονται”

Πηγή: alphanews.live

Send this to a friend