Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Συναγερμός στο παγκύπριο για γρίπη Α’ – Χάος στα νοσοκομεία
Συναγερμός στο παγκύπριο για γρίπη Α’ – Χάος στα νοσοκομεία

Συναγερμός στο παγκύπριο για γρίπη Α’ – Χάος στα νοσοκομεία

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας. Τα αυξημένα περιστατικά ιώσεων και γρίπης Α που καταγράφονται από το τέλος περασμένου Δεκεμβρίου προκαλούν συμφόρηση και υπερπληρότητα στα νοσηλευτήρια, ενώ χθες επιβεβαιώθηκε η σύνδεση τεσσάρων θανάτων με τον ιό Η1Ν1.

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου έχουν νοσηλευθεί με σοβαρά συμπώματα γρίπης Α και διάφορες συνεπαγόμενες επιπλοκές άλλα 21 άτομα και από τις 27 Ιανουαρίου νοσηλεύεται στη Μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του Μακάρειου νοσοκομείο δίχρονο κοριτσάκι το οποίο φέρεται να παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές.

Το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι πρόκειται για έξαρση της γρίπης υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν δεν πρόκειται για επιδημία. Με μακροσκελή ανακοίνωσή του ωστόσο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη για περιορισμό των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, ώστε να διακοπεί η πορεία μετάδοσης του ιού.

Το υπουργείο Παιδείας από πλευράς του επίσης καταγράφει αυξημένο αριθμό απουσιών τόσο σε ό,τι αφορά τους μαθητές όσο και σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων.

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας επικρατεί πανικός με τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών να παρουσιάζουν εικόνα χάους και τα παιδιατρικά τμήματα να είναι υπερπλήρη.

Στη Λεμεσό, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου, Χρίστο Νικολάου, έχει ενεργοποιηθεί ειδικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ανέφερε ότι χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν στο παιδιατρικό τμήμα 32 παιδιά, ενώ έγιναν διευθετήσεις με το άνοιγμα δύο επιπρόσθετων δωματίων για να καλυφθούν οι όποιες επιπρόσθετες ανάγκες προκύψουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου. Υπερεπισκεψιμότητα καταγράφηκε χθες και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσηλευτηρίου.

Πανικός επικράτησε χθες και στο νοσοκομείο Λάρνακας. Όπως ανέφεραν πληροφορίες, στο ΤΑΕΠ αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία καταγράφηκε μεγάλος αριθμός ασθενών με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις και μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για τους πολίτες που ανέμεναν να εξυπηρετηθούν όσο και για το προσωπικό που κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα βγάλει πέρα.

Υπερπληρότητα στους θαλάμους παρατηρείται και στο Μακάρειο Νοσοκομείο με τον διευθυντή του παιδιατρικού τμήματος, Αβραάμ Ηλία, να δηλώνει ότι «οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρό τους όταν το παιδί παρουσιάζει πολύ ψηλό πυρετό, έντονο βήχα, πόνο στο στήθος και γενικά άσχημη κλινική εικόνα».

Η γρίπη, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν φαίνεται να έχει κτυπήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, σε μεγάλο βαθμό την Επαρχία Πάφου.

Δέκα σοβαρά περιστατικά στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η δραστηριότητα της γρίπης παρουσίασε αύξηση την τρίτη εβδομάδα Δεκεμβρίου 2018. Από τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου 2019 μέχρι και σήμερα η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αρκετά αυξημένη.

Την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, έχουν καταγραφεί 25 σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τα 10 από τα 25 σοβαρά περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, ενώ 18 από τους 25 ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο. Οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 20 μηνών έως και 91 ετών με μέση ηλικία 59 ετών.

Οι τρεις από τους τέσσερις θανάτους που έχουν καταγραφεί αφορούσαν ασθενείς με υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν από τη γρίπη Α, ενώ στην τέταρτη περίπτωση, στο 20μηνο αγοράκι δηλαδή που εξέπνευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, η γρίπη Α επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κλινική κατάσταση του ασθενούς.

Σε ολόκληρη την Κύπρο καταγράφονται καθημερινά δεκάδες «ελαφρά» περιστατικά γρίπης, για αυτό και δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ακριβής αριθμός ατόμων που ασθένησαν με γρίπη από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα.

Κανόνες προσωπικής υγιεινής και περιορισμός ασθενών

Η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) και είναι:

> Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε. Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι, το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπό του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και να πλένει τα χέρια του.
> Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.
> Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
> Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.
> Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, τονίζει το υπουργείο Υγείας, «είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ενηλίκων, αυτός μπορεί να γίνει στα Κέντρα Εμβολιασμού κάθε Επαρχίας. Στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα αντίστοιχα παλαιά νοσοκομεία. Στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα Γενικά Νοσοκομεία των πόλεων.

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend