Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν, τα αμιαντούχα υλικά που υπάρχουν σ’ εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, που θα αποξηλωθούν.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισημαίνει την ανάγκη διενέργειας κατάλληλου σχεδιασμού, ώστε κατά την κατεδάφιση ή μετακίνηση των διυλιστηρίων, από τα παράλια της Λάρνακας στο Βασιλικό, η απόρριψη αμιάντων, να μην αποτελέσει κίνδυνο, για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Γεωργίας, να ενημερωθεί η Βουλή κατά πόσο έχει γίνει ο σωστός σχεδιασμός για το ζήτημα αυτό και ποια μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου.

Ο κ. Καδής σημειώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τέσσερις περιβαλλοντικές μελέτες για το υπό αναφορά θέμα.

Ως εκ τούτου, στη γνωμάτευση ενσωματώθηκαν όροι ότι η μεθολογία αποξήλωσης των αμιαντούχων υλικών και η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει σε συνεννόηση με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Παράλληλα, κατά τις εργασίες αφαίρεσης και διαχείρισης αμιαντούχων υλικών ο εργολάβος θα πρέπει ν’ ακολουθήσει τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2006 και 2016, για την εφαρμογή των οποίων αρμόδια αρχή είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ακολούθως τα απόβλητα αμιάντου θα μεταφερθούν στο χώρο υγειονομικής ταφής αμιαντούχων αποβλήτων στο μεταλλείο του Αμιάντου.

Ο Υπουργός Γεωργίας επισημαίνει, ακόμα, ότι μετά το πέρας των εργασιών αφαίρεσης αμιάντων θα γίνουν, σύμφωνα με όρο της Γνωμάτευσης, δειγματοληψίες εδάφους και αέρα για έλεγχο, με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν ρύπανσης από ίνες αμιάντου.

Το πρόγραμμα του Δημάρχου της πόλης μας Ανδρέα Βύρα περιλαμβάνει στις 12 το μεσημέρι θα έχει Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσο Χριστοφίδη για συζήτηση του θέματος δημιουργίας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και στις 5.30 το απόγευμα τη συνεδρία της ολομέλειας του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας.

 

 

 

Send this to a friend