Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παράνομα λατομεία σε Natura – Αδράνεια καταγγέλλουν οι Οικολόγοι
Παράνομα λατομεία σε Natura – Αδράνεια καταγγέλλουν οι Οικολόγοι

Παράνομα λατομεία σε Natura – Αδράνεια καταγγέλλουν οι Οικολόγοι

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο διαχειριστικός έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα λατομεία, στην οποία θα περιλαμβάνονται το υφιστάμενο λατομείο για εξόρυξη ασβεστόλιθου στην Ανδρολύκου, καθώς και οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επαναλειτουργία του μεταλλείου στον Μαθιάτη για τη μετακίνηση των μπαζών χρυσού. Στο μικροσκόπιο της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή θα βρεθούν και οι παράνομες λατομεύσεις σε πάρα πολλές περιοχές της Κύπρου. 
Πρόσφατα, μάλιστα, ο Ελεγκτής έγινε δέκτης καταγγελιών για πλημμελή αντιμετώπιση από τις αρμόδιες Αρχές παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή Τρούλλων – Κελλιών στην επαρχία Λάρνακα.
Οι καταγγελίες έγιναν από το Κίνημα Οικολόγων. Τόσο στον Γενικό Ελεγκτή, όσο και στην επίτροπο Διοικήσεως διαβιβάστηκε σχετική αλληλογραφία που αποδεικνύει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποτραπεί η κατ’ εξακολούθηση και για διάρκεια πέραν των 10 χρόνων παράνομη επέμβαση σε κρατικό τεμάχιο και η παράνομη διεξαγωγή λατομευτικών εργασιών από πρώην αξιωματούχο του κράτους. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες γίνονται σε περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της Φύσης Natura 2000.
Στις παράνομες λατομεύσεις στην επαρχία Λάρνακας αναφέρεται και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (ΥΘΠ) με επιστολή στον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας, με βάση τη νέα νομοθεσία περί Προστασίας Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο (Νόμος 152 (I) / 2003-2017), η οποία τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, έχουν παραχωρηθεί οι κατάλληλες εκτελεστικές εξουσίες στην ΥΘΠ, έτσι ώστε τέτοιες περιπτώσεις να καταγγέλλονται με τη μέθοδο της εξώδικης ρύθμισης, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άμεσο και αποτελεσματικό.
Σημειώνεται ότι ορισμένες περιπτώσεις παρανομιών γίνονταν εντός περιοχών Natura 2000 (Ζώνες Ειδικής Προστασίας). Σε όλες τις περιπτώσεις οι παράνομες λατομεύσεις/ επεμβάσεις που εντοπίστηκαν γίνονταν εντός χαλίτικων/κρατικών περιοχών.
Σύμφωνα με την ΥΘΠ, έχει προβεί σε αριθμό καταγγελιών ως ακολούθως:
α) Στις 26/7/2017 καταγγέλθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Ορόκλινης άτομο το οποίο διεξήγαγε παράνομες λατομεύσεις/επεμβάσεις στο Φ./Σχ. 40/16, τεμάχιο 124 (κοινοτικά όρια Κελλιών). Η παράνομη επέμβαση διεξαγόταν εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και εντός κρατικού τεμαχίου. Εκδόθηκε σχετικό εξώδικο €2.000 και επειδή αυτό δεν πληρώθηκε εντός του ορισμένου από τον Νόμο χρονικό περιθώριο, η υπόθεση οδηγήθηκε στο Δικαστήριο όπου εκκρεμεί Απόφαση.
β) Στις 23/8/2018 καταγγέλθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Αθηένου άτομο το οποίο διεξήγαγε παράνομες λατομεύσεις/επεμβάσεις στα Φ./Σχ. 40/06, τεμάχιο 290, Φ./Σχ. 40/14 τεμ. 295, Φ./Σχ. 40/06, τεμ. 226 (κοινοτικά όρια Αβδελλερού). Εκδόθηκε σχετικό εξώδικο €2.000, το οποίο έχει πληρωθεί.
γ) Στις 4/10/2018 καταγγέλθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου, άτομο το οποίο διεξήγαγε παράνομες λατομεύσεις/επεμβάσεις στα Φ./Σχ. 40/50, τεμάχια 116, 117, 118, 119 και 135 (κοινοτικά όρια Ψευδά). Εκδόθηκε σχετικό εξώδικο €2.000, το οποίο κατόπιν απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα εγκρίθηκε όπως αυτό καταβληθεί εντός 4 μηνιαίων δόσεων των €500, με τελική ημερομηνία εξόφλησης την 18η/3/2019.
Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω καταγγελιών και ποινών που έχουν υποβληθεί, σε όλες τις περιπτώσεις οι παράνομες επεμβάσεις στα συγκεκριμένα σημεία έχουν τερματιστεί.
Παράνομα υποστατικά στους Τρούλλους
Η Υπηρεσία Μεταλλείων με επιστολή ημερ. 17 Ιανουαρίου 2019 στον έπαρχο Λάρνακας αναφέρεται στις παράνομες λατομήσεις στην κοινότητα Τρούλλων. Η Υπηρεσία αναφέρει ότι έχει διαπιστώσει από πρόσφατες επιθεωρήσεις που γίνονται στην περιοχή, ότι οι χρόνιες παράνομες λατομήσεις έχουν τερματιστεί. Οι εν λόγω κύριοι, σημειώνει, αυτή την περίοδο προμηθεύονται υλικά από εκσκαφές και από λατομεία και τα επεξεργάζονται με τα μηχανήματά τους, στον χώρο όπου βρίσκονται τα παράνομα υποστατικά τους.
Σύμφωνα με την επιστολή ημερομηνίας 17/9/2018 του Τμήματος Περιβάλλοντος για το θέμα της παράνομης λατόμευσης στην κοινότητα Τρούλλων, που έκανε έρευνα κατόπιν καταγγελίας του Κινήματος Οικολόγων, «η λατόμευση λαμβάνει χώρα σε τεμάχια για τα οποία δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική γνωμάτευση ούτε οποιοδήποτε προνόμιο λατόμευσης στα πλαίσια πολεοδομικής άδειας». Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, τα κρατικής ιδιοκτησίας τεμάχια που λατομεύονται είναι εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας».
Αδράνεια καταγγέλλουν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων με επιστολή προς τη διευθύντρια Πολεοδομίας και Οικήσεως ημερ. 24 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα τις καταγγελίες για λατόμευση στην Κοινότητα Τρούλλων, την ενημερώνει σχετικά με την επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος και το γεγονός ότι παραπέμπει στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και στην Υπηρεσία Μεταλλείων για την επιβολή ποινής. Ο βουλευτής των Οικολόγων διερωτάται εάν το Τμήμα Πολεοδομίας και η Επαρχιακή Διοίκησης Λάρνακας δεν έχουν τρόπο παρέμβασης σε αυτήν την παρανομία που καταστρέφει το περιβάλλον.

Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης επανήλθε με νέα επιστολή ημερ. 28 Δεκεμβρίου 2018 προς τον επαρχιακό λειτουργό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αναφέρεται σε απάντηση που δόθηκε με επιστολή του επάρχου Λάρνακας ότι οι εργασίες οι οποίες εγκαταστάθηκαν στον χώρο του κρατικού τεμαχίου 317, Φ.Σχ. 40/16, στους Τρούλλους καθώς και στο συνορευόμενο τεμάχιο 124 που βρίσκεται στα Κελλιά, τα οποία βρίσκονται σε γεωργική ζώνη και εντός της προστατευόμενης περιοχής Δικτύου Natura 2000 στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, στερούνται πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας.

Η Πολεοδομική Αρχή δεν έχει απαντήσει κατά πόσο θα λάβει μέτρα για άρση της παρανομίας και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα περιλαμβανόμενης της επίδοσης ειδοποίησης επιβολής και λήψης δικαστικών μέτρων, με βάση τον περί πολεοδομίας και χωροταξίας νόμο.

Πηγή: Φιλελεύθερος/ Άγγελος Νικολάου    

Send this to a friend