Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Πέντε λεπτά με τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη
Πέντε λεπτά με τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη

Πέντε λεπτά με τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη

Δήμαρχο Αραδίππου

«Προτεραιότητα η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

1. Είστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων για Τοπική Αυτοδιοίκηση; Το διοικητικό μοντέλο του Κράτους μας, συνολικά, χρήζει σειράς δραστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα το καταστήσουν πιο σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό. Μεταρρυθμίσεις, όμως, σημαίνει τομές. Σημαίνει συνειδητοποίηση των προβλημάτων, των δυσλειτουργιών και των αναγκών. Σημαίνει πάνω απ’ όλα διάθεση για αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους.

2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί χρειάζεται μεταρρύθμιση; Εμείς, ως τοπικοί αξιωματούχοι, πρώτοι απ’ όλους διαπιστώσαμε τις αδυναμίες, θεσμικές και λειτουργικές, του συστήματος αυτοδιοίκησης στον τόπο μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτόνομα και να υλοποιήσουμε αποφάσεις και σχεδιασμούς. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδειες, είτε αυτές είναι οικοδομικές και πολεοδομικές, είτε αφορούν οικονομικές δραστηριότητες. Κάθε βήμα μας σκοντάφτει σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου και εξαρτάται από εγκρίσεις υπουργείων, επαρχιακών διοικήσεων και άλλων υπηρεσιών.

3. Ποιες προτεραιότητες πρέπει να τεθούν; Πρέπει υπεράνω όλων να τεθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας ως σύνολο και όχι επιμέρους ομάδων συμφερόντων. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις εάν ο κάθε εμπλεκόμενος ή επηρεαζόμενος, επαγγελματικός ή άλλος φορέας αρχίζει να σκέφτεται ατομικά ή σωματειακά, διεκδικώντας διατήρηση ή ακόμη και αύξηση «κεκτημένων» και ωφελημάτων.

4. Και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είδαμε τέτοιες τάσεις. Πράγματι συνέβη αυτό, γιατί, κακώς κατά τη γνώμη μου, η συζήτηση επικεντρώνεται στον αριθμό των δήμων. Η διόρθωση των κακώς εχόντων απαιτεί επικέντρωση στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της ευελιξίας, της λειτουργικότητας και της διαφάνειας.

5. Πώς βλέπετε τον σύγχρονο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Χρειαζόμαστε Τοπική Αυτοδιοίκηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εφοδιασμένη με τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που απαιτεί ο σύγχρονος ρόλος και η αποστολή της. Σήμερα, οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη ασχολούνται με την προώθηση της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας, με την ψηφιακή κοινωνία, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας. Κι εμείς, δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε λύσει τα στοιχειώδη.

 Πηγή: Φιλελεύθερος/Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου    

Send this to a friend