Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χαλλούμι: Αυτά είναι τα μέτρα του Υπουργείου
Χαλλούμι: Αυτά είναι τα μέτρα του Υπουργείου

Χαλλούμι: Αυτά είναι τα μέτρα του Υπουργείου

Μέτρα για να μην χαθεί άλλο εμπορικό σήμα, αλλά και για την ανάκτηση του εμπορικού σήματος «Halloumi» στην Βρετανία μετά την αποτυχία λαμβάνει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, την ώρα που το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη σε ερώτησεις του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη, ευθύνες, αν υπάρχουν θα αποδοθούν μέσα από το πόρισμα που έχει ενώπιον του ο Γενικός Εισαγγελέας της πειθαρχικής έρευνας και το Υπουργείο θα προχωρήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα.

Και τώρα Μονάδα

Στο ερώτημα του βουλευτή, σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο από αυτό το σημείο και να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί Μονάδα Διαχείρισης των Εμπορικών Σημάτων κάτω από την άμεση εποπτεία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου.

Όσον αφορά το χαλλούμι, το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού Αρχείου για όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτό, ενώ την ίδια ώρα έχει καταχωρηθεί στο Intellectual Property Office του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIPO) νέα αίτηση για εγγραφή νέου Πιστοποιούντος Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI”.

Στις 19.12.2018 το Υπουργείο καταχώρησε Έφεση εναντίον της Απόφασης του High Court of Justice, Business and Property Courts (Chancery Division) του HB, για απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε το ΥΕΕΒ εναντίον της Απόφασης του Intellectual Property Office του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIPO).»

Οι προειδοποιήσεις 
Στην απάντηση του ο Υπουργός Ενέργειας, αναφέρεται στο ιστορικό καταχώρησης του εμπορικού σήματος. Συγκεκριμένα, Το εμπορικό σήμα “Halloumi” ενεγράφη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2002 με δικαιούχο το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και  Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ). Στις 28.11.2018, εκδόθηκε Απόφαση από το High Court of Justice, Business and Property Courts (Chancery Division) του ΗΒ, για απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε το ΥΕΕΒ εναντίον της Απόφασης του Intellectual Property Office του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIPO) για ακύρωση της εγγραφής του εμπορικού σήματος “Halloumi” στη χώρα αυτή.

Η απόφαση του UKIPO εκδόθηκε κατόπιν αίτησης ιδιωτικής εταιρείας για ακύρωση του εμπορικού σήματος. Ο Υπουργός σημειώνει ότι το εμπορικό σήμα “Halloumi” δεν κατακυρώθηκε σε κανένα ιδιωτικό φορέα.

Οι επιστολές και η καθυστέρηση

Σύμφωνα με τον Υπουργού, η ιδιωτική εταιρεία υπέβαλε τρεις αιτήσεις στις 22.12.2017 για ακύρωση της εγγραφής του εμπορικού σήματος. Το UKIPO απέστειλε επιστολή (ημερομηνίας 18.01.2018) με αντίγραφο της αίτησης για ακύρωση. Στις 26.1.2018 με νέα επιστολή του το UKIPO, διαβίβασε στο ΥΕΕΒ αντίγραφο των τριών αιτήσεων της ιδιωτικής εταιρείας, και έδωσε προθεσμία στο Υπουργείο μέχρι τις 26.3.2018 για να υποβάλει σχόλια.

Οι επιστολές συνεχίστηκαν από το UKIPO, το οποίο απέστειλε στις 5.4.2018 τρεις νέες επιστολές/ειδοποιήσεις διαδικασίας ακύρωσης της εγγραφής του Εμπορικού Σήματος. Με τις επιστολές αυτές δινόταν προθεσμία μέχρι 19.4.2018 για να υποβάλει το Υπουργείο τους λόγους για τους οποίους δεν υπερασπίστηκε τη διατήρηση της εγγραφής του Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI” στο ΗΒ.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι οι νέες επιστολές λήφθηκαν εκπρόθεσμα στις 26.4.2018 όπως φαίνεται από τη σφραγίδα λήψης. Ο λόγος ήταν, οι επιστολές αναφέρονταν σε εμπορικό σήμα και έτσι διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, το οποίο με επιστολή του ημερ. 7.5.2018, διαβίβασε ξανά στο ΥΕΕΒ τις επιστολές του UKIPO.

Στις 2.5.2018, το UKIPO με επιστολή του η οποία λήφθηκε στο Υπουργείο στις 9.5.2018, ενημέρωσε για την απόφασή του σε σχέση με τη μία εκ των τριών αιτήσεων της ιδιωτικής εταιρείας, ενώ οι άλλες δύο αιτήσεις έχουν ανασταλεί. Στην επιστολή του το UKIPO ενημέρωσε επίσης το Υπουργείο για το δικαίωμα υποβολής ένστασης μέχρι 30.5.2018 στο Δικαστήριο του ΗΒ, η οποία και υποβλήθηκε στις 30.5.2018 και απορρίφθηκε στις 28.11.2018 από το Δικαστήριο.

  
Πηγή: Φιλελεύθερος/Μάριος Ρούσσος    

Send this to a friend