Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ανδρέας Φωτίου – Εκπαιδευτής της Σχολής Πολεμικών Τεχνών “Μέγας Αλέξανδρος”
Ανδρέας Φωτίου – Εκπαιδευτής της Σχολής Πολεμικών Τεχνών “Μέγας Αλέξανδρος”

Ανδρέας Φωτίου – Εκπαιδευτής της Σχολής Πολεμικών Τεχνών “Μέγας Αλέξανδρος”

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου  

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Οι πολεµικές τέχνες κερδίζουν συνεχώς έδαφος και απευθύνονται ολοένα και σε περισσότερο κόσµο. Όσο κι αν οι εποχές άλλαξαν και μαζί τους και οι ανθρώπινες ανησυχίες, το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, για τις πολεμικές τέχνες παραμένει. Για το λόγο αυτό, οι πολεμικές τέχνες διαρκώς εξελίσσονται. Οι διάφοροι μέθοδοι αυτοάμυνας υπόσχονται τα µέγιστα αποτελέσµατα, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, καθώς γυµνάζουν ολόκληρο το σώµα, εξασφαλίζοντας παράλληλα ψυχική και νοητική ισορροπία. Στη Κύπρο οι πολεµικές τέχνες γνωρίζουν ιδιαίτερη άνοδο και υπάρχουν πολλές πιστοποιημένες σχολές, κατάλληλες για μικρούς και μεγάλους.

Σήμερα στην εφημερίδα μας έχουμε τη χαρά, να φιλοξενούμε, ένα καταξιωμένο εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών, τον Ανδρέα Φωτίου της Σχολής Πολεμικών Τεχνών «Μέγας Αλέξανδρος». Έναν άνθρωπο με πραγματική αγάπη για αυτό το άθλημα, σκληρό στο τρόπο διδασκαλίας και συγχρόνως τόσο γλυκό στον τρόπο που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και τα οδηγεί στο δρόμο του αθλητισμού, με όλα τα οφέλη που συνεπάγονται. Ο Ανδρέας Φωτίου, μας μίλησε, για το πάθος και την αγάπη του, για τις πολεμικές τέχνες, που ήταν και η κινητήριος δύναμη, για να τον ωθήσουν να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό επαγγελματικά.

                  Πολεμικές Τέχνες ένα άθλημα αγαπητό σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων

Θα θέλαμε να μας πείτε πότε και πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με τις πολεμικές τέχνες;

«Ξεκίνησα τις Πολεμικές Τέχνες το 1987 σε μια σχολή Καράτε στο Αυγόρου, με δάσκαλο τον Κυριάκο Μιχαήλ».

 Και πως ήρθατε σε επαφή με το χώρο;

«Εκείνη την εποχή ήταν σε μεγάλη άνθιση οι ταινίες με θέματα τις Πολεμικές Τέχνες και με πρωταγωνιστές κυρίως τον Μπρούς Λή, αλλά και άλλους γνωστούς ηθοποιούς. Όταν άνοιξε η σχολή στο Αυγόρου όλοι οι νέοι θέλαμε να μάθουμε Καράτε».

 Με το παγκράτιο και το Ζίου Ζίτσου πως ασχοληθήκατε;

«Με το Παγκράτιο και το Ζίου Ζίτσου, ασχολήθηκα προς το τέλος της Δεκαετίας του 90. Είναι δύο Πολεμικές Τέχνες, οι οποίες έχουν πολλές ομοιότητες και έχουν να κάνουν με χτυπήματα, ρίψεις, πνιγμούς και ακινητοποιήσεις. Αυτά τα δύο αθλήματα ήταν σχεδόν άγνωστα στην Κύπρο και μας ζητήθηκε από δασκάλους του εξωτερικού, όπως τα αναπτύξουμε και στην Κύπρο».

 Θεωρείται τις μαρτυρίες, τις ιστορίες και τη μυθολογία, ως αποδείξεις, για το ότι το παγκράτιο ήταν η πρώτη πολεμική τέχνη;

«Το Παγκράτιο άθλημα, ιστορικά τεκμηριωμένα, ήταν η πρώτη Πολεμική Τέχνη, αλλά και ένα απο τα πρώτα Ολυμπιακά Αθλήματα. ‘Έλαβε μέρος για πρώτη φορά το 648πχ στην 33η Ολυμπιάδα. Το Παγκράτιο Άθλημα λάμβανε μέρος την τελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και λέγεται ότι η πόλη που έβγαζε Παγκρατιαστή νικητή, έριχνε ένα κομμάτι από το τείχος, για να τον υποδεχτεί ως ένδειξη τιμής. Θεωρείτο το  «ΕΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ».

 Εσείς διδάσκετε Καράτε, Παγκράτιο και Ζίου – Ζίτσου;  Ποια από τις τρείς τέχνες αισθάνεστε πιο κοντά σας;

«Και οι τρείς  Τέχνες είναι αξιόλογες, δεν μπορώ να πω ότι κάποια απο αυτές είναι πιο κοντά μου. Όμως ως ‘Έλληνες, που είμαστε, πρέπει να αισθανόμαστε ποιο κοντά μας και να προωθούμε το Παγκράτιο Άθλημα, το οποίο ήταν η Πολεμική Τέχνη των προγόνων μας και με αυτή εκπαιδευόταν ο στρατός, των Σπαριατών και των Μακεδόνων».

 Ποια νομίζετε ότι είναι τα ωφέλει για κάποιο παιδί, που θέλει να ασχοληθεί σήμερα με τις πολεμικές τέχνες;

«Τα οφέλη για κάποιο παιδί, που θέλει να ασχολήθεί με τις Πολεμικές Τέχνες είναι πάρα πολλά, γιατί μαθαίνει να κοινωνικοποιείται και να αποκτά ομαδικότητα ή σωματική άσκηση, βοηθάει στην πρόληψη της Παχυσαρκίας, μειώνει την επιθετικότητα, αφού συμβάλει στην φυσική εκτόνωση. Επιπλέον συμβάλει στην πνευματική συγκρότηση, στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και δημιουργία δυνατού χαρακτήρα, έχεις αυτοέλεγχο αυτοπειθαρχία και αυτοσεβασμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πολεμικές Τέχνες, μας διδάσκουν βασικές Τεχνικές Αυτοάμυνας».

Πιστεύετε ότι οι πολεμικές τέχνες μπορούν να σε κάνουν γενικά καλύτερο άνθρωπο; Και αυτό από τι εξαρτάται;

«Οι Πολεμικές Τέχνες έχουν πολλά οφέλη στον άνθρωπο, σε βοηθούν να μην έχεις επιθετική συμπεριφορά, δεν προάγουν την βία, δεν μπορείς να εκδηλώσεις αλαζονική συμπεριφορά, λόγω της δύναμης που αποκτάς και ασφαλώς δεν υποβοηθάει τις κακές συναναστροφές. Με την άσκηση του πνέυματος μαθαίνεις πως θα αποφύγεις μια επικείμενη σύγκρουση. Είναι πολύ ωφέλιμες για το σώμα, γιατί προσφέρουν υψηλή αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία καρδιακή ικανότητα και ευελιξία. Όσοι ασχολούνται χρόνια με τις Πολεμικές Τέχνες, διακρίνονται για τον ειρηνικό τρόπο ζωής που έχουν.

Όλα αυτά μαζί γενικά δημιουργούν ένα καλύτερο άνθρωπο».

 Σε σχέση με πριν κάποια χρόνια πως βλέπετε το επίπεδο εδώ στην Κύπρο;  Γενικά βλέπουμε μια άνθιση στο χώρο νομίζω, δηλαδή όλο και πιο πολλά παιδιά και αγόρια αλλά και κορίτσια, ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες.

«Τα Τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη άνθιση στο χώρο των Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών αθλημάτων και βλέπουμε πολλούς αθλητές, να έχουν σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς βαλκανικούς Πανευρωπαϊκούς Παγκόσμιους Αγώνες. Όλα αυτά, αλλά και σε συνδιασμό σε τι εποχή ζούμε, επιβάλλεται να γνωρίζουμε αυτοάμυνα και να ασχολούμαστε με αυτά τα αθλήματα».

Κλείνοντας θα θέλατε να μας πείτε κάτι τελευταίο;

Δεν υπάρχουν καλά και κακά αθλήματα, υπάρχουν καλοί και κακοί δάσκαλοι, με όλες τις παραμέτρους γι’ αυτό και οι γονείς, οφείλουν και πρέπει να ψάξουν, για μια σχολή, που πραγματικά προσεγγίζει τις βασικές αρχές των Τεχνών αυτών, που είναι  το ΗΘΟΣ, η ΕΥΣΤΡΟΦΙΑ, η ΔΥΝΑΜΗ και ο ΣΩΣΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ».

 

Send this to a friend