Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξεσηκώνεται και η Αθηένου
Ξεσηκώνεται και η Αθηένου

Ξεσηκώνεται και η Αθηένου

Σοβαρές ενστάσεις προβάλλει και η Αθηένου όσον αφορά την προοπτική συμπλεγματοποίησης της με άλλον δήμο και συγκεκριμένα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών, με τον Δήμο Αραδίππου. Ο Δήμος Αθηένου, αξίζει να αναφερθεί, είναι από τους πρώτους που συστάθηκαν επί αγγλοκρατίας στην Κύπρο και λειτουργεί από το 1926. 
Ψες, αναμενόταν να συνεδριάσει η Διευρυμένη Επιτροπή του δήμου, στην οποία μετέχουν εκτός από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των οργανωμένων φορέων για συζήτηση του θέματος. Μάλιστα, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος, Κυριάκος Καρεκλάς, σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ενημερωτικό δελτίο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν σχετικά. Και δεν αποκλείεται σε αυτό το δελτίο Τύπου να περιέχεται ημερομηνία για πραγματοποίηση πανδημοτικής συγκέντρωσης, στην οποία να εκφραστούν οι απόψεις των δημοτών επί του σοβαρού αυτού θέματος.
Στις αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Καρεκλάς τόνισε ότι η στάση του δήμου ασφαλώς και δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι προτείνεται η συμπλεγματοποίηση του δήμου με τον Δήμο Αραδίππου, φορέα με τον οποίο η Αθηένου έχει άριστες σχέσεις. Αλλά, πρόσθεσε, η ιδιότητα του ανεξάρτητου δήμου έχει να κάνει με πολύ σοβαρούς ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους, όσον αφορά την ιδιόμορφη καθημερινότητα του απλού Αθηενίτη.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Αθηένου ως δήμος, είναι η μοναδική περίπτωση που η γη είναι κατά 65% κατεχόμενη και σχεδόν όλο το υπόλοιπο νεκρή ζώνη, καθώς περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τον κατοχικό στρατό», επισήμανε ο κ. Καρεκλάς. Βάσει αυτής της ιδιόμορφης κατάστασης, συνέχισε, το αίσθημα του Αθηενίτη ότι έχει τον δικό του δήμο, δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο που θα προστρέξουν άμεσα στα όποια προβλήματα του, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και πιο πολλής σιγουριάς. «Και σας μεταφέρω ακριβώς την άποψη του μέσου Αθηενίτη, που εκτιμά για τους δικούς του λόγους, ότι αν αφεθεί να καταργηθεί ο δήμος του ως αυτόνομη οντότητα, ταυτόχρονα θα πληγούν τα αισθήματα ασφάλειας που σήμερα αισθάνεται», κατέληξε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι στη λίγη γη που έχει απομείνει στην κοινότητα του, που αριθμεί 6.500 περίπου κατοίκους, οι άνθρωποι έρχονται καθημερινά με τις συνέπειες του κατοχικού στρατού. Στις δυτικές, ανατολικές και βόρειες παρυφές της Αθηένου, οι κάτοικοι δεν αντικρίζουν απλώς καθημερινά την κατοχή, αλλά την αναπνέουν, καθώς είναι τόσο κοντά τους.
Αντιπρόταση για συνένωση με γειτονικές κοινότητες
Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση ο ίδιος και ο δήμος του δεν διακατέχονται από στείρα προσέγγιση στο θέμα, και αντιπροτείνουν προς το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση, τη συνένωση του Δήμου Αθηένου με γειτονικές κοινότητες, ώστε με τον τρόπο αυτό να εξυπηρετηθεί και η προσπάθεια μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. Δηλαδή, τη συνένωση των κοινοτήτων Τρούλλων και Αβδελλερού μαζί με την Αθηένου, χωρίς να αποκλείεται από την πρόταση αυτή και το ενδεχόμενο συνένωσης με τα Λύμπια, παρόλο που η κοινότητα αυτή υπάγεται στην επαρχία Λευκωσίας και όχι Λάρνακας, όπως οι προηγούμενες.
Ο κ. Καρεκλάς είπε ακόμη ότι άρχισαν και θα συνεχιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα επαφές με όλα τα κόμματα ώστε να ενημερωθούν για τις θέσεις του Δήμου Αθηένου επί του θέματος και να τις λάβουν υπόψη όταν θα έχουν ενώπιόν τους το θέμα στα έδρανα της Βουλής. Επισήμανε ακόμη ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει πλήρης ομοφωνία και συναίνεση στα κομματικά και υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα, κάτι που ήδη λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όσα κόμματα έχουν ενημερωθεί.
«Ελπίζουμε ότι αυτός ο κόσμος που για 44 χρόνια κράτησε αλλά και ανέπτυξε εντυπωσιακά την Αθηένου, δεν θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπος με μια κυβερνητική απόφαση που θα του καταργεί τον δήμο του και θα τον εντάσσει σε ένα σύμπλεγμα με άλλον δήμο», είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Αθηένου, τονίζοντας ξανά ότι ο ίδιος μεταφέρει τα απλά συναισθήματα και απόψεις των συνδημοτών του.
Πανδημοτική συγκέντρωση 1η Φεβρουαρίου
Πανδημοτική συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αθηένου την 1η Φεβρουαρίου 2019 για «διατράνωση της ομόφωνης απόφασης των Αθηενιτών για μη συνένωση τους σε άλλο Δήμο».

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο, της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε στον Δήμο σε σχέση με την προωθούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνενώσεις Δήμων». Στη σύσκεψη της Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Δήμαρχος, μετείχαν, όπως προστίθεται, τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας και ο Κοινοτάρχης, ενώ απουσίαζαν λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων ο εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Στη σύσκεψη ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Επιτροπή «για τις συναντήσεις που έγιναν με διάφορα κόμματα και αρχηγούς κομμάτων και Κινημάτων στις οποίες γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις του Δήμου Αθηένου και τονίστηκε η τελεσίδικη απόφαση να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μη πραγματοποιηθεί συνένωση της Αθηένου σε άλλο Δήμο».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση  πανδημοτικής συγκέντρωσης στις 7 το βράδυ της Παρασκευής 1ης Φεβρουαρίου 2019 με στόχο τη διατράνωση της ομόφωνης απόφασης των Αθηενιτών για μη συνένωση τους σε άλλο Δήμο. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Αθηένου».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «στην πανδημοτική συγκέντρωση πέραν των τοποθετήσεων του Δημάρχου και των κομματικών συνόλων του Δήμου Αθηένου, θα κληθούν να παραστούν και να τοποθετηθούν, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και οι βουλευτές της Επαρχίας Λάρνακας. Επίσης θα εγκριθεί ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα».

Με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό της πανδημοτικής συγκέντρωσης έχει καθοριστεί συνεδρία της Επιτροπής για τις 7 το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Καλλινίκειου Δημοτικού Μεγάρου.

  
Πηγή: Φιλελεύθερος/Πάμπος Βάσιλας    

Send this to a friend