Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρώτη συνεδρία Διυπουργικής Επιτροπής για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων
Πρώτη συνεδρία Διυπουργικής Επιτροπής για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων

Πρώτη συνεδρία Διυπουργικής Επιτροπής για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων

Πολλά είναι τα ζητήματα, που εξακολουθούν να εκκρεμούν, σε σχέση με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και (κυρίως) του υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Αυτό διαφάνηκε κατά την πρώτη συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής που όρισε το Υπουργικό, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών μετακίνησης όλων των οχληρών εγκαταστάσεων.

Κατά τη συνεδρία, στην οποία παρευρέθηκαν και οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Λειβαδιών,  αναφέρθηκε ότι δύο εταιρείες υγρών καυσίμων, η Πετρολίνα και η ΕΚΟ, ξεκίνησαν κατασκευαστικές εργασίες στο Βασιλικό που αφορούν είτε επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών τους, είτε ανέγερση νέων. Άλλες δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση υγρών καυσίμων έχουν επιλέξει την ενδιάμεση λύση, δηλαδή τη φιλοξενία τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών. Σύντομα αναμένεται και η υπογραφή των δεσμευτικών συμφωνιών.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγραερίου, σ’ εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες αδειοδότησης των τεσσάρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο τελικός σχηματισμός της κοινοπραξίας. Από πλευράς Δήμου Λάρνακας ξεκαθαρίστηκε πως οι οποιεσδήποτε αποφάσεις των εταιρειών δεν θα πρέπει ν’ αλλάξουν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

Στη Διυπουργική Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα έκδοσης άδειας, εκ μέρους της ΑΛΚ, για κατασκευή νέου αγκυροβολίου στο Βασιλικό στις τέσσερις εταιρείες που έχουν αιτηθεί. Καθορίστηκαν συγκεκριμένες αρχές και όροι, τους οποίους το κράτος θα πρέπει να επιβάλει για δίκαιη και σωστή χρήση του αγκυροβολίου.

Τέλος, για το Σχέδιο Περιοχής Λάρνακας, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει σε σχέση με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου, τις προσεχείς μέρες αναμένεται με απόφαση του Υπουργικού η έκδοση σχετικού διατάγματος και η δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν την τελική δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής.

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας τονίζει ότι «οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, νοουμένου ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στο Βασιλικό, γι’ αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους» . Ο δήμος θεωρεί ότι με σωστή δουλειά και έλεγχο από την Καθοδηγητική και Διυπουργική Επιτροπή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για υλοποίηση των δύο χρονοδιαγραμμάτων.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend