Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Ξεπερνούν τις 750.000 ευρώ τα πρόστιμα για λαθροθηρία από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα στην Επαρχία Λάρνακας. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί 224 εξώδικα και το συνολικό πρόστιμο είναι €766.687 έχουν εκδοθεί στην Επαρχία Λάρνακας από τις 14/7/2018, σε σχέση με παράβαση του τροποποιητικού νόμου περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου, βάσει του οποίου όλα τα αδικήματα ρυθμίζονται με εξώδικο πρόστιμο. Σχεδόν 300.000 ευρώ έχουν καταβάλλει ως πρόστιμα λαθροθήρες. Μέχρι σήμερα δηλαδή έχουν πληρωθεί 118 εξώδικα (ποσοστό 54%) και έχει εισπραχθεί το ποσό των €262.618. 106 εξώδικα δεν έχουν πληρωθεί εκ των οποίων 37 εκκρεμούν για να πληρωθούν (ποσοστό 17%) ενώ άλλα 69 εξώδικα (ποσοστό 29%) παρουσιάστηκε ή θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου. Κατά το μήνα Σεπτέμβριο μόνο, έχουν εκδοθεί 27 εξώδικα με συνολικό πρόστιμο €105.266. Τις πληροφορίες αυτές έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη. Στις 30 Ιουνίου 2017 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017.  Σκοπός του εν λόγω νόμου είναι η πάταξη της λαθροθηρίας και η προστασία των άγριων πτηνών και θηραμάτων.

 

Υπογράφονται 9.30 π.μ., στα Κεντρικά Γραφεία του Δήμου Λάρνακας τα συμβόλαια για την τοποθέτηση των εξήντα τεσσάρων βυθιζόμενων κάδων που αναμένεται να τοποθετήσει ο Δήμος Λάρνακας στην παραλιακή περιοχή, δηλαδή στις περιοχές Μακένζη, Μητσόπουλου και Φοινικούδες. Ο Δήμος Λάρνακας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, συμμετέχει σε αρκετά προγράμματα ανακύκλωσης, σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν τη μείωση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών. Έχοντας ο Δήμος Λάρνακας ως γνώμονα τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη που έχουν άμεση σχέση με την υγεία των δημοτών, προωθεί μέσω του Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και της Ομάδας για την Προώθηση της Αειφόρου Κινητικότητας, διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον. Ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει επίσης σε πρόγραμμα μείωσης στερεών δημοτικών οικιακών αποβλήτων και αποβλήτων σε παραλιακές ξενοδοχειακές μονάδες και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Διάλεξη με τίτλο «Από τη Βενετία στις Κάτω Χώρες: Η Ολλανδική συνβολή στην Ιστορική Χαρτογραφία της Κύπρου» διοργανώνει το Μουσείο Πιερίδη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στις 7μμ στο χώρο του Μουσείου. Εισηγήτρια θα είναι η Δρ Μαρία Ιακώβου, Καθηγήτρια Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η διάλεξη τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Βασιλείου της Ολλανίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας Νάταλη Ταρσμά. Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα και μετά το τέλος της θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η εκστρατεία «ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ» που εμπνεύστηκε το Ειδικό Σχολείο Άγιος Σπυρίδωνας και στήριξε από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Λάρνακας, συγκίνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αγκαλιάζεται τώρα από όλη την Κύπρο. Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στις 10 π.μ., στο αμφιθέατρο του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με την ευκαιρία έναρξης της εκστρατείας «ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ». Την εκστρατεία, συνδιοργανώνουν το Γραφείο Tύπου και Πληροφοριών, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις επιπτώσεις που έχει το συμβατικό πλαστικό καλαμάκι στο περιβάλλον και η αντικατάστασή του με φιλικά προς το περιβάλλον καλαμάκια που θα δοθούν σε όλα τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Η πρωτοβουλία για την εκστρατεία όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκίνησε από την πόλη της Λάρνακας καθώς προήλθε από την ομάδα εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Άγιος Σπυρίδωνας Λάρνακας, και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Πέρα από τους περιβαλλοντικούς της στόχους, η εκστρατεία αυτή φιλοδοξεί, επιπρόσθετα, να αναδείξει την Κύπρο ως την πρώτη χώρα στην ΕΕ που υιοθετεί την εν λόγω καλή πρακτική αλλά και να αναδείξει την εθελοντική προσφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου θα παρουσιαστεί τηλεοπτικό σποτ που έχει ετοιμαστεί για τους σκοπούς της εκστρατείας, ενώ μαθητές και μαθήτριες του Ειδικού Σχολείου Άγιος Σπυρίδωνας θα δώσουν επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια ως δώρο στους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Ομολογητών που θα παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου. Η πρωτοβουλία στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού, τον Δήμο Λάρνακας, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και τον μη κυβερνητικό οργανισμό Together Cyprus.

Το Ναυτικό της Κύπρου τιμά τον Προστάτη Άγιο του Νικόλαο. Ο επίσημος εορτασμός Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Ναυτικού  θα πραγματοποιηθεί στις 9:50 π.μ στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Θα παραστεί Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδης.

Στο πρόγραμμα του Δήμου Λάρνακας ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας θα έχει στις 10.30π.μ. συνάντηση με μαθητές της Β’ Τάξης της Αμερικανικής Ακαδημίας, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Λάρνακας .

Send this to a friend