Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τέλος το «I Amsterdam»- Το διάσημο αξιοθέατο έξω από το Rijksmuseum δεν υπάρχει πια
Τέλος το «I Amsterdam»- Το διάσημο αξιοθέατο έξω από το Rijksmuseum δεν υπάρχει πια

Τέλος το «I Amsterdam»- Το διάσημο αξιοθέατο έξω από το Rijksmuseum δεν υπάρχει πια

Τα λευκά και κόκκινα γράμματα «I Amsterdam» έξω από το Rijksmuseum ανήκουν πια στο παρελθόν

Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της ολλανδικής πρωτεύουσας, τα κόκκινα και λευκά γράμματα «I Amsterdam» έξω από το Rijksmuseum δεν υπάρχει πια καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να το απομακρύνει οριστικά.   Το συγκεκριμένο σημείο, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή καθώς υπολογίζεται πως τουρίστες έβγαζαν εκεί καθημερινά σχεδόν 8.000 φωτογραφίες.   Το «I Amsterdam» τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μπροστά από το Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο) στην ολλανδική πρωτεύουσα, πριν από 14 χρόνια κι έκτοτε προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η απόφαση να απομακρυνθούν τα γράμματα ελήφθη από το αριστερό κόμμα GroenLinks, που έχει αυτήν την στιγμή την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.    Όπως αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του κόμματος, το σλόγκαν είχε γίνει «σύμβολο μαζικού τουρισμού και ατομικισμού σε μια πόλη που υποστηρίζει την αλληλεγγύη και την διαφορετικότητα».    Το Άμστερνταμ, μια πόλη 850.000 κατοίκων, πάσχει από «υπερ-τουρισμό» καθώς δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατομμύρια τουρίστες, είτε από άλλες Ολλανδικές πόλεις είτε από το εξωτερικό.    «Το μήνυμα “I Amsterdam” είναι πως είμαστε όλοι ξεχωριστοί στην πόλη. Εμείς θέλουμε να δείξουμε κάτι άλλο: διαφορετικότητα, ανοχή, αλληλεγγύη», σχολίασε η Femke Roosma, μέλος των GroenLinks.

Στην «αποκαθήλωση» ήταν παρόντες μερικοί μαθητές και αρκετοί φωτογράφοι, που απαθανάτισαν την στιγμή της απομάκρυνσης των γραμμάτων και την μετέπειτα φόρτωσή τους σε φορτηγά.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του «I Amsterdam», τα γράμματα θα αποθηκευτούν και στη συνέχεια θα «ταξιδεύουν» σε διάφορα σημεία, όπως είχε γίνει πριν εγκατασταθούν μόνιμα έξω από το Rijksmuseum, πριν από 14 χρόνια. Έτσι, όσοι τουρίστες πηγαίνουν πλέον εκεί θα ενημερώνονται για το πού βρίσκονται εκείνη την στιγμή τα γράμματα.    «Αφαιρέσαμε τα γράμματα από το σημείο επειδή προσέλκυαν ένα πολύ μεγάλο πλήθος σε έναν ήδη περιορισμένο χώρο», εξηγείται στην σχετική ανακοίνωση. Το Άμστερνταμ κατέχει συνολικά πέντε «I Amsterdam», ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο αεροδρόμιο Schiphol.

Όπως ήταν φυσικό, η πρωτοβουλία προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και δεκάδες αρνητικά σχόλια στα social media. Μάλιστα εν είδει ένδειξης διαμαρτυρίας, στο σημείο που βρισκόταν πριν το «I Amsterdam», κάποιοι τοποθέτησαν χειροποίητα νέα γράμματα, που απλώς γράφουν «huh».

Send this to a friend