Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ποια κράτη κατήργησαν τα Χριστούγεννα στο παρελθόν – Γιατί απαγόρευσαν τον εορτασμό και επέβαλαν βαριές ποινές
Ποια κράτη κατήργησαν τα Χριστούγεννα στο παρελθόν – Γιατί απαγόρευσαν τον εορτασμό και επέβαλαν βαριές ποινές

Ποια κράτη κατήργησαν τα Χριστούγεννα στο παρελθόν – Γιατί απαγόρευσαν τον εορτασμό και επέβαλαν βαριές ποινές

Η γιορτή των Χριστουγέννων εορτάζεται από τους πολίτες όλου του κόσμου, οι οποίοι κάθε χρόνο στολίζουν δέντρα, αγοράζουν δώρα και διοργανώνουν οικογενειακά τραπέζια. Στο παρελθόν υπήρξαν χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα και επέβαλαν ακόμη και ποινές σε όσους τολμούσαν να γιορτάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων.

Στην Αγγλία του 17ου αιώνα υπήρξε μια περίοδος που σταμάτησαν οι εορτασμοί τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ήταν όταν ο στρατιωτικός Oliver Cromwell εκτέλεσε τον βασιλιά Κάρολος Α΄ κατά τη διάρκεια του Αγγλικού εμφυλίου και ανέλαβε την εξουσία.

Οι Πουριτανοί και υποστηρικτές του Κρομγουέλ χαρακτήρισαν τα Χριστούγεννα ως ένα παγανιστικό έθιμο και αποφάσισαν να καταργήσουν τη γιορτή. Οι Άγγλοι δεν γιόρτασαν Χριστούγεννα μέχρι το 1658, όταν πέθανε ο Κρόμγουελ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, οι πουριτανοί είχαν επιχειρήσει να απαγορεύσουν ξανά τα Χριστούγεννα όταν έφτασαν στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα το Γενικό Δικαστήριο της Μασαχουσέτης είχε εκδώσει διαταγή με την οποία όσοι απείχαν από την εργασία τους την ημέρα των Χριστουγέννων θα πλήρωναν πρόστιμο 5 σελίνια! Και στο Μπρουνέι, ένα μικροσκοπικό σουλτανάτο στη Νοτιοανατολική Ασία, απαγορεύτηκαν τα Χριστούγεννα με απόφαση του Σουλτάνου που ήθελε να διαφυλάξει την πίστη των μουσουλμάνων. Όσοι τολμούσαν να γιορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα κινδύνευαν με φυλάκιση.

Το Υπουργείο Θρησκευμάτων απαγόρευσε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα στολίδια, τα καπέλα του Άη Βασίλη και την ανταλλαγή των χριστουγεννιάτικων ευχών. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στη Σομαλία το 2013, όταν απαγορεύτηκαν τα Χριστούγεννα και ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, επειδή οι συγκεκριμένες γιορτές σχετίζονταν με το Ισλάμ.

Οι ξένοι μπορούσαν να γιορτάσουν τη συγκεκριμένη γιορτή στα σπίτια τους, όχι όμως σε δημόσιους χώρους. Όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία στην Κούβα, ανακήρυξε την αθεΐα της κυβέρνησης και το 1967 κατήργησε τα Χριστούγεννα, καθώς οι εορτασμοί δημιουργούσαν καθυστερήσεις στη συγκομιδή της ζάχαρης.

Την ίδια χρονιά η Αλβανία ανακηρύχθηκε το «πρώτο αθεϊστικό κράτος” και απαγορεύτηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων, ενώ πολλοί ήταν οι ιερείς που σκοτώθηκαν. Η απαγόρευση στην Αλβανία κράτησε μέχρι το 1990, ενώ στην Κούβα μέχρι το 1997.

Πηγή: thecaller.gr

Send this to a friend