Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τίτλοι τέλους για τα 500ευρα – Πότε παύει η κυκλοφορία τους
Τίτλοι τέλους για τα 500ευρα – Πότε παύει η κυκλοφορία τους

Τίτλοι τέλους για τα 500ευρα – Πότε παύει η κυκλοφορία τους

Όσα χαρτονομίσματα υπάρχουν θα συνεχίσουν κανονικά την κυκλοφορία τους χωρίς να επηρεάζεται η αξία.

Τίτλους τέλους για τα χαρτονομίσματα των 500ευρώ βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Συγκεκριμένα, στις 4 Μαΐου του 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε λάβει απόφαση όπως μη συμπεριλάβει το τραπεζογραμμάτιο ονομαστικής αξίας €500 στη σειρά τραπεζογραμματίων Ευρώπη (δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ) και τον τερματισμό έκδοσης.

Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να «τυπώνουν» 500ευρά μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου 2019, όταν και η διάθεσή του χαρτονομίσματος θα σταματήσει.

Ωστόσο, η κυκλοφορία του δεν παύει, καθώς για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες, η Κεντρική Τράπεζα της  Γερμανίας (Deutsche Bundesbank) και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας (Oesterreichische National bank) θα συνεχίσουν την έκδοση μέχρι τις 26 Απριλίου του ίδιου έτους.

Σημειώνεται ότι τo χαρτονόμισμα των €500 θα παραμείνει νόμιμο ακόμα και μετά τον τερματισμό μετά τον τερματισμό της έκδοση του και θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας. Ως εκ τούτου, όλοι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν για πληρωμές, ενώ το χαρτονόμισμα θα διατηρήσει την αξία του και θα μπορεί να ανταλλάσσεται στις Κεντρικές Τράπεζες των  κρατών-μελών για πάντα.

Send this to a friend