Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Χωρίς ενδοκρινολόγο παραμένει τους τελευταίους μήνες το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Πρόκειται για ειδικότητα που επιλαμβάνεται αποκλειστικά την εξέταση και θεραπεία ασθενών με θυρεοειδή. Η ενδοκρινολόγος του, η οποία εξέταζε και ασθενείς από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, έχει ιδιωτεύσει πριν από το περασμένο καλοκαίρι κι έκτοτε η θέση παραμένει κενή, με τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου να περιμένει ακόμα την αντικατάστασή της. Με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών, κάποιοι από τους οποίους υποχρεώνονται να καλύψουν με δικά τους έξοδα την εξέτασή τους σε ιδιώτες γιατρούς.

 

Αδικαιολόγητη θεωρεί ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης την καθυστέρηση, που παρατηρείται για να απαλλοτριωθεί μια (ακατοίκητη) κατοικία στην οδό Αγίου Νεοφύτου, προκειμένου ν’ αναδειχθεί στην ολότητά του το σπάνιο ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή. Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κάτω από τον δρόμο στα πλαίσια των έργων για το αποχετευτικό, με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται θαμμένο κάτω από την οικία αυτή. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, η γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης είχε ξεκινήσει διαδικαστικά από τον Ιούνιο του 2017 και είχε ισχύ 14 μήνες. Δυστυχώς, όμως, το κτηματολόγιο, δεν προχώρησε ακόμα στη διαδικασία απαλλοτρίωσης με τη δικαιολογία το «φόρτο εργασίας». Το ψηφιδωτό θεωρείται ανεκτίμητης αξίας και πολιτισμού, σπάνιο και μοναδικό στο είδος του, αφού ήταν πάτωμα λουτρού και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Η ανάδειξη του πιστεύεται ότι θα μετατρέψει σε φάρο πολιτισμού την πόλη της Λάρνακας.

Με την ευκαιρία του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, πραγματοποιείται στις 7 το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  η 3η Διάλεξη με θέμα: «Στην εκπνοή του Αγώνα της ΕΟΚΑ: το παράδειγμα του Κυριάκου Μάτση και άλλων ηρώων». Εισηγήτρια η Δόξα Κωμοδρόμου, Υποψήφια Διδάκτωρ, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Send this to a friend