Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά κτήρια όχι μόνο της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα, η Λέσχη Λ/κας, αναπαλαιώνεται και μετατρέπεται σε Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Χθες υπεγράφησαν τα συμβόλαια, που αφορά την αποκατάσταση και συντήρηση του αρχαίου μνημείου, που βρίσκεται επί της εμπορικής οδού Ζήνωνος Κιτιέως (απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη). Το κτήριο εκτιμάται ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και η αρχική του χρήση ήταν πανδοχείο. Με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, μετατράπηκε σε λέσχη για τους δημόσιους υπάλληλους και τους στρατιωτικούς. Στην αυλή της λέσχης δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Μετά το 1974 και για κάποια χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως Λέσχη Λ/κας. Το κτήριο είναι Τ/κυπριακής ιδιοκτησίας και είναι μισθωμένο στο δήμο της πόλης με σκοπό την αναπαλαίωσή του. Τα τελευταία χρόνια κρίθηκε ετοιμόρροπο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα μετατραπεί σ’ έναν Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει χώρους – εργαστήρια για περιοδική στέγαση νέων καλλιτεχνών, εκθεσιακό χώρο και μικρό εστιατόριο. Παράλληλα, με την ανάπλαση της αυλής θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις. Το κόστος θα ανέλθει στο ενάμισι εκατομμύριο. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2020.

Ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας, ο πρώτος «πράσινος» Μαραθώνιος της Κύπρου, ευχαριστεί όσους βοήθησαν στον καθαρισμό των Φοινικούδων το πρωί της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για τον πρώτο «πράσινο» Μαραθώνιο της Κύπρου και σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, το πρωί της Δευτέρας έγινε ο καθαρισμός των Φοινικούδων, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή στην πόλη του Ζήνωνα. Μία πολύ σημαντική, και συνάμα συμβολική, κίνηση, στην οποία η Οργανωτική Επιτροπή του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και η οποία έγινε κατορθωτή με τη συνδρομή όσων στηρίζουν τη διοργάνωση και τον ξεχωριστό χαρακτήρα της.

Παρόντες στον καθαρισμό της περιοχής –και τους ευχαριστούμε θερμά- ήταν οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, ο ΚΟΑ, η Let’s Do It Cyprus, μαθητές από το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας και αρκετοί ακόμη εθελοντές που και σ’ αυτή τη διοργάνωση στέκονται αρωγοί με την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί ο Μαραθώνιος δεν είναι αυθεντικός μόνο στο αγωνιστικό του κομμάτι , αλλά αφορά και μία σειρά δράσεων που απασχολούν μία σύγχρονη πόλη. Πέρα από τον αθλητισμό, ο Μαραθώνιος καλύπτει και άλλα σημαντικά θέματα, όπως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα καθαριότητας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ζητήματα των οποίων η αμέλεια οδηγεί σε κίνδυνο όχι μόνο την πόλη μας, αλλά και όλο τον πλανήτη σήμερα. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς προσπαθούμε να δείξουμε ότι θέλουμε να ζούμε σε υγιές περιβάλλον. Είναι μία συμβολική πράξη, η οποία όμως έχει τεράστιο νόημα, αφού δείχνει ότι στην ουσία αν δεν ζούμε σε μία καθαρή πόλη, ζημιωμένοι είμαστε εμείς».

Στην Κίνα στο Διεθνές Συνέδριο Φιλίας των Πόλεων, μεταβαίνει σήμερα ο Δήμαρχος της πόλης μας. Ο  Ανδρέας Βύρας θα συμμετάσχει στο Συνέδριο, εκπροσωπώντας την Ένωση Δήμων Κύπρου. Το Συνέδριο διεξάγεται από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου. Θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι η «Κοινή χρήση ευκαιριών ανάπτυξης και η εμβάθυνση συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους, Win-Win». Εκπρόσωποι των τοπικών Αυτοδιοικήσεων από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν πώς οικοδομούνται οι σύγχρονες φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις και θα μοιραστούν εμπειρίες για την προώθηση της κοινής ευημερίας και ανάπτυξης στις πόλεις.  Φέτος, το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή τριών κορυφαίων συγγραφέων,  του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Κινέζου Θεατρικού συγγραφέα Τανγκ Ζιανζού, που είχαν πεθάνει και οι τρεις την ίδια χρονιά το 1616.

Με αφορμή το δεκαπενθήμερο σκαλιώτικης ερασιτεχνικής δημιουργίας, στις 8.30 σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο, η Θεατρική Ομάδα «Νέα Γενιά», παρουσιάζει την κωμωδία μυστηρίου  «Νέμεσις» σε σκηνοθεσία Ιωάννη Θεοδοσίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Send this to a friend