Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Λύνει τη σιωπή της η Κοινοτάρχης Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ, και στις 6:30μμ θα εξηγήσει δημοσίως τη θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου, που αντιτίθεται σθεναρά στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων ανηλίκων στο χώρο του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου. Στις 6:30μμ, θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στα Γραφεία Κοινότητας, στο Ζύγι. Η αντίθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου, δεν έχει καμφθεί, παρά τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, στον προσωπικό λογαριασμό της Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου στο Facebook. Πολλοί ανώνυμοι κι επώνυμοι είχαν ξεσηκωθεί, απειλώντας με εμπάργκο στις παραλιακές φημισμένες ψαροταβέρνες του Ζυγίου, ως αντίμετρο στη ρατσιστική,  όπως είχε χαρακτηριστεί ανάρτηση της κυρίας Μιχαήλ. Η Κοινοτική Αρχή δεν είχε αλλάξει γνώμη, ούτε κι όταν ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του έργου που ανέρχεται €1,5 εκατ, και μόνο  για το 2019 θα δαπανηθούν €750.000, μόνο για τα κατασκευαστικά έργα. Με τα κονδύλια αυτά αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με το στο Ζύγινα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, εκτιμούν αρμόδιοι κύκλοι. Μόλις προχθές, μερίδα κατοίκων είχε εμποδίσει τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες του έργου να επισκεφθούν το χώρο για να καταγράψουν τα υφιστάμενα κτήρια. Οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν κατ’ ουδένα λόγο να φιλοξενηθούν στην Κοινότητα τους τα ασυνόδευτα παιδιά. Η Κοινοτική Αρχή, προβάλει ως επιχείρημα για την άρνηση της, ότι ο χώρος του πρώην Στρατοπέδου, είχε ζητηθεί για τη δημιουργία εκεί πάρκου κι αίθουσας αθλοπαιδιών. Στο επιχείρημα αυτό έχει αντιταχθεί η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που εισηγείται ο κοινωφελής αυτός χώρος να υλοποιηθεί στον ίδιο χώρο και σε συνέργεια με το κέντρο φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών. Της πρότασης των Οικολόγων, είχε προηγηθεί η υπενθύμιση, ότι οι έννοιες «φιλοξενία» και «άσυλο» είναι αρχαίας ελληνικής προέλευσης.

Η Σχολή Νεογραμματικών, το κύρηγμα του Ψυχάρη, και ο απόηχος στο έργο και στις στάσεις των Βασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη, είναι ο τίτλος της ομιλίας που διοργανώνεται στις 7:30μμ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του Μήνα Γερμανικής γλώσσας 2018. Ομιλητής θα είναι ο Χριστάκης Πουμπουρής και την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος των Φίλων της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού Αντρέας Τιμοθέου.

Σειρά θεμάτων συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας με Αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Στέλιο Αχνιώτη. Εκτενείς ήταν οι αναφορές για τα ώριμα έργα προς υλοποίηση που βρίσκονται στα όρια του δήμου Λάρνακας, αλλά και για τις αναπτύξεις Λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών και την καθυστέρηση που παρατηρείται. Τη σύσκεψη απασχόλησαν επίσης, η σύνδεση των εναπομεινάντων περιοχών με το αποχετευτικό, το θέμα της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής και οι παράνομες κατασκευές στην παραλία των Φοινικούδων και αλλού.

Το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου συζήτησε με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Stephen Lillie, οΔήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς. Σεσυνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας, παρευρίσκονταν Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλοι παράγοντες του Δήμου,καθώς και ο  Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, επικεφαλής της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στο Βρετανό Πρέσβη τις συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974, με την απώλεια του 80% της γης της Αθηένου και τη γεωγραφική της απομόνωση, καθώς βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή. Εξήγησε επίσης ότι με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου– Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα.  Εξήγησε επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις των κατοίκων, σε καύσιμα ή ενοίκια των σπουδαστών στη Λευκωσία. Ο κος Καρεκλάς, κάλεσε τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να πεισθεί η Τουρκική πλευρά να ανοίξει η δίοδος. Ο Ύπατος Αρμοστής υποσχέθηκε ότι σύντομα θα εγείρει το θέμα στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και θα προσπαθήσει να βοηθήσει. Ο Δήμαρχος Αθηένου κάλεσε τον κο Lillie να επισκεφθεί την περιοχή, ώστε να αντιληφθεί καλύτερα το πρόβλημα.

Τα Δημοτικά Σχολεία Δροσιάς Κ.Α., Κελλιών, Αγίου Θεοδώρου Λαρνακας και το Med High School Larnacaπρώτευσαν στην εκστρατεία «Lets Do It! CyprusΚαθαρίΖΩ την Κύπρο 2018». Εξέχουσα θέση κατέχει η ειδική διάκριση «Τιμής Ένεκεν», για το Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» που είχε την καινοτόμα περιβαλλοντική δράση του «Λέμε όχι στο πλαστικό καλαμάκι. Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, συγχαίρει όλα τα Σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας τα οποία έλαβαν μέρος στην Εκστρατεία «Lets Do It! Cyprus ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο 2018» και ειδικότερα τα Σχολεία τα οποία βραβεύτηκαν.Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν για τη διάκριση, τόσο στους σχολικούς διαγωνισμούς, όσο και κατά την εκστρατεία καθαρισμού το Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Κ.Α., το Δημοτικό Σχολείο Κελλιών, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θεοδώρου Λαρνακας και το Med High School Larnaca. Με ειδική διάκριση «Τιμής Ένεκεν», βραβεύτηκε το Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» για την καινοτόμα περιβαλλοντική δράση του «Λέμε όχι στο πλαστικό καλαμάκι». Τα αποτελέσματα της Εκστρατείας «Let’sDo It! Cyprus ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο 2018» παρουσίασαν την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο της CYTA, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Δίκτυο Εθελοντών TogetherCyprus, με τη στήριξη του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ.

Εισηγήσεις από μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μενεού, άκουσε ο Δημάρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας. Οι μαθητές μαζί με τις δασκάλες τους, επισκέφθηκαν το Δήμαρχο στο Γραφείο του για να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοτική Υπηρεσία, αλλά γενικότερα η δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μαθητές υπέβαλαν στον Δήμαρχο, ερωτήσεις αλλά και εισηγήσεις, και στη συνέχεια τις παρέδωσαν και γραπτώς μαζί με σχέδια τους. Ο Δήμαρχος Λάρνακας, αφού ευχαρίστησε τα παιδιά για την πρωτοβουλία τους αυτή, απάντησε στις ερωτήσεις τους  και δήλωσε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες  βοηθούν ευρύτερα το έργο που επιτελεί η Δημοτική Υπηρεσία και το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν εισηγήσεις οι οποίες στη συνέχεια θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην υλοποίηση έργων. Στις 9πμ. ο Δήμαρχος θα δεχθεί επίσκεψη 30 μαθητών του Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» Λάρνακας και αντίστοιχων σχολείων από  Εσθονία και Πολωνία.

Στο πρόγραμμα του Δήμου Λάρνακας, στις 8πμ, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας θα έχει συνάντηση με την Τοπική Επιτροπή ΠΕΟ, και στις 5μμ θα πραγματοποιηθεί Συνεδρία της Διαχειριστικής Επιτροπής

Send this to a friend