Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΥΓΙ : Προχωρεί το κέντρο υποδοχής παιδιών
ΖΥΓΙ : Προχωρεί το κέντρο υποδοχής παιδιών

ΖΥΓΙ : Προχωρεί το κέντρο υποδοχής παιδιών

Η Κυβέρνηση προχωρεί τις διαδικασίες για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στο Ζύγι, κλείνοντας τα αφτιά της στις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται από την κοινότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 ποσό ύψους €750.000 για κατασκευαστικά έργα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων συνολικού κόστους €1,5 εκατ. Η κοινοτάρχης Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ απειλεί με τη λήψη μέτρων, καθώς τη συγκεκριμένη περιοχή διεκδικεί το κοινοτικό συμβούλιο για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου.

Με βάση τις διατάξεις του περί Προσφύγων Νόμου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση παροχής φροντίδας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων, δηλαδή, προσώπων ηλικίας κάτω των 18 ετών που εισέρχονται στη Δημοκρατία χωρίς να συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνει τον ρόλο του κηδεμόνα των ασυνόδευτων ανηλίκων από την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κηδεμόνας έχει υποχρέωση παροχής στέγης, διατροφής και φροντίδας καθώς και διασφάλισης της ευρύτερης πρόσβασης των ασυνόδευτων παιδιών σε όλα τα δικαιώματά τους όπως είναι, για παράδειγμα, σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για τη νόμιμη διαμονή τους στη Δημοκρατία.

Με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων φιλοξενίας ώστε να καλυφθεί η παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη γύρω περιοχή, σήμερα τα ασυνόδευτα παιδιά ανέρχονται στα 230, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 7/3/2018 τα ακόλουθα:
1. Την ανέγερση και λειτουργία κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων χωρητικότητας 100 θέσεων.
2. Τη λειτουργία του κέντρου με ευθύνη του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
3. Τη μεταβίβαση τμήματος των εγκαταστάσεων της Ε.Φ. στο Ζύγι από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Εργασίας.
4. Τη συνέχιση της συνεργασίας με τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και την ευρωπαϊκή τράπεζα αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και οριστικοποίηση της χρηματοδότησης της ανέγερσης και λειτουργίας του κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ήδη, λειτουργούν τέσσερα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Το κέντρο που λειτουργεί εντός του Δήμου Λευκωσίας είναι υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Hope For Children».

 

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend