Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ “Έρευνα: Η σεξουαλική ζωή των Κυπρίων”
“Έρευνα: Η σεξουαλική ζωή των Κυπρίων”

“Έρευνα: Η σεξουαλική ζωή των Κυπρίων”

Ποια είναι τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι; Επισκέπτονται τον ειδικό; Η απιστία έχει θέση στον γάμο; Ποιο επάγγελμα είναι πιο επιρρεπές στην απιστία; Ο άνδρας ή η γυναίκα σκέφτεται περισσότερο το σεξ; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα καυτά ερωτήματα δίνει μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του δρα Θάνου Ασκητή η οποία παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ακτινογραφία» της ψυχικής και σεξουαλικής ζωής της κυπριακής κοινωνίας, όπως καταγράφηκε στα 8 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου στη Λευκωσία, με δείγμα περισσότερα από 2.500 περιστατικά.

Οι πιο συχνοί «πελάτες»

Όπως προκύπτει μέσα από την ανάλυση των δεδομένων, οι άνδρες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού αριθμού προσερχομένων στο Κέντρο, με αναλογία σχεδόν 1 γυναίκα προς 6 άνδρες. Αυτό εξηγείται, κατά τον δρα Ασκητή, «δεδομένου ότι ο άνδρας εγκλωβίζεται άμεσα στο σεξουαλικό του πρόβλημα, αφού δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί αλλά ούτε και να προσποιηθεί». Συμβαίνει ωστόσο το εξής παράδοξο: Η γυναίκα από τη Λευκωσία (σε ποσοστό της τάξης του 77% από σύνολο 2.596 περιστατικών) αναζητά βοήθεια συχνότερα από ό,τι οι άνδρες (60%). Σύμφωνα με τον δρα Ασκητή, «η γυναίκα της Λευκωσίας είναι πρωτευουσιάνα, πιο απελευθερωμένη, μορφωμένη, εργαζόμενη και άρα διεκδικεί πιο εύκολα τον σεξουαλικό της ρόλο και τα συναισθηματικά της προβλήματα». Τα ζευγάρια επίσης που επισκέπτονται το Κέντρο προέρχονται κυρίως από τη Λευκωσία, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 52%. Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης αφορά το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο, με την πλειοψηφία τους (81,5% στις γυναίκες και 52,6% στους άνδρες) να είναι ανώτατου μορφωτικού επιπέδου. Τα δε ποσοστά που συγκεντρώνουν οι άνθρωποι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επισκέφτηκαν το Κέντρο είναι εξαιρετικά χαμηλά (1% στις γυναίκες και 10% στους άνδρες).«Οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο αφήνονται στα χέρια των ανθρώπων αισθανόμενες ότι εκείνοι τις οδηγούν στη σεξουαλική τους ζωή», αναφέρει ο δρ Ασκητής. Αντίθετα, προσθέτει, «η γυναίκα που μορφώνεται απελευθερώνεται και είναι περισσότερο απαιτητική στην αναζήτηση της σεξουαλικότητάς της».

Σε ποια ηλικία αναζητούν βοήθεια τα δύο φύλα

Σε ποια ηλικία τα δύο φύλα «ψάχνουν» τη βοήθεια των ειδικών; Kαι σε αυτό το θέμα φαίνεται να προκύπτουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το 31% των γυναικών που απευθύνθηκε στο Κέντρο για βοήθεια εμπίπτει στην κατηγορία 31-40 ετών, ενώ μόνο το 19% των ανδρών ενδιαφέρθηκαν σε αυτή την ηλικία για συμβουλές που αφορούν τη σεξουαλική και ψυχική τους υγείας. «Οι γυναίκες καριέρας των 31-40 είναι σε μια φάση ζωής που έχουν επαγγελματική γοητεία, αναζητούν τη σχέση, τον γάμο και την τεκνοποίηση ως ολοκλήρωση και αυτό εξηγεί τη μεγαλύτερη προσέγγιση των ηλικιών αυτών στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματά τους», σημειώνει ο δρ Ασκητής. Για τους άνδρες, οι ηλικιακές ομάδες με τη μεγαλύτερη προσέλευση είναι 31-40, 51-60 και 61-70 χρόνια. Και σε αυτό όμως ο γιατρός δίνει την επιστημονική του εξήγηση: «Ο άντρας στη δεκαετία των 31-40 έρχεται αντιμέτωπος με τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής του, το επαγγελματικό στρες, αλλά την πραγματικότητα της ενήλικης σχέσης που εκεί μπλοκάρει, φοβούμενος πως η σημαντική γυναίκα της ζωής του θα τον απορρίψει αν είναι κακός εραστής. Οι ηλικιακές φάσεις μετά τα 50 θεωρούνται επίσης σημαντικές γιατί ο άνδρας συναντά τον εαυτό του ως σύντροφο και εραστή, παράλληλα με την αναζήτηση λύσεων σε οργανικά νοσήματα, που αυξάνουν δραματικά στη δεκαετία 51-60 και ακόμα περισσότερο μετά τα 60, όπου απειλούν μαζί με το επερχόμενο άγχος τη σεξουαλική του επίδοση».

Στο σεξ επικεντρώνεται ο ανδρας…

Όπως προκύπτει μέσα από την ανάλυση των δεδομένων, διαφορετικά ζητήματα θέτει ο άνδρας από τη γυναίκα σε σχέση με τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οκτώ στους 10 άνδρες απευθύνονται στο Κέντρο αναφέροντας σεξουαλική δυσλειτουργία, ενώ για το ίδιο θέμα το ποσοστό των γυναικών αγγίζει μόλις το 26%. Μόνο 4 στους 100 άνδρες αναφέρθηκαν σε προβλήματα στη σχέση τους, ενώ για αυτό το θέμα κυρίως ζητά συμβουλές η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών (4 στις δέκα περίπου). «Βλέπουμε ξεκάθαρα τον ‘σεξουαλικό’ άνδρα και τη ‘συναισθηματική’, με τον άνδρα να δίνει βαρύτητα στο σεξ και τη γυναίκα στη διαχείριση της σχέσης της», λέει ο δρ Ασκητής.

Φταίει το άγχος και οι φοβίες…

Από το σύνολο των ανδρών (1.268) που προσήλθαν στο Κέντρο με σεξουαλική διαταραχή, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ως πρόβλημα τη στυτική δυσλειτουργία (59%). Ακολουθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση (26%), η καθυστερημένη εκσπερμάτιση (8,3%), η υποτονική επιθυμία (6,4%) και η διαταραχή πυελικού πόνου (0,3%). Σε ό,τι αφορά τη στυτική δυσλειτουργία, αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό (19%) που συγκεντρώνει η ηλικιακή ομάδα των 31-40 ετών, αν και σε ποσοστό 20% κυριαρχεί η ηλικιακή ομάδα 51-60. «Η ηλικιακή ομάδα των 31-40 ετών αφορά κυρίως την ψυχογενή αιτιολογία, το επαγγελματικό στρες και το άγχος του άντρα που καλείται σε αυτή τη δεκαετία να δει σοβαρά τη σχέση του και να αναλάβει οικογενειακά βάρη», αναφέρει ο δρ Ασκητής.

Υπάρχουν όμως και ειδικές φοβίες σχετιζόμενες με το σεξ. Και τους Κύπριους άνδρες απασχολούν τρεις:

Η σεξουαλική φοβία (σε ποσοστό 54% για συνολικά 92 περιστατικά) που αφορά είτε τον νεαρό «πρωτάρη» άνδρα που «χάνεται» μέσα στην ανασφάλειά του είτε αυτόν που έχει «κλειδωθεί» μέσα σε μια αποτυχία που ενδέχεται να είχε.

Η ιδεοληπτική φοβία ότι το πέος του άνδρα είναι μικρό (35%).

Οι άνδρες μπλοκάρουν μέσα στον φόβο της ομοφυλοφιλίας που λαμβάνει μορφή ιδεοληπτικής ομοφοβίας.

Γυναίκα και σεξ

Οι γυναίκες που επισκέπτονται το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας αναφερόμενες σε σεξουαλικές διαταραχές δηλώνουν πρωτίστως τις διαταραχές πυελικού πόνου σε ποσοστό 49% (κολεόσπασμος 40% και δυσπαρευνία 9%). Η διαταραχή σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι η δεύτερη σε συχνότητα δυσλειτουργία που απασχολεί τη γυναίκα, σε ποσοστό σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερο από την υποτονική επιθυμία των ανδρών. «Η σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας είναι πιο περίπλοκη και πιο εγκεφαλική, όπου για να λειτουργήσει πρέπει όλα να είναι στη ‘θέση’ τους. Η γυναίκα συχνά μπλοκάρει μέσα από τους ρόλους της, τα άγχη της και την αδυναμία της να διαχωρίσει το σεξ από άλλες πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς της, ενώ συχνά ευθύνεται και η ποιότητα της σχέσης με τον σύντροφό της», εξηγεί ο δρ Ασκητής. Η οργασμική διαταραχή είναι η τρίτη αιτία που οι γυναίκες επισκέπτεται το Κέντρο. Όπως προκύπτει, γυναίκες με πυελικό πόνο ζητούν πιο συχνά βοήθεια στην ηλικία των 31-40. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και η γυναίκα των 21-30 ετών αναζητά λύσεις εξίσου συχνά.

Πρόβλημα στη σχέση και απιστία

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από 152 άνδρες και 192 γυναίκες σε ό,τι αφορά τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Όπως προκύπτει, το 93% των ανδρών και το 85% των γυναικών απασχολεί η συντροφική σχέση. «Ο άντρας κουράζεται μέσα από μια προβληματική σχέση και ζητά βοήθεια, όχι απαραίτητα για να τη φτιάξει, αλλά και για να βγει από αυτή», λέει ο δρ Ασκητής. Οι παντρεμένοι άνδρες που επισκέπτονται το Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας για προβλήματα με τη σύντροφο έχουν μέσο όρο γάμου τα 21,1 έτη, ενώ οι γυναίκες τα 11,6 έτη. Στη διάρκεια των 8 ετών, 114 άτομα απευθύνθηκαν στο Κέντρο για την απιστία. Το 28% δήλωσε απιστία της γυναίκας και το 78% απιστία του άνδρα. «Ο άνδρας αυτοτελώς εργαζόμενος ως κυρίαρχο αρσενικό που ψάχνει να επιβεβαιωθεί και έχοντας μια εργασία που του δικαιολογεί κοινωνικές επαφές, επαγγελματικά ταξίδια, έρχεται συχνότερα αντιμέτωπος με μια εξωσυζυγική σχέση», σύμφωνα με τον δρα Ασκητή. Ως αποτέλεσμα, 4 στους 10 άνδρες που απιστούν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τις γυναίκες, η πιο «επικίνδυνη» επαγγελματική κατηγορία φαίνεται επίσης να είναι το ελεύθερο επάγγελμα (38%). Οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερη επιρρέπεια απιστίας στα 41-50 (44%), σε σχέση με τους άνδρες (32%), «γιατί χαλαρώνει ο ηθικός τους κώδικας μπροστά στη ρεαλιστική πραγματικότητα ότι μεγαλώνουν και αγγίζουν την εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Είναι αρκετά επιθυμητές και ελκυστικές από νεαρότερους άνδρες, ως έμπειρες και απελευθερωμένες, ενώ παράλληλα εισπράττουν μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον και γοητεία από τους μόνιμους ‘κουρασμένους’ συντρόφους του γάμου τους», αναφέρει ο δρ Ασκητής. Μετά τα 60 έτη, ο άνδρας κυριαρχεί στο σεξουαλικό πεδίο (22%), ενώ η γυναίκα δείχνει να υποχωρεί αισθητά στη σεξουαλική της αναζήτηση (13%), αφού ικανοποιείται περισσότερο με τη συντροφικότητα και τη συναισθηματική θαλπωρή.

Στα πόσα χρόνια γάμου η…απιστία;

Στα 21-25 χρόνια γάμου, η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στην απιστία, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 38%. Κατά τον δρα Ασκητή, αυτό συμβαίνει γιατί «νιώθει πιο χαλαρή από τα οικογενειακά βάρη, θέλει να κάνει τη δική της μικρή επανάσταση και βλέπει «το κενό της σχέσης της». Ο άνδρας δε, δείχνει να «κυνηγά» το σεξ έχοντας ως ανάγκη τη ναρκισσιστική επιβεβαίωση, στα 11-15 χρόνια σχέσης. Συνήθως, αναφέρει ο δρ Ασκητής, «νιώθει παγιδευμένος – δεσμευμένος, ενώ η ανάγκη επιβεβαίωσης είναι έντονη, αφού η μόνιμη σύντροφός του δεν θεωρεί πρωταρχικής σημασίας τη σεξουαλική απαίτηση του συντρόφου, βάζοντας άλλες προτεραιότητες στην αξία της σχέσης της».

ΦΛΑΣΑΚΙ

Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας

Αν είστε ενήλικας άνω των 18 ετών και έχετε ερωτήματα σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική σας ζωή, τις σχέσεις, το παιδί και τον έφηβο, μπορείτε να καλέσετε στο 77.77.28.77 τη συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή σεξουαλικής υγείας. Οι συμβουλές δίνονται από ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Σκοπός της γραμμής είναι η πρόληψη μέσω της σωστής και επιστημονικής γνώσης για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα του άντρα, της γυναίκας, του παιδιού και του εφήβου.

Πηγή : Πολίτης

Send this to a friend