Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Το σίριαλ με τη Cobalt οδεύει να αναχθεί σε πόλεμο με εταιρεία κολοσσό και σε διπλωματικό επεισόδιο. Η Αμερικανική εταιρεία που μισθώνει αεροσκάφη GECAS, θυγατρική της General Electric και η μεγαλύτερη στον κόσμο, με στόλο άνω των 1970 αεροσκαφών, είχε μισθώσει αεροσκάφη στην Cobalt. Με το κλείσιμο της εταιρείας, το συμβόλαιο ακυρώθηκε και πιλότοι της εταιρείας ήρθαν στην Κύπρο για να παραλάβουν τα αεροσκάφη. Έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι τα αεροσκάφη τους ήταν ….παγιδευμένα, με οχήματα τα οποία εμποδίζουν τη μετακίνηση τους. Εδώ και πέντε ημέρες, προσπαθούν να πείσουν την Πολιτική Αεροπορία να τους… επιτρέψει να πάρουν τα αεροπλάνα τους, εφόσον όπως αναφέρουν, πλέον δεν υφίσταται οποιαδήποτε δέσμευση με την Cobalt. Μάταια όμως, δεν τους ακούει κανείς. Για το θέμα είναι ενήμερο και το Υπουργείο Μεταφορών. Οι πιλότοι της  GECAS ζήτησαν τώρα τη Βοήθεια της Αμερικανικής Πρεσβείας, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τα αεροσκάφη τους. Θυμίζουμε ότι όταν έκλεισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες επίσης είχαν μισθώσει αεροσκάφη από την  GECAS, η υπόθεση είχε διευθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα σε έξι μόνο ώρες.

Εργασίες αναβάθμισης της… ασφάλειας εκτελούνται στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις Λάρνακας. Μιλάμε εδώ για την ασφάλεια περισσότερο των εργαζομένων και λιγότερο των πολιτών. Μετά τα πρόσφατα περιστατικά βίας στα Γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχουν σημειωθεί σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, απελευθέρωσαν κονδύλια για να γίνουν εργασίες αναβάθμισης της ασφάλειας. Έτσι από χθες το πρωί, όσοι μετέβησαν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για να εξυπηρετηθούν, διαπίστωσαν ότι βρισκόταν σε ένα εργοτάξιο. Εργάτες τοποθετούσαν άθραυστα γυαλιά ασφαλείας, εκεί και όπου κρίνεται απαραίτητο και Τεχνικοί τοποθετούσαν ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας συνδεδεμένα απευθείας με τη γειτονική Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Εξαιρετικά σπάνια εκδήλωση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 7 μ.μ. το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ στο Κίτι. Με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνουμε τη συνεργασία του ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ με Έλληνες επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε σχέση με Τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, θα παρουσιάσει στις 7μμ στο ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ, ο Dr Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας και ένας από τους ανθρώπους που ανακατασκεύασε και ανέδειξε τον μηχανισμό. Ο κύριος Ευσταθίου θα μιλήσει για τη χρήση,  τη λειτουργία, την κατασκευή και ανακατασκευή του. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να αγγίξει το νέο ανακατασκευασμένο λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ίσως η πιο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη. Πολλοί αναφέρονται σε αυτόν ως έναν από τους δύο μηχανισμούς του Αρχιμήδη για τους οποίους υπάρχουν ιστορικές αναφορές. Ο συγκεκριμένος που παρουσιάζεται απόψε, ανακαλύφθηκε βορειοδυτικά της Κρήτης στα Αντικύθηρα, το 1900, σε αρχαίο ναυάγιο που ανάγεται στο 150 – 100 π.Χ.. Ο μηχανισμός είναι κατασκευασμένος από μπρούντζο και βρισκόταν εγκιβωτισμένος σε ξύλινο πλαίσιο. Αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής. Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια. Λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Μετά το πέρας της ομιλίας οι επιστήμονες του Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείο, καιρού επιτρέποντος, θα ξεναγήσουν τους παρευρισκόμενους στο νυχτερινό ουρανό και θα γίνει παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου από το θόλο του αστεροσκοπείου. Είσοδος ελεύθερη.

Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Λάρνακας, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή διοργανώνει στις 7:30μμ, ένα παράλληλο γεγονός για να διερευνήσει την ένθερμη ανθρώπινη ελπίδα για υγεία και μακροζωία. Έκθεση φωτογραφιών ενός φαινομενικά ασήμαντου μικρού χάλκινου αγγείου, το οποίο γίνεται εξαιρετικά μεταφορικό, συμβολίζοντας όλες τις επιθυμίες της ανθρωπότητας: Υγεία, γονιμότητα, δύναμη, αναγέννηση, μακροζωία και αιώνια ζωή. Επιπρόσθετα, μια διάλεξη για τη μακροζωία και την αναζήτηση για το ελιξίριο της νεολαίας, από τον γεροντολόγο Δρ Μάριο Κυριαζή. Θα γίνει διερεύνηση ουσιών όπως όπιο και αμβροσία, και συμβολισμών όπως τα σχήματα και η τέχνη καθώς και διαχρονικές εμπειρίες, όπως το ελιξίριο της νεότητας και η σύγχρονη έρευνα κατά της γήρανσης. Είσοδος Δωρεάν.

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη θα τελεστούν στις 7μμ, τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου της Λάρνακας, του πρώτου διεθνούς αλυσίδας, του Radisson Blu Hotel Larnaca. Ταυτόχρονα θα τελεστούν και τα εγκαίνια του νέου εμπορικού κέντρου QBlu Plaza.

Send this to a friend