Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η Λαρνακιώτισσα εικονογράφος (και καλλιτέχνης, εν γένει) αφήνει τις εικόνες να μιλήσουν!
Η Λαρνακιώτισσα εικονογράφος (και καλλιτέχνης, εν γένει) αφήνει τις εικόνες να μιλήσουν!

Η Λαρνακιώτισσα εικονογράφος (και καλλιτέχνης, εν γένει) αφήνει τις εικόνες να μιλήσουν!

~ Εικονογράφος και συνιδιοκτήτρια της Σχολής Threedots Art Lab, η Μέλανη Σπαθιά είναι σχεδόν τόσο γραφική όσο και οι χαρακτήρες που αποτυπώνει με χιούμορ και υγιή σαρκασμό στο χαρτί! ~

 

Η Μέλανη Σπαθιά γεννήθηκε στο Kingston upon Thames του νοτιοδυτικού Λονδίνου και στα 7 της χρόνια ήρθε στην Κύπρο. Αφού τελείωσε την Αμερικανική Ακαδημία, γύρισε πίσω στην Αγγλία για να σπουδάσει Audio Visual Arts στο Middlesex University του Βόρειου Λονδίνου.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της και άρχισε να εργάζεται ως Gallery Attendant και ως Freelance Εικονογράφος, χωρίς να έχει στο μυαλό της το project που τελικά θα όριζε, κατά κάποιο τρόπο, την υπόλοιπη επαγγελματική της πορεία.

 

Η πρώτη συζήτηση για την ίδρυση του Threedots Art lab έγινε προς το τέλος του 2012, ενώ σε χρόνο ρεκόρ, το lab άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Ιανουάριο του 2013. Η Μέλανη Σπαθιά, η Άντρη Λύτρα και η Αθηνά Φρεναρίτου αποφάσισαν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στους Λαρνακιώτες, σε ένα χώρο στο κέντρο της πόλης, όπου η δημιουργικότητα και η έμπνευση είναι εμφανείς.

Ενώ με την Αθηνά η Μέλανη είχε ήδη φιλικές σχέσεις, την Άντρη δεν την γνώριζε καθόλου. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην επικείμενη συνεργασία τους. Οι τρεις κοπέλες μπορεί να έχουν διαφορετικό background, όλες όμως έχουν τις βάσεις που πρέπει και έτσι κατάφεραν να διαχωρίσουν και τα καθήκοντά τους ανάλογα. Η Άντρη πήρε το πτυχίο της από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Urbino της Ιταλίας, ενώ η Αθηνά σπούδασε Interior Design, Graphic Design και Καλές Τέχνες στην Αθήνα.

 

 

«Από την αρχή ήταν ξεκάθαρος και κοινός ο στόχος μας: να προσφέρουμε κάτι στο οποίο και οι τρεις πιστεύαμε πολύ. Τα κάναμε όλα μόνες μας, με δικά μας χρήματα, τα έπιπλα, το μπογιάτισμα. Η σχολή ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό €300, μέχρι που δανειστήκαμε γραφεία από τους γονείς μας! Μας ρωτούσαν: ‘μα, δεν έχετε κεφάλαιο?’ κι εμείς χαμογελούσαμε.» Η Μέλανη χαμογελάει και τώρα, καθώς μου λέει πως η απόφασή τους δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ήταν επιλογή τους να επενδύσουν κόπο, χρόνο και ψυχή στο Threedots. «Αν δε ρισκάρεις, δεν ξέρεις τι θα συμβεί, αν θα πετύχεις.»

Το Threedots Art lab έχει σήμερα περίπου 70 μαθητές διαφόρων ηλικιών (η πιο μεγάλη μαθήτρια είναι 85 ετών). «Οι γονείς μας εμπιστεύονται και οι μαθητές θέλουν να είναι εκεί, ιδιαίτερα εκείνοι της εφηβικής ηλικίας. Εμείς θέλουμε να τους βλέπουμε να το απολαμβάνουν, να διασκεδάζουν, να χαίρονται μέσα από τη μάθηση που τους προσφέρουμε», μας είπε η Μέλανη.

Η Μέλανη όμως έχει και τις δικές της, προσωπικές, καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Creative Calamity» έλαβε χώρα στο Ammos Beach Bar το 2007, ενώ κατά καιρούς συμμετείχε και σε ομαδικές εκθέσεις. Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε με την ατομική έκθεση «Never There, Ever Here» στο Myth Factory. «Δεν ξεκίνησα με την σκέψη ότι θα κάνω έκθεση, αλλά στη συνέχεια ήθελα τα έργα μου να έχουν μια συνοχή. Ήθελα να δείξω πως η εικονογράφηση είναι τέχνη και όχι κόμιξ ή ‘Μίκυ Μάους’. Δεν είναι ζωγραφική, δεν είναι κεραμική, αλλά δεν παύει να είναι τέχνη.» Η Μέλανη χρησιμοποιεί γενναιόδωρα το λογοπαίγνιο στη δουλειά της και ομολογεί πως της αρέσει να συνδυάζει τις λέξεις που εκφράζουν αυτά που νιώθει.

 

 

Την ρωτήσαμε πώς νιώθει μετά την έκθεση και μας είπε: «Νιώθω απελευθερωμένη, αφού κατάλαβα ότι ο κόσμος κατάλαβε το concept μου. Εφόσον η πλειοψηφία του κοινού αντιλήφθηκε γιατί έγινε όλο αυτό, νιώθω ότι έκανα καλά τη δουλειά μου». Όσο για το αν θα προτιμούσε να είχε κάνει την έκθεση σε άλλη χώρα, η Μέλανη μας είπε, «μου δόθηκε η ευκαιρία να την κάνω εδώ και μάλιστα με επιτυχία. Αν το έκανα σε άλλη χώρα, ίσως να ήμουν ακόμα μια εικονογράφος. Ήθελα να κάνω την έκθεση μόνη μου γιατί θεωρούσα ότι έπρεπε να αποδείξω την αξία μου. Δεν είχα προσδοκίες, αλλά πούλησα τα μισά έργα μου. Εξάλλου, τα πράγματα στη Λάρνακα έχουν αρχίσει να αλλάζουν, ο κόσμος είναι πια ενεργός και νοιάζεται για τις τέχνες. Απλά πρέπει κι εμείς να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να τα ακολουθούμε.»

 

Melanie Spathia Illustration

https://www.facebook.com/inksword13/

Instagram: @melaniespathia

 

Threedots Art lab, Κουρίου 8, 6016 Λάρνακα
Τηλ.: 96590324

https://www.facebook.com/Threedots-Art-lab-442618149274558/

Instagram: @3dots_art_lab

 

 

Ειρήνη Στυλιανού

Larnaka Online

 

 

Send this to a friend