Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Με συστημένη επιστολή τα εξώδικα από τις κάμερες
Με συστημένη επιστολή τα εξώδικα από τις κάμερες

Με συστημένη επιστολή τα εξώδικα από τις κάμερες

Ταχυδρομικώς και συστημένα θα αποστέλλονται τα εξώδικα από τις νέες κάμερες, οι οποίες αναμένεται να εγκατασταθούν τον επόμενο χρόνο στους δρόμους για έλεγχο της τροχαίας κίνησης.

Το Γενικό Λογιστήριο είχε την άποψη, για καθαρά οικονομικούς λόγους, όπως τα εξώδικα αποστέλλονται ταχυδρομικώς με την κανονική διαδικασία, αφού αυτό θα κόστιζε λιγότερο. Ωστόσο, τόσο η νομοθεσία όσο και για σκοπούς καλύτερης αποτελεσματικότητας, αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή σύσκεψη τα εξώδικα να αποστέλλονται με συστημένη επιστολή.

Αυτό, όπως εξηγήθηκε στον «Φ» από αρμόδια πηγή, θα αποτρέψει τους επιτήδειους από το να επικαλούνται ότι δεν παρέλαβαν το εξώδικο ώστε να μην το πληρώνουν. Όταν όμως πρόκειται για συστημένη επιστολή, παρά το γεγονός ότι θα κοστίζει λίγο περισσότερο η διαδικασία, θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εξωδίκων.

 

Σημειώνεται ότι τις συστημένες επιστολές θα αποστέλλει ο ιδιώτης επενδυτής που θ’ αναλάβει να λειτουργήσει το έργο της φωτοεπισήμανσης, ενώ τα χρήματα θα καταλήγουν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Ο στρατηγικός επενδυτής θα υπολογίζει τα έξοδά του και από αυτή τη διαδικασία για το τελικό ποσό που θα καταβάλλει το κράτος σ’ αυτόν.

Τώρα αναμένεται η νομοτεχνική εξέταση των εγγράφων της προσφοράς από τη Νομική Υπηρεσία και ακολούθως θα προχωρήσει η προκήρυξή της, κάτι που αναμένεται να γίνει περί το τέλος του έτους. Αν όλα κυλήσουν ομαλά οι πρώτες κάμερες θα τοποθετηθούν περί τα τέλη του 2019, ωστόσο πολλοί εμπλεκόμενοι εκφράζουν επιφυλάξεις, γιατί αναμένεται ότι θα προηγηθούν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή από ενδιαφερόμενους προμηθευτές που δεν θα επιλεγούν.

 

Το έργο αναμένεται να κοστίσει πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται όμως ότι θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές επειδή το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος θα το πληρώνονται από το κράτος, άρα δεν θα υπάρχει ρίσκο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι κάμερες θα καταγγέλλουν την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, όμως στην περίπτωση καταγγελίας κάποιου οδηγού για τις δύο αυτές παραβάσεις, αν διαπιστωθεί ότι δεν φέρει τη ζώνη του ή οδηγά χωρίς ελεύθερα χέρια, τότε θα καταγγέλλεται και γι’ αυτά τα αδικήματα. Σήμερα σε όλη την Κύπρο λειτουργούν μόνο δύο κάμερες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία, προς ανακοπή των μεγάλων ταχυτήτων που ανέπτυσσαν νεαροί οι οποίοι διενεργούσαν κόντρες μεταξύ τους.

Πηγή: philenews.com

Send this to a friend