Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κύπρια Ακαδημαϊκός δίνει την απάντηση στον πόνο και την εξάντληση μέσω Εικονική Πραγματικότητας
Κύπρια Ακαδημαϊκός δίνει την απάντηση στον πόνο και την εξάντληση μέσω Εικονική Πραγματικότητας

Κύπρια Ακαδημαϊκός δίνει την απάντηση στον πόνο και την εξάντληση μέσω Εικονική Πραγματικότητας

 

Η χρήση εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) κατά την διάρκεια φυσικής άσκησης είναι ικανή να μειώσει τον καρδιακό παλμό, τον πόνο και την εξάντληση που το άτομο αισθάνεται και να αυξήσει τον χρόνο άσκησης, σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε στο πανεπιστήμιο του Κέντ στη Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα διεξάχθηκε από την Δρ. Μαρία Ματσαγγίδου, με στόχο να εξετάσει κατά πόσο η χρήση εικονικής πραγματικότητας μπορεί να επηρεάσει θετικά την φυσική δραστηριότητα. Για την απόδειξη του πιο πάνω εξετάστηκε κατά πόσο η εικονική πραγματικότητα είναι ικανή να μεταβάλει τον χρόνο άσκησης, τον πόνο που το άτομο αισθάνεται αλλά και την εξάντληση. Υποκειμενικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η αντιληπτικότητα των φυσιολογικών μεταβολών του σώματος (private body consciousness) εξετάστηκαν συμπληρωματικά.

Στο πιο πάνω πείραμα έλαβαν μέρος 80 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να εκτελέσουν μια ισομετρική άσκηση δικεφάλου. Το 50% των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα ελέγχου και εκτέλεσε την άσκηση σε φυσικό χώρο. Στο χώρο υπήρχε ένα τραπέζι με ένα λεπτό στρώμα άσκησης πάνω σε αυτό και μία καρέκλα για τον συμμετέχοντα.

Η ομάδα εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποίησε τον ίδιο χώρο για να εκτελέσει την ίδια άσκηση με τη διαφορά ότι φορούσε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και ο συμμετέχοντας μπορούσε μέσα από αυτά να βλέπει σε εικονική απεικόνιση το χώρο αλλά και το χέρι  του (βλέπε φωτογραφία).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα πως κατά την χρήση της εικονικής πραγματικότητας ο πόνος που το άτομο αισθάνονταν μειώθηκε αισθητά. Συγκεκριμένα, τα άτομα στο που έκαναν την άσκηση μέσω της εικονικής πραγματικότητας αισθάνονταν 10% λιγότερο πόνο από το πρώτο λεπτό.

Επιπρόσθετα ο χρόνος που άντεχαν να κρατήσουν το βαράκι σε ισομετρική θέση φάνηκε να αυξάνεται αισθητά για τα άτομα που έκαναν χρήση της εικονικής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, η ομάδα εικονικής πραγματικότητας άντεξε κατά μέσον όρο δυο λεπτά περισσότερα από την ομάδα που εκτελούσε την άσκηση σε φυσικό χώρο.

Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που έχουν υψηλότερη αντιληπτικότητα των φυσιολογικών μεταβολών του σώματος τους (private body consciousness). Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες ο τρόπος που αισθανόμαστε τον πόνο επηρεάζεται αισθητά από το ποσοστό κατανόησης των εσωτερικών αλλαγών του σώματός μας (private body consciousness). Η συγκεκριμένη έρευνα προτείνει ένα μέσο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αλλοιώσει την αντιληπτικότητα του ατόμου στον πόνο.

Σε συμπληρωματική μελέτη, 30 ατόμων, που διεξάχθηκε και πάλι από την Δρ. Ματσαγγίδου, εξετάστηκαν σε βάθος οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό παλμό. Από την μελέτη φάνηκε ότι μειώνοντας το εικονιζόμενο βαρίδιο ταυτόχρονα μειώνεται και ο καρδιακός παλμός κατά 5-7 bmp.

Τα αποτελέσματα των μελετών μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή για τη δημιουργία ενός συστήματος το οποίο θα βοηθά το άτομο να ασκείται με λιγότερο πόνο και με μειωμένο ρίσκο αύξησης του καρδιακού παλμού. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να ωφελήσει ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς που η φυσικοθεραπεία/ άσκηση μπορεί να τους ωφελήσει αλλά λόγω του υψηλού πόνου που αισθάνονται αρνούνται να συμμετάσχουν πλήρως στην άσκηση. Επιπρόσθετα μπορεί να ωφελήσει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιοπάθειας, καθώς με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης το σύστημα είναι ικανό να κρατήσει τον καρδιακό παλμό πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Τέλος καλά νέα φαίνεται να δίδει για άτομα που δεν αγαπούν τη γυμναστική, αφού προσφέρει ένα πιο ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μαρία Ματσαγγίδου σε συνέντευξή της δήλωσε: «Από τα δεδομένα φαίνεται καθαρά ότι η χρήση εικονικής πραγματικότητας είναι ικανή να βελτιώσει την επίδοση του ατόμου κατά τη διάρκεια της άσκησης, αφού επιδρά σε πολλά και διαφορετικά κριτήρια όπως είναι ο καρδιακός παλμός, ο πόνος, η κόπωση αλλά και ο χρόνος. Τα ευρήματα αφορούν όλους όσους επιθυμούν ν’ αθληθούν, από περιστασιακούς χρήστες γυμναστηρίων έως και επαγγελματίες αθλητές».

Οι πιο πάνω έρευνες έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό, Psychology Sports and Exercise με τίτλο: Is your virtual self as sensational as your real? Virtual Reality: The effect of body consciousness on the experience of exercise sensations και στο παγκόσμιο συνέδριο, Human-Computer Interaction (INTERACT) με τίτλο: How Real Is Unreal? Virtual Reality and the Impact of Visual Imagery on the Experience of Exercise-Induced Pain.

Send this to a friend