Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 Αναξιοποίητο παραμένει εδώ και δύο χρόνια το μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό στην οδό Αγ. Νεοφύτου, που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή και είχε ανακαλυφθεί κατά τις εκσκαφές για το αποχετευτικό. Το εύρημα εικάζεται ότι ήταν το δάπεδο πολυτελούς λουτρού της Ρωμαϊκής περιόδου και εκτείνεται σε ιδιωτική περιουσία, η οποία πρέπει να απαλλοτριωθεί, προκειμένου να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να συνεχίσουν την ανασκαφή. Μετά από τον εντοπισμό του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, αποφασίστηκε αυτό να μη μετακινηθεί και   να παραμείνει στο χώρο όπου βρέθηκε, ως ζωντανό οργανικό μουσειακό εύρημα. Στην απόφαση αυτή έχει συντελέσει και ο βαθμός δυσκολίας που παρουσιάζει η μετακίνηση, καθώς το υπέδαφος κάτω από το ψηφιδωτό είναι κενό και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του.  Σύμφωνα με το Τμ. Αρχαιοτήτων, εδώ καιενάμιση χρόνο εκκρεμεί στο Κτηματολόγιο η πρόταση για απαλλοτρίωση της εγκαταλελειμμένης γειτνιάζουσας κατοικίας, η κατεδάφιση της οποίας θα επιτρέψει τη συνέχιση των ανασκαφών ώστε να εμφανιστεί και το υπόλοιπο μέρος του ψηφιδωτού. Εδώ και δύο χρόνια έχει κατασκευαστεί στέγαστρο για προστασία του ψηφιδωτού, εφόσον δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες. Το θέμα έχει εγγράψει προς συζήτηση στη Βουλή, ο Βουλευτής Χρήστος Ορφανίδης, ο οποίος έχει επισημάνει ότι το μήκους 20 μέτρων ψηφιδωτό, βρίσκεται πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο αρχαίο Λιμάνι της Λάρνακας. Στο σημείο όπου εντοπίστηκε το ψηφιδωτό, υπάρχουν δύο σπίτια που δεν κατοικούνται. Ο δρόμος ωστόσο είναι εντελώς αποκομμένος, και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν μόνο μια μικρή δίοδο δίπλα από την ανασκαφή για να διακινηθούν. Για τους καταστηματάρχες τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, διότι όπως οι ίδιοι ανέφεραν έχουν χάσει μεγάλο μέρος της πελατείας τους. Οι κάτοικοι έχουν πληροφορίες, ότι οι εργασίες των αρχαιολόγων θα επαναρχίσουν τον Μάρτιο, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ανοικτή συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έχουν στις 4μμ, κάτοικοι του Συνοικισμού Ζήνων, για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν το Συνοικισμό. Η συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο επαφών του Δημάρχου με Δημότες στις γειτονιές τους, θα πραγματοποιηθεί στο καφενείο «ΣΤΕΛΙΟΣ» στην οδό Μοιρών, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου.

Δωρεάν Πρόγραμμα κατάρτισης για συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , TAXISnet και Ασφάλεια Διαδικτύου προσφέρονται στους Δημότες Λάρνακας από τον Δήμο σε συνεργασία με τα Κέντρα Παραγωγικότητας και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 4μμ μέχρι τις 7:15μμ στα Γραφεία ΚΕΠΑ, στη Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού.

Διάσκεψη Τύπου, για παρουσίαση της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών Μπιενάλε που πραγματοποιείται στην Κύπρο τη Biennale Larnaca 2018. Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11π.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, Κατά τη Διάσκεψη θα παρουσιαστούν όλες οι λεπτομέρειες για την επίσημη έναρξη της Μπιενάλε, και θα δοθεί λίστα με τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Παράλληλα με το κυρίως εκθεσιακό μέρος, η Μπιενάλε θα φιλοξενήσει στην πόλη της Λάρνακας μια σειρά από καλλιτεχνικές και πολιτιστικές διοργανώσεις όπως συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, και διαλέξεις. Υποστηρικτής τηςΜπιενάλε είναι ο Δήμος της Λάρνακας.

Μουσική βραδιά  με τίτλο «Ερωτευμένο Φεγγάρι» με τη μέτζο-σοπράνο Τσβέτα Χριστοφόρου και τον τενόρο Μάριο Ανδρέουδιοργανώνει στις 8μμ στο Μεσαιωνικό Κάστρο η Λέσχη LionsLarnaca Liberty. Είσοδος €15

Τέλος στο πρόγραμμα του Δήμου Λάρνακας, στις 9π.μ. Ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας θα έχει συνάντηση με Εκπροσώπους Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Send this to a friend