Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Είδε σε λίγες ώρες τον θάνατο και το θαύμα της ζωής ο Θεοτόκης. Ο νοσηλευτής που ξεγέννησε γυναίκα σε μπανιέρα
Είδε σε λίγες ώρες τον θάνατο και το θαύμα της ζωής ο Θεοτόκης. Ο νοσηλευτής που ξεγέννησε γυναίκα σε μπανιέρα

Είδε σε λίγες ώρες τον θάνατο και το θαύμα της ζωής ο Θεοτόκης. Ο νοσηλευτής που ξεγέννησε γυναίκα σε μπανιέρα

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Νοσηλευτής, ο άνθρωπος που μέσα στην ίδια ημέρα ή ακόμη και ώρα μπορεί να βιώσει τον θάνατο αλλά και την αρχή της ζωής ενός ανθρώπου. Ένα επάγγελμα ευλογία και κατάρα. Η χθεσινή βάρδια για τον νοσηλευτή Θεοτόκη Νικολάου του νοσοκομείου Λάρνακας ξεκίνησε δυσάρεστα αλλά τελείωσε με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Ημέρα Πέμπτη, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και η βραδινή βάρδια είχε ήδη ξεκινήσει. Το ασθενοφόρο έχει πάρει κλήση για να ανταποκριθεί σε ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Νοσηλευτής του ασθενοφόρου ο 32χρονος Θεοτόκης.

Τουρίστας ο οποίος μόλις είχε φθάσει στην Κύπρο και ανέμενε να παραλάβει τις αποσκευές του στο αεροδρόμιο κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των συνεπιβατών του. Με την άφιξη του πληρώματος του ασθενοφόρου αρχίζουν οι διαδικασίες για ανάνηψη του. «Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες μας ο 56χρονο άνδρας δεν επανήλθε», ανέφερε ο Θεοτόκης μιλώντας στη Cyprus Times.

Η βάρδια ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Ένας άνθρωπος έφυγε… Προσπάθησαν αλλά ήταν αδύνατο.

Η νύχτα συνεχίστηκε και το πλήρωμαF του ασθενοφόρου ανταποκρίθηκε σε διάφορα περιστατικά. Πλησίαζε η ώρα να τελειώσει η βάρδια. Η σωματική κούραση υπήρχε ωστόσο μέχρι και το τελευταίο λεπτό οι νοσηλευτές βρίσκονται σε εγρήγορση.

Μία τελευταία κλήση έμελλε να ήταν ιδιαίτερη για το πλήρωμα του συγκεκριμένου ασθενοφόρου αλλά κυρίως για τον ίδιο τον Θεοτόκη που θα βίωνε μία πρωτόγνωρη εμπειρία.

Πέντε λεπτά μετά από τις 6 το πρωί, το Συντονιστικό Κέντρο Κλήσεως της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ενημερώνει το ασθενοφόρο ότι έλαβε κλήση ότι μία γυναίκα η οποία βρισκόταν στην 40η εβδομάδα κύησης, ήταν έτοιμη να γεννήσει.

«Όταν φθάσαμε εκεί διαπιστώσαμε όντως ότι ο τοκετός είχε ξεκινήσει. Στο πλευρό της ήταν ο άντρας της και η μητέρα της», ανέφερε ο 32χρονος εξηγώντας μας ότι πέραν από τον νοσηλευτή στο πλήρωμα βρίσκεται και διασώστης ωστόσο ο νοσηλευτής είναι εκείνος που θα αποφασίσει πώς θα ενεργήσουν.

Βλέποντας τα δεδομένα ο Θεοτόκης αποφάσισε ότι θα ξεγεννούσε τη γυναίκα στο σπίτι. «Η εγκυμονούσα βρισκόταν σε πλήρη διαστολή ενώ το άλλο που θα μας καθυστερούσε ήταν το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε όροφο και η μεταφορά θα γινόταν μέσω ασανσέρ».

Όταν οι πόνοι είχαν αυξηθεί η γυναίκα βρισκόταν στη μπανιέρα του σπιτιού της και λόγω του των πόνων αδυνατούσε να βγει. Αν και έγινε προσπάθεια για μεταφορά της στο κρεβάτι, δεν έγινε εφικτό και έτσι ο τοκετός έγινε στη μπανιέρα.

«Εκείνη τη στιγμή περνούσαν όλα από το μυαλό μου. Ήξερα ότι ίσως πήγαινε στραβά και έπρεπε να ξέρω πώς να ενεργήσω. Ήταν η πρώτη φορά που ξεγεννούσα μακριά από την ασφάλεια του νοσοκομείου. Δεν αγχώθηκα όμως. Με τη βοήθεια του συναδέλφου μου και χρησιμοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό που έχουν τα ασθενοφόρα όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Ευτυχώς δεν υπήρξε καμία επιπλοκή».

Ο τοκετός ολοκληρώθηκε, άκουσαν το πρώτο κλάμα του μικρού αγοριού, έκοψαν τον ομφάλιο λώρο και έδωσαν τον μικρό στη μητέρα του να το κρατήσει για πρώτη φορά αγκαλιά. Και αφού οι διαδικασίες έγιναν κανονικά και καθάρισαν το μικρό αγοράκι, μετέφεραν μητέρα και νεογνό κανονικά στο νοσοκομείο. Τόσο η μητέρα όσο και το μικρό αγγελούδι 3,5 κιλών χαίρουν άκρας υγείας.

Το συναίσθημα απερίγραπτο, όπως μας εξομολογήθηκε ο Θεοτόκης, ο οποίος έχει εννέα χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα του νοσηλευτή. «Ήταν κάτι το οποίο ήθελα να ζήσω. Ξαναέκανα τοκετούς εντός του νοσοκομείου. Για να γίνουμε πλήρωμα ασθενοφόρου κάνουμε δύο χρόνια ειδίκευση στη διάρκεια της οποίας πρέπει να συμμετάσχουμε σε 10 τοκετούς. Στην πρακτική όμως πλαισιώνεσαι από γιατρούς, άλλους νοσοκόμους και γενικά νιώθεις πιο ασφαλής».

Ο Θεοτόκης βίωσε μέσα σε λίγες ώρες στο έπακρον την εναλλαγή συναισθημάτων αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η εργασία του νοσηλευτή αποτελεί λειτούργημα και όχι επάγγελμα.

Send this to a friend